Inaugurarea corpului O al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – FOTO, VIDEO

Ieri, 7 martie 2024 a acut loc evenimentul de inaugurare a Corpului O al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Întrucât se afla într-o stare avansată de degradare,imobilul construit în anul 1924 a fost restaurat cu sprijinul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, în cadrul proiectului Consolidarea şi refunctionalizarea clădirii Corpului O a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, cu o valoare totală de 14.524.034,78 lei.

Implementat în perioada 2017-2023, proiectul şi-a propus valorificarea potenţialului clădirii cu o suprafaţă construită de 708 mp, prin lucrări de reabilitare, modernizare şi prin dotarea spaţiilor în vederea înfiintării unei biblioteci moderne, care să adune fondul de carte al bibliotecilor facultăților într-un singur spatiu.

IPS Teofan realizează slujba de sfințire.

„Momentul de astăzi pentru mine este un moment deosebit. Pentru ca în octombrie 2016 eram la începutului primului mandat și inauguram o librărie a universității în corpul B. Ne aflăm la inaugurarea acelei librării și spuneam astfel “îi propun domnul primar un parteneriat ce vizează o colo variate mai strânsă care să implice sprijinul specialiștilor din municipalitate. Îi mai propun să construim o bibliotecă modernă pentru UAIC, iar domnul primar spunea ca împreună vom realiza asta”. Clădirea dată din 1924 fiind cămin pentru fete, ulterior și-a schimbat destinația în spațiu didactic, timpul și a pus amprenta asupra imobilului și nu mai prezența siguranță în folosită moment în care a fost închis.

În 2016 am demarat procedurile pentru a înființa această bibliotecă. Toate procedurile cu avizele, autorizațiile, le-am demarat împreună cu specialiștii noștri din Universitate.

Am depus proiectul la ADR NORD EST, valoarea proeiectului, 14 milioane 500 de mii de lei. ADR NORD EST a considerat că este necesară reabilitarea.

În decembrie 2020 a fost lansată licitația de execuție a bibliotecii și astăzi ne aflăm la momentul de inaugurare.

Biblioteca va găzdui bibliotecii fac de litere și istorie care se află în vecinătate intr un imobil care nu are condițiile cele mai bune de funcționare. La etajul 2 istorie, la 1 litere și la parter alocată Facultății de Fizică”, a spus Tudorel Toader, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul și Ziarul de Iași

Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță a fost confirmat în funcția de rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași

Ministerul Educației l-a confirmat pe prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță în funcția de rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași.

Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță a fost reales rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași (UNAGE). Universitarul a obținut un număr de 139 de voturi din 163.

De asemenea, au fost înregistrate 15 voturi nule și 9 voturi albe, iar prezența la vot a fost de 84 la sută. Drept la vot au avut un număr de 193 de persoane.

Prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță a fost prorectorul universității și secretar ştiinţific al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru. Din anul 2020 este rectorul UNAGE.

„Sunt onorat de încrederea acordată de colegi și mă simt motivat să duc mai departe la bun sfârșit și cu responsabilitate proiectele începute pentru dezvoltarea și prestigiul universității”, a declarat prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Pași spre o Politehnică mai „verde”: vor fi instalate 7 stații de încărcare a mașinilor electrice și a fost depus un proiect de montare a panourilor fotovoltaice pe cămine

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” a câștigat un proiect de peste 500.000 de lei prin care va instala 14 puncte de reîncărcare, aferente a șapte stații de putere normală, pentru mașini electrice. Cinci dintre acestea vor fi instalate în campusul academic: două în zona facultăților de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată și de Automatică și Calculatoare, trei în parcarea dintre Rectorat și Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie și Ingineria Mediului și Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.

Ultimele două vor fi amplasate în Campusul studențesc „Tudor Vladimirescu”, în zona căminului T10, în contextul în care universitatea se pregătește să finalizeze proiectul de amplasare a sistemului de bariere pentru acces auto pe străzile și în parcările dintre cămine.

Pași spre o Politehnică mai „verde”

În continuarea demersului de susținere a energiei verzi și a folosirii acesteia pe scară largă, TUIASI a depus și un proiect cu o valoare estimată de 3,7 milioane de lei pentru amplasarea de panouri fotovoltaice pe patru dintre căminele din campus. Energia de la acestea ar urma să fie utilizată integral în campus: de către cămine, zona administrativă și a cantinei TUIASI.

„Universitatea noastră este, prin excelență, promotorul extinderii utilizării energiei verzi. De aceea, prin proiectele implementate anterior (stații de încărcare, proiectul ENERED pentru sursele neconvenționale de energie, reabilitarea termică a clădirilor din campusul didactic și din cel studențesc, recuperarea deșeurilor reciclabile etc.), precum și prin aceste două proiecte, unul în curs de implementare, iar celălalt în faza de aplicație pentru finanțare, TUIASI devine unul dintre principalii actori implicați în dezvoltarea sustenabilă a regiunii și nu numai. În fapt, obiectivul final, considerând și sistemul de cogenerare pentru Campusul «Tudor Vladimirescu», este acela de a deveni autonomi din punct de vedere energetic. Aceasta reprezintă adevărata provocare, având în vedere dimensiunea patrimonială considerabilă a universității noastre”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Puterea instalată pe fiecare dintre cele șapte stații de reîncărcare va fi de 2×22 de kW, puterea totală instalată urmând a ajunge la 308 kW. Stațiile de reîncărcare vor avea fiecare două puncte, alimentate din rețeaua publică de distribuție, ce va permite încărcarea simultană a vehiculelor electrice în curent alternativ la o putere de minimum 3,7 kW și maximum 22 de kW fiecare. Proiectul presupune că stațiile vor dispune un sistem care să permită identificarea locului în care sunt amplasate, monitorizarea în timp real a funcționalității, disponibilității și cantității de energie transferată.

„Viitorul universității trebuie să fie în aceeași direcție cu viitorul țării și, de ce nu, al întregii omeniri: trebuie să ne îndreptăm către energia verde, din surse regenerabile, către susținerea vehiculelor care poluează cât mai puțin și care să asigure în primul rând sustenabilitate. Vrem să continuăm pe aceeași linie, să găsim cât mai multe resurse de finanțare relevante și să atragem cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea universității”, a declarat ing. Sorin Iacoban, directorul general administrativ al TUIASI.

În ceea ce privește proiectul de amplasare a panourilor fotovoltaice pe patru dintre căminele TUIASI, acesta vine în completarea unor demersuri de îmbunătățire a rețelei de energie electrică. În ultimul an universitar, conducerea campusului a finalizat un proiect prin care a trecut întreaga rețea electrică de la tensiune joasă la tensiune medie. Avantajul este că energia electrică ce poate fi obținută din panourile fotovoltaice poate fi împărțită între toate cele 21 de cămine și cantină, chiar dacă echipamentele vor fi amplasate doar pe patru clădiri.

„Am încheiat acest proiect în care am trecut integral tot ce înseamnă rețea electrică de la joasă tensiune la tensiune medie. Prin urmare, toată relația contractuală pe care o avem cu furnizorul de electricitate se face prin două puncte de consum. Astfel, vrem să amplasăm panourile pe patru dintre căminele cele mai bune din punct de vedere structural, și vom avea un sistem foarte eficient. Scopul cu energia pe care o obții prin panouri este să o folosești tot tu, nu să o verși în rețea. Ei bine, felul în care este concepută rețeaua noastră ne permite ca energia pe care o obținem, pe T17 să spunem, să o folosim în orice cămin din campus. Ar fi o eficiență adevărată a sistemului, estimăm că vom folosi întreaga energie produsă și vom avea economii considerabile”, a punctat ing. Bogdan Budeanu.

Proiectele vin în continuare altor inițiative din același domeniu demarate de TUIASI. Spre exemplu, Politehnica ieșeană a reușit să devină, la finalul anului 2022, prima universitate din țară cu campusul iluminat LED integral. În „Tudor Vladimirescu” a fost implementat un proiect prin care s-au schimbat toate corpurile vechi de iluminat cu unele noi, rețeaua fiind extinsă cu 20%. Noua rețea a presupus o investiție de aproape 200.000 de lei, iar anual se vor economisi circa 15.000 de kW*h.

Publicație : Bună Ziua Iași

Manifestare de excepție organizată de USV Iași. Se vrea promovarea profesiei de peisagist și horticultor în inima comunității ieșene

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” își unește forțele cu sectorul antreprenorial horticol pentru a organiza o manifestare de excepție, menită să celebreze și să promoveze profesia de peisagist și horticultor în inima comunității ieșene.

Garden Fest by USV Iași este un punct de întâlnire pentru antreprenori, specialiști, studenți și toți cei pasionați de horticultură și peisagistică. Prin intermediul acestui eveniment, dorim să:

  • Consolidăm legăturile între comunitatea academică și profesioniștii din domeniu.
    • Subliniem importanța și frumusețea profesiei de peisagist și horticultor.
    • Atragem atenția asupra rolului vital pe care Universitatea și absolvenții săi îl joacă în societate.
    • Încurajăm participarea activă a comunității.

Când și unde?

Sunteți așteptați în weekendul 27-28 aprilie 2024, de la ora 10:00 la 18:00, pe Stadionul USV Iași, pentru a fi parte a unei experiențe unice.

Ce vă oferă

  • Standuri de prezentare pentru companii și antreprenori.
    • Spații de expunere și vânzare produse.
    • Zonă de alimentație rapidă și cort pentru activități educative pentru copii.

„Împreună, să cultivăm o lume mai verde și mai conectată!

Vă așteptăm să fiți parte a acestei inițiative remarcabile. Pentru mai multe informații, urmăriți pagina noastră”, a transmis USV Iași.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Conferinţă organizată de UMF Iaşi: „Întreabă-mă orice, cu Dragoș Pătraru”

 Seria conferințelor „Grigore T. Popa” îl aduce în prim-plan pe cunoscutul realizator de televiziune Dragoș Pătraru.

Întâlnirea, intitulată „Întreabă-mă orice, cu Dragoș Pătraru”, va avea loc vineri, 15 martie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”. Moderatorul evenimentului este dr. Richard Constantinescu, coordonatorul Centrului Cultural „I. I. Mironescu” al UMF Iași.

„Mă bucur că Dragoș Pătraru, un jurnalist apreciat, căruia nu-i frică să sancționeze, cu sarcasm și inteligență, atât derapajele politicienilor, cât și ale colegilor din mass-media, a acceptat invitația noastră de a conferenția la UMF Iași. Va fi, cu siguranță, un eveniment atipic, dar cu atât mai interesant și incitant”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Publicație : Ziarul de Iași

Senatul UMF Iași a validat conducerile celor patru facultăți

Echipa de conducere a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi s-a întregit cu decanii și prodecanii celor patru facultăți.

Dacă la facultățile de Medicină dentară, Farmacie și Bioinginerie medicală au rămas în funcție aceiași decani, la Facultatea de Medicină  a fost numit conf. univ. dr. Anton Knieling. Reamintim că fostul decan al Facultății de Medicină, prof. univ. dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, este în prezent prorector pentru Învățământ universitar de licență și master.

Facultatea de Medicină
Decan: conf. univ. dr. Anton Knieling
Prodecani: prof. univ. dr. Anca Sava, prof. univ. dr. Romeo Petru Dobrin, conf. univ. dr. Vladimir Poroch, conf. univ. dr. Ionuț Nistor

Facultatea de Medicină Dentară
Decan: prof. univ. dr. Monica-Silvia Tatarciuc
Prodecani: conf. univ. dr. Diana Antonela Diaconu Popa, prof. univ. dr. Ionuț Luchian

Facultatea de Farmacie
Decan: prof. univ. dr. Lenuța Profire
Prodecan: prof. univ. dr. Cătălina Stan

Facultatea de Bioinginerie
Decan: prof. univ. dr. Anca-Irina Galaction
Prodecan: prof. univ. dr. Liliana Verestiuc

​Potrivit Metodologiei, decanii au fost aleși în urma unui concurs public, organizat de rectorul Universității. Miercuri, 6 martie 2024, comisia de concurs, formată din rector, în calitate de preşedinte, din doi prorectori și un secretar, a evaluat candidații care au primit, în prealabil, avizul favorabil din partea Consiliului facultăţii și a stabilit candidați admiși pentru ocuparea funcției de decan. Astăzi, 7 martie, Senatul UMF Iași a validat atât concursul pentru ocuparea funcției de decan, cât și prodecanii, numiți de către decani.

Publicație : Ziarul de Iași

Standardele minimale pentru titlurile de conferențiar și profesor universitar, diploma de doctor și atestatul de abilitare, puse în dezbatere publică de Ministerul Educației, cu întârziere

Standardele minimale naționale necesare și obligatorii pentru acordarea titlurilor de conferențiar și profesor universitar, a atestatului de abilitare și a diplomei de doctor, propuse de CNATDCU, au fost puse în consultare publică cu întârziere, de către Ministerul Educaţiei. Termenul inițial a fost 1 noiembrie 2023, conform ordinului nr. 6.072, apoi au fost amânate pentru 2 februarie 2024, prin alt ordin de ministru.

Finalizarea standardelor minimale de către comisii era așteptată în decembrie 2023, iar „la sfârșit de ianuarie, probabil, va fi emis ordinul de ministru” prin care acestea să intre în vigoare, declara pentru Edupedu.ro, vicepreședintele CNATDCU Dorel Banabic, pe 23 noiembrie.

Însă, Guvernul a amânat mai multe măsuri care pun în aplicare legile educației, printre care și standardele minimale naționale, prin OUG nr. 115 din 14 decembrie 2023, Ministerul Educației stabilind ulterior termenul de 2 februarie 2024, prin ordinul de ministru 3.069.

Universitățile tehnice au criticat modul în care au fost elaborate, la CNATDCU, standardele minimale și structura CNATDCU, pe care au calificat-o drept „greoaie, nefuncțională”, în noiembrie 2023. Acestea contestau abordarea “top-down”, existența unor “excepții dedicate anumitor comisii” și unele prevederi legate de articolele publicate.

Standardele minimale pentru diploma de doctor, titlurile de conferențiar și profesor universitar și atestatul de abilitare

Propunerile CNATDCU de standarde minimale naționale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice de conferențiar și profesor din învățământul superior, a atestatului de abilitare, precum și a diplomei de doctor, elaborate de CNATDCU în temeiul prevederilor art. 156 alin. (1) lit. a) din Legea învățământului superior nr. 199/ 2023, cu modificările și completările ulterioare:

Standarde minimale naționale pentru Diploma de Doctor

Propuneri_CNATDCU_2024_Standarde_minimale_nationale_Diploma_DoctorDownload

Standarde minimale naționale pentru Conferențiar universitar

Propuneri_CNATDCU_2024_Standarde_minimale_nationale_Conferentiar_universitarDownload

Standarde minimale naționale pentru Profesor universitar

Propuneri_CNATDCU_2024_Standarde_minimale_nationale_Profesor_universitarDownload

Standarde minimale naționale pentru atestatul de Abilitare

Propuneri_CNATDCU_2024_Standarde_minimale_nationale_AbilitareDownload

„Propunerile și sugestiile cu privire la proiectul supus consultării publice pot fi trimise până în data de 22 martie a.c., inclusiv, pe adresa de e-mail dgis@edu.gov.ro.

Ulterior acestei consultări publice, standardele minimale naționale necesare și obligatorii vor fi aprobate prin ordin de ministru”, conform Ministerului Educației.

Publicație : Edupedu