UAIC susține maratonul vaccinării împotriva COVID-19 organizat de UMF Iași

Conducerea executivă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași îndeamnă toți membrii comunității academice (cadre didactice și de cercetare, personal administrativ, studenți, absolvenți) care încă nu s-au vaccinat împotriva COVID-19 să ia parte la maratonul de vaccinare organizat în perioada 14-16 mai 2021 de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași).

Orice persoană care a împlinit 16 ani este așteptată la UMF Iași (str. Universității, nr. 16) doar cu buletinul, fără programare, începând cu data de vineri, 14 mai, de la ora 16.00, până luni, 17 mai, ora 8.00 și va fi vaccinată cu prima doză de ser Pfizer. Rapelul se va asigura la 21 de zile de la prima doză, în weekendul 4-6 iunie. Pe esplanada UMF Iași va fi instalat un Info Point, iar în clădirea acesteia vor fi amenajate 20 de fluxuri de vaccinare.

Maratonul de vaccinare este organizat de UMF Iași, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor Iași, Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Iași (OAMGMAMR Iași), Prefectura Iași, Primăria Iași, Consiliul Județean Iași și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Maraton de vaccinare la UMF Iași: trei zile, non-stop, fără programare

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași organizează, în perioada 14-16 mai 2021, Maratonul de vaccinare împotriva COVID-19. Orice persoană care a împlinit 16 ani poate veni la UMF Iași (str. Universității, nr. 16) doar cu buletinul, fără programare, începând cu data de vineri, 14 mai, de la ora 16.00, până luni, 17 mai, ora 8.00 și va fi vaccinată cu prima doză de ser Pfizer. Rapelul se va asigura la 21 de zile de la prima doză, în weekendul 4-6 iunie. Pentru minori este necesar un acord scris al unui părinte sau tutore legal.

În această acțiune de amploare care are loc 24 de ore din 24, se vor implica, în mod voluntar, peste o mie de membri ai comunității academice a Universității, de la cadre didactice și studenți, până la personal administrativ. Pe esplanada UMF Iași va fi instalat un Info Point, iar în clădirea Universității vor fi amenajate 20 de fluxuri de vaccinare.

Maratonul de vaccinare este organizat de UMF Iași, în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor Iași, Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Iași (OAMGMAMR Iași), Prefectura Iași, Primăria Iași, Consiliul Județean Iași și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Primul maraton de vaccinare din țară a avut loc la Timișoara, iar în perioada următoare vor avea loc evenimente similare și la București, Cluj Napoca, Târgu Mureș și Craiova.

Publicație: Bună Ziua Iași

UAIC a reușit, în ultimii cinci ani, intabularea a peste două milioane metri pătrați de teren!

* un capitol aparte în patrimoniul UAIC îl reprezintă Grădina Botanică, unde au fost intabulați, din anul 2016 până în 2020, nu mai puțin de 1.315.670 mp teren, dar și construcții cu o arie desfășurată de 12.038 mp * până la această dată, au fost intabulate zeci de imobile, cu o arie desfășurată de peste două milioane mp teren și peste 206.000 mp clădiri (arie desfășurată)

O condiție esențială pentru accesul la resurse de finanțare externă o reprezintă existența dreptului de proprietate asupra imobilului şi/sau terenurilor care fac obiectul investiției. Acesta este și motivul pentru care conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  avut o preocupare permanentă pentru continuarea procesului de securizare juridică a patrimoniului Universității, prin întabularea terenurilo și clădirilor pe care le are în proprietate.

Până la această dată, au fost intabulate zeci de imobile, cu o arie desfășurată de peste două milioane mp teren și peste 206.000 mp clădiri (arie desfășurată).

Publicație: Evenimentul

Multe cazuri tratate la spitalul veterinar al USAMV Iași, în perioada Sărbătorilor Pascale

Medicii interni, cadrele didactice și studenții de la Spitalul Clinic pentru Animale de Companie al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Iași (USAMV – în curând Universitatea pentru Științele Vieții) au tratat de patru ori mai mulți pacienți în perioada Paștelui, în comparație cu o perioadă normală, fără sărbători. Compartimentul de Urgențe al Facultății de Medicină Veterinară, Aleea Mihail Sadoveanu nr. 8, Pavilion P4, Parter; Tel. 0232 407 362, a funcționat NON-STOP și în perioada Sărbătorilor Pascale, decizie care s-a dovedit extrem de utilă pentru iubitorii de animale, în contextul în care a fost singurul serviciu din zona Moldovei care a funcționat după acest program.

Deschis pe data de 8 martie anul acesta, la Compartimentul de Urgențe de la USAMV apelează atât ieșenii cât și locuitorii din celelalte județe apropiate Iașului, media cazurilor fiind de aproximativ 10 urgențe pe zi. Această medie a fost întrecută de aproape patru ori în perioada 30 aprilie – 5 mai 2021, la serviciile specialiștilor de la USAMV Iași apelând-se pentru cazuri grave, ce nu suportau amânare, aglomerându-se astfel toate spațiile Compartimentului de urgențe și spitalizarea.

”Această afluență de cazuri este explicată și de faptul că, în această perioadă, am fost singura linie de gardă din Iași, preluând atât urgențele medico-chirurgicale cât și non-urgențele. Prioritate au avut cazurile grave, dar în aceeași măsură s-a intervenit și în cazurile mai puțin grave sau minore. Medicii interni, cadrele didactice și studenții care au lucrat în această perioadă s-au descurcat exemplar în fața unui număr impresionant de cazuri, dând dovadă de profesionalism și dăruire. Le suntem profund recunoscători pentru că s-au angajat, cu empatie și devotament, în această misiune deloc ușoară, uitând de zilele de sărbătoare, de odihnă, de familiile dumnealor, dedicându-se salvării pacienților care le-au cerut ajutorul”, a transmis conf. univ. dr. Sorin-Aurelian Pașca, prodecanul Facultății de Medicină Veterinară din Iași.

Proprietarii animalelor de companie tratate au transmis mesaje de mulțumire inclusiv pe rețelele de socializare.

”Este foarte bine că s-a putut realiza acest lucru, era nevoie de aceste servicii. Azi clinica era plină de micii pacienți. Respect pentru tinerii care lucrează în aceste zile de Sărbătoare și care își dau toată silința să rezolve problemele. Felicitări!”, a transmis proprietarul unui animal de companie pe o rețea de socializare.

Reamintim că USAMV Iași a deschis primul Spital Clinic pentru Animalele de Companie din Moldova, în cadrul Facultății de Medicină Veterinară. Unicitatea spitalului constă în diversitatea specializărilor și dotărilor cu echipamente medicale, precum și în capacitatea de spitalizare, asistență și supraveghere medicală a pacienților 24 de ore din 24, 7 zile din 7, indiferent de gravitatea patologiei, inclusiv în weekend și în perioadele sărbătorilor legale.

Publicație: Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași și Ziarul de Iași

 

Doi absolvenţi ai USAMV au ridicat o firmă în satul copilăriei

Reprezentanţii Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi au prezentat un caz de absolvenţi în domeniul horticol şi agronomic care s-au transformat în antreprenori de succes. Anca-Elena Ursu şi Silviu Fogoraş, absolvenţi ai USAMV, şi-au deschis o fermă în localitatea Bogdăniţa, din judeţul Vaslui – Ferma Ursu, unde au amenajat solarii şi grădini cu produse ecologice, soiuri autohtone şi exotice de legume.

Aceştia sunt în căutarea „gustului copilăriei” pe care l-au simţit în legumele sănătoase, gustoase şi parfumate pe care le culegeau din grădinile bunicilor. Afacerea a devenit una de familie, iar tinerii au obţinut şi o finanţare de 15.000 de euro, fonduri europene nerambursabile, pentru a-şi dezvolta businessul. Finanţarea au obţinut-o chiar în pandemie, când au început să facă şi livrări de răsaduri la farmacie şi să se extindă prin construirea de noi solari şi alte structuri.

„Ferma Ursu este din punct de vedere juridic o întreprindere familială, practic împreună cu prietenul meu, inginer horticol, şi familia ne ocupăm de o suprafaţă de aproximativ 2 hectare, avem două solarii de 270 metri pătraţi fiecare şi unul de 400 metri pătraţi ce în prezent este răsadniţa. Ferma am înfiinţat-o în 2018, când eram la master şi am decis să mă întorc în satul natal unde singura salvare a acestuia este agricultura, astfel, ne-am decis că trebuie să avem grijă de pământul şi resursele noastre”, a declarat Anca-Elena Ursu.

Din prima tranşă de bani livraţi de UE absolvenţii au construit două solarii, urmând să primească a doua tranşă a finanţării în toamnă. Anul trecut au produs 50.000 de răsaduri, iar anul acesta s-au axat pe seminţe profesionale, plante aromatice, medicinale, având şi o colecţie impresionantă de tomate: 120 de soiuri româneşti şi 60 de soiuri exotice.

Publicație: Ziarul de Iași

Removing funding from university arts courses signals that they don’t matter. Ministers couldn’t be more wrong

Beauty is truth, truth beauty, – that is all / Ye know on earth, and all ye need to know.” With the final couplet of his poem, John Keats – who died 200 years ago in Rome, aged 25 – offered one of the enduring definitions of beauty in English literature, in words he imagined spoken by a Greek urn more than 2,000 years old. Not every student is a reader of romantic poetry. But learning to think about what is beautiful, and why, is one of the purposes of education.

Such lessons are not only learned via the arts: sports, science and maths too provide opportunities for aesthetic appreciation. But the facility of creative expression through dance, music, theatre and visual arts is part of what it means to be human, and has been since the earliest cave paintings. Though the sector contributed £112bn to the economy in 2018, it is the conviction that the arts are of fundamental importance to civilisation, more than a wish to promote the businesses that monetise these talents, that animates the reaction against plans to cut funding to arts courses (along with media studies and archaeology) at English universities.

The plans stem from a consultation by the Office for Students (OfS), a government agency, and the education secretary, Gavin Williamson. The funding that is being reduced is part of the overall teaching budget of £1.47bn, which tops up income from tuition fees; the cuts appear designed to offset increases in other areas (including student hardship funds and mental health support). For an individual student on one of the affected courses, it would fall from £243 to £121.50 (a reduction of £364.50 over a three-year degree).

On Wednesday, the University for the Creative Arts announced the closure of its campus in Rochester, Kent, while the Musicians’ Union has warned of widespread “catastrophic” effects. Those hit hardest by the halving of an overall budget of £36m to £19m will include the University of the Arts London, although most of the £3.8m it is expected to lose is down to the removal of London weighting.

Arguably more important than the actual cuts is the signal that the government is sending: unlike science, maths, veterinary studies, engineering, technology and nursing, the arts are not a strategic priority. The letter to the OfS from Mr Williamson pointed to “further reductions in future years”. No wonder artists and musicians including Jarvis Cocker are protesting loudly.

Publicație: The Guardian

Parcoursup 2021 : les formations d’infirmiers restent les plus demandées

Les lycéens de terminale ont émis plus de vœux cette année que l’an passé et ils sont aussi plus nombreux à vouloir étudier hors de leur académie d’origine.

Sur Parcoursup, les candidats ont fait, en moyenne, deux vœux supplémentaires par rapport à 2020. Une note des services statistiques du ministère de l’enseignement supérieur détaille, jeudi 6 mai, les aspirations des 640 800 élèves de terminale qui se sont inscrits (soit 94 % du total de l’effectif) sur la plate-forme d’affectation dans l’enseignement supérieur.

Parmi eux, 96,6 % ont confirmé au moins un vœu dans une formation hors apprentissage, soit près de 2 points de moins qu’en 2020. « Cette baisse est à imputer aux candidats de terminale professionnelle, qui confirment plus souvent des vœux uniquement en apprentissage », explique la note, alors que plus de 825 000 vœux ont été formulés pour des formations en apprentissage.

Le nombre moyen de vœux par candidat est passé de 10,9 en 2020 à 12,8 en 2021, toutes les formations reconnues par l’Etat étant désormais disponibles sur la plate-forme, soit plus de 13 300 formations (+ 500 par rapport à 2020 et + 2 500 depuis le lancement de Parcoursup, en 2018).

Les licences en tête des vœux des listes

En moyenne, en 2021 comme en 2020, les licences représentent 33 % des vœux des listes, les classes préparatoires 6 %, et les diplômes d’Etat du domaine sanitaire et social 6 %.

Les formations les plus demandées sont les mêmes que les années précédentes : les instituts de formation en soins infirmiers concentrent 8,7 % des vœux, suivis de près par les parcours spécifiques accès santé (Pass, 8,4 %) et la licence de droit (3,5 %). La note précise que 80 % des candidats en Pass font aussi un vœu en licence accès santé (LAS) – qui permet également de candidater aux études de santé tout en poursuivant une autre licence disciplinaire – et 27 % un vœu pour un diplôme d’Etat dans le domaine sanitaire et social.

Tout en bas du palmarès, la formation « ouvrier voilier polyvalent » enregistre une seule et unique candidature. Cette filière d’initiative locale, qui est offerte par le lycée professionnel Roz Glas de Quimperlé (Finistère), permet d’acquérir une qualification spécifique à un domaine professionnel en rapport avec le marché de l’emploi local ou régional.

Publicație: Le Monde