Vechea sală de sport a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va fi reabilitată

Vechea sală de sport a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, situată pe strada Titu Maiorescu, nr. 15, va fi reabilitată. Imobilul va fi ridicat pe trei niveluri, subsol, demisol și etaj, cu o suprafață de 337 de metri pătrați pe fiecare, plus anexele.

Vechea sală de sport a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, situată pe strada Titu Maiorescu, nr. 15, va fi reabilitată

Construită în anul 1970, sala de sport a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Strada Titu Maiorescu, nr.15, a reprezentat, la vremea respectivă, o bază sportivă etalon în mediul universitar. Obiectivul, inclus pe lista de priorități a actualei conduceri a unității de învățământ superior, a fost închis de mai bine de un deceniu, din cauza stării avansate de degradare în care se afla.

„Cu fisuri structurale importante, cu o durată de serviciu depășită în ceea ce privește rețelele de instalații de alimentare cu apă, agent termic și canalizare, extrem de degradate de altfel, cu finisajele interioare și tavanul degradate într-un procent foarte ridicat, sala de sport a UAIC reprezenta un pericol pentru studenți și în anul 2012 s-a luat decizia închiderii definitive. Acum, vechea sală va fi reabilitată prin extinderea pe verticală, în vederea obținerii necesarului de spațiu pentru procesul de învățământ, raportat la numărul de studenți”, spun reprezentanții Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Investiția va depăși 14 milioane de lei

Sala va fi ridicată pe trei niveluri, subsol, demisol și etaj, cu o suprafață de 337 de metri pătrați pe fiecare nivel

Sala va fi ridicată pe trei niveluri subsol, demisol și etaj, cu o suprafață de 337 de metri pătrați pe fiecare, plus anexele, reprezentând vestiare, cabinet medical, camere tehnice, zonele de duș. Proiectul implementat astăzi a fost demarat în 2017, când a fost obținut Planul de Urbanism Zonal (PUZ), urmat, doi ani mai târziu, în 2019, de Studiul de Fezabilitate (SF), iar în martie 2021 s-a semnat contractul de proiectare a clădirii.

Proiectul va depăși 14 milioane de lei, sursa de finanțare fiind Compania Națională de Investiții, lucrările urmând să înceapă în perioada următoare.

Publicație : Bună Ziua Iași

Workshop pe tema importanței folosirii biostimulatorilor, la USV Iași

„Tehnologii inovatoare și sustenabile în horticultură” este titlul workshop- ului organizat de Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) alături de parteneri din mediul economic, companii internaționale de cercetare și dezvoltare în domeniul agriculturii.

Evenimentul va avea loc joi, 7 martie 2024, de la ora 14:00, iar studenții sunt invitați să afle informații despre importanța folosirii biostimulatorilor în agricultură și care sunt inovațiile din domeniu care oferă soluții pentru alimente de calitate superioara, atât în prezent, cât și în viitor.

„Propunem studenților noștri o nouă întâlnire concisă și de impact, de data aceasta cu reprezentanți ai Corteva Agriscience, eveniment în cadrul căruia vom afla noutăți despre produse și tehnologii sustenabile atât de necesare în domeniul horticulturii. De exemplu, invitații noștri vor prezenta un produs despre care se spune că este revoluționar, un biostimulator uimitor prin modul în care asigură azotul ori de câte ori plantele au nevoie de el, acest lucru îmbunătățind în mod natural vitalitatea culturilor pe tot parcursul sezonului de dezvoltare”, a declarat conf. univ. dr. Cintia Colibaba, prodecan al Facultății de Horticultură USV Iași.

La USV Iași se urmărește aducerea în prim-plan a discuțiilor pe teme de genetică avansată, produse pentru protecția plantelor, produse biologice și agricultură digitală, cu ajutorul cărora poate fi construit un mediu agricol durabil și sustenabil.

 Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul

Lansare de carte despre “Gândirea critică şi comportamentul social în adolescenţă”, la Librăria Universităţii „Cuza”

 Editura Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” invită publicul larg luni, 11 martie, de la ora 14:30, la Librăria OREST TAFRALI (UAIC, corp A, parter), unde va avea loc lansarea volumului “Gândirea critică şi comportamentul social în adolescenţă. O perspectivă educaţională” de Gabriela-Monica Assante, recent apărut în colecţia “Ştiinţele educaţiei”.
Invitaţii acestui eveniment sunt prof.dr. Mariana Momanu, conf.dr. Ştefan Boncu (decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei), cu participarea Rectorului UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, şi a directorului Editurii UAIC, prof.dr. Constantin Dram.

Astfel, lucrarea abordează problematica gândirii critice din perspectiva educaţională şi a relaţiei acesteia cu atitudini sociale ce ţin de implicarea civică a elevilor. “Prin analiza literaturii de specialitate şi prin intermediul cercetărilor întreprinse, autoarea aduce o contribuţie deopotrivă teoretică şi empirică în sfera gândirii şi a conştientizării critice, plecând de la experienţele cadrelor didactice, de la identificarea nevoilor sau a carenţelor elevilor, prin conturarea unor strategii educaţionale centrate pe dezvoltarea gândirii critice şi a comportamentului social”, au scris reprezentanţii Editurii pe reţeaua de socializare Facebook.

De asemenea, această lucrare evidenţiază importanţa includerii sferei afective în actul educaţional, în general, şi îndeosebi atunci când finalitatea acestuia este de a forma abilităţi sociale şi civice. Cartea se adresează atât preuniversitarilor, universitarilor, cât şi publicului larg, oferind o viziune asupra practicilor actuale, dar şi strategii clare ce pot fi utilizate în sala de clasă pentru dezvoltarea gândirii şi a conştientizării critice.

 Publicație : Ziarul de Iași