Peste 16.000 de persoane au vizitat expoziția de plante exotice din Grădina Botanică

În perioada 10 februarie – 10 martie 2024, în Complexul de sere al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc o expoziție impresionantă de plante exotice, care a fost vizitată de peste 16.000 de persoane.

Peste 16.000 de persoane au vizitat expoziția de flori exotice de la Grădina Botanică

Ajunsă la cea de-a 49-a ediție, expoziția s-a deschis publicului în data de 10 februarie 2024 și s-a încheiat ieri, 10 martie 2024. Vedetele au fost azaleele și cameliile care provin din zona tropicală și subtropicală a Asiei de Est. Un număr de 16.500 de persoane au achitat biletul de intrare pentru a vizita expoziția.

„Un număr de 16.500 de persoane au achitat biletul de intrare, individual sau grupuri”, spune prof. univ. dr. Cătălin Tănase, director al Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” Iaşi.

În cadrul expoziției au fost prezentate și multe alte specii reprezentative pentru diverse biomuri terestre: begonii, orhidee, peperomii și filodendroni din pădurile de foioase tropicale, aloe, agave, crasulacee și euforbii din zonele uscate ale Africii și Asiei sau cactuși din deserturile americane. Un punct de interes permanent este reprezentat de colecția de plante insectivore, la care tipul de nutriție mixotrofă a determinat apariția de adaptări spectaculoase.

Angajații Grădinii Botanice au realizat imagini inedite pe pereții vegetali

Au mai fost expuse specii tericole ale genurilor Bromelia, Fosterella și Puya, rupicole, care aparțin genurilor Pitcairnia și Vriesea sau epifite, din genurile Acanthostachys, Aechmea, Chryptanthus și Tillandsia, denumite și plante aeriene datorită adaptărilor de a se dezvolta în lipsa solului.

Un lucru inedit la care au lucrat angajații Grădinii Botanice au fost pereții vegetali verticali, pe care erau reprezentate simboluri din filosofia și tradițiile japoneze, realizate prin combinarea a 6 taxoni diferiți.

Imaginea fioroasă a unui samurai, realizată pe un perete vegetal, a fost foarte apreciată de vizitatori, însă un lucru pe care nu îl știau toți era legat de faptul că samuraii aveau o repulsie față de florile Camellia, deoarece le asociau cu ritualul Harachiri. Motivul principal pentru care le detestau este căderea bruscă a florii, asemănată cu decapitarea.

„Deși florile Camellia erau foarte frumoase, samuraii nu le agreau, deoarece le asociau cu acel ritual, Seppuku sau Harachiri, de decapitare al samurailor care nu erau loiali stăpânului. Imaginea capului ce cade era legată de căderea florii de Camellii, care este una bruscă”, spune Camelia Ifrim, biolog principal, șefa Complexului de sere, Grădina Botanică.

Publicație : Bună Ziua Iași

O nouă ediție a Festivalului de Artă și Creație „Gaudeamus”, la Casa de Cultură a Studenților Iași

Festivalul Artei şi Creaţiei Studenţeşti „Gaudeamus” a ajuns la cea de-a X-a ediție și va avea loc în perioada 28 martie – 11 aprilie 2024. Scopul evenimentului este de a promova valorile culturale și artistice ale studenților.

Festivalul de Artă și Creație „Gaudeamus” Iași

Festivalul Artei şi Creaţiei Studenţeşti „Gaudeamus” este un proiect implementat de Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, organizat împreună cu asociaţiile şi ligile studenţeşti. Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru cei care vor să-și facă vizibilă munca și de a intra în contact cu alte persoane din domeniul lor de interes.

An de an, studenţii din Iași formează alianţe între două asociaţii sau ligi, iar împreună au de prezentat, în cadrul competiţiei, un program cultural artistic. Acesta cuprinde maxim 10 momente artistice pe care le vor susţine în maximum 120 de minute. La finalul fiecărei reprezentaţii, juriul va oferi un punctaj demonstraţiilor artistice de pe scenă.

Amintim faptul că, în anul 2023, alianța formată din Asociația Studenților Chimiști „Chemis” și Asociația Studenților și Absolvenților Facultății de Construcții și Instalații a câștigat, al doilea an consecutiv, Festivalul Artei și Creației Studențești „Gaudeamus”.

Alianțe Gaudeamus 2024

Alianțele formate în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului Artei şi Creaţiei Studenţeşti „Gaudeamus” sunt următoarele: 28 martie 2024 – Liga Studenților de la Geografie și Geologie – LSGG și Liga Studenţilor Economişti Iaşi – LSE,
2 aprilie 2024 – Asociația Studenților Chimiști – CHEMIS și Asociația Studenților și Absolvenților Facultății de Construcții și Instalații – ASAFCI, 3 aprilie 2024 – Asociația Studenților Bioingineri – ASB și Asociația Studenților la Drept – ASD, 4 aprilie 2024 – Liga Studenților de la Filosofie Iași – LSFI și

Asociația Studenților Psihologi și Pedagogi – ASPP, 8 aprilie 2024 – Asociația Studenților Arhitecți Iași – ASAI și Liga Studenților Facultății de Automatică și Calculatoare, Iași – LSAC, 9 aprilie 2024 – Liga Studenților Electrotehniști – LS ETH și Asociația Studenților și Tinerilor Ingineri Politehniști – ASTIP, 10 aprilie 2024 – Liga Studenților Constructori de Maşini – LSCM și Liga Studenților de la Mecanică – LSM. În data de 11 aprilie 2024, are loc Gala Lureanților, la ora 19.00, Sala Gaudeamus.

Festivalul Artei și Creației Studențești „Gaudeamus“ este unul dintre cele mai apreciate proiecte ale Casei de Cultură a Studenților din Iași și are loc în fiecare an, în sala de spectacole ce poartă același nume precum evenimentul. Pe 26 octombrie 2019, acest proiect a obținut locul întâi la cea de-a șasea ediție a Galei Tineretului din România, pentru cel mai bun proiect studențesc derulat de Casele de Cultură a Studenților din România.

Participanții din cadrul spectacolelor sunt studenți, masteranzi, doctoranzi, rezidenți denumiți, în continuare, studenți. În timpul actului artistic, sunt cel puțin 75 la sută studenți sau profesori. Regulamentul competiției este întocmit și stabilit de consiliul artistic al Casei de Cultură a Studenților Iași, după care discutat și aprobat de reprezentanții studenților în cadrul ședințelor de lucru organizate în prima etapă a proiectului, până la înscrierea participanților în concurs.

Publicație : Bună Ziua Iași

USV Iași a primit vizita prim-ministrului Marcel Ciolacu și a celor doi secretari de stat din Ministerul Educației

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” a primit vizita primului ministru, Marcel Ciolacu. Aflat într-o deplasare la Iași prim-ministru a avut o întrevedere cu reprezentanți ai mediului academic, de afaceri și ai colegiilor tehnice ieșene pe tema învățământului dual, în contextul finanțării prin PNRR, la Iași a proiectului AGRITECH.

La USV Iași, prim-ministru a fost însoțit de cei doi secretari de stat din cadrul Ministerului Educației, Gigel Paraschiv și Florin Lixandru. Aceștia și-au început vizita la atelierele de microproducție (mini-făbricuțe) dedicate specializărilor din cadrul industriei alimentare, unde s-au întâlnit cu studenții și cadrele didactice care au prezentat delegației o parte din produsele inovative la care au lucrat. „Creșterea procesării materiei prime în țara noastră nu se poate face în absența unei componente puternice de cercetare, care să îmbunătățească fluxurile tehnologice și să dezvolte produse inovative. Îi felicit pe tinerii de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași pentru entuziasmul și dedicarea cu care muncesc zi de zi în laborator”, a transmis Marcel Ciolacu.

Vizita de la USV Iași a continuat cu dezbaterea pe tema importanței majore pe care o are învățământul dual, dezbatere la care au participat pe lângă rectorii prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, prof. univ. dr. Dan Cașcaval, directori ai colegiilor tehnice din Iași și reprezentanți ai mediului de afaceri printre care-i amintim pe Ioan Nani, directorul Antibiotice Iași, Lucian Grecu, Vasile Lungu și Mihai Haraga.

Rectorul USV Iași, prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, a prezentat în premieră randări și simulări video cu imagini din viitorul campusul integrat de la Ezăreni.

Reamintim că AGRITECH este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 15 – Educație, are cea mai mare valoare din istoria universității ieșene, aproximativ 25.000.000 de euro, iar partenerul principal al USV este Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iași. Concret, proiectul implică construcția la Ezăreni, pe terenul USV Iași, a unui complex integrat pentru îmbinarea activităților teoretice cu cele practice. Aceasta va presupune realizarea unui campus care să asigure desfășurarea pregătirii practice la diverse niveluri, laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație, hale pentru microproducție, dotări cu mașini și echipamente agricole precum și toate facilitățile sociale necesare: cantină, cămin, sală de sport, spații recreative. Din AGRITECH mai fac parte în calitate de parteneri Liceul Tehnologic Agricol „Olga Sturdza” din Miroslava, Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni, Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” din Iași, Colegiul Tehnic „Ion Creangă” din Târgu Neamț, Colegiul Tehnic „Mihail Sturdza”, Municipiul Iași, Municipiul Fălticeni, Orașul Târgu-Neamț, Comuna Miroslava, C. INTERAGROALIMENT S.R.L., C. AGRITEHNICA SERVICE S.R.L., C. AGROPAN IMPEX S.R.L., C. DICOR LAND S.R.L., C. RAM S.R.L.

Publicație : Bună Ziua Iași

Ca pe vremea comunismului: totul dat cu porția

“La Iaşi se numără oamenii faini”: Acţiune a Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti. De ce merită să faci parte dintr-o asociaţie atât de faină?

 „Cel mai interesant lucru este că preşedinta ASJ-ului nu este studentă la Jurnalism. Îmi place că avem oportunitatea de a face multe chestii practice, că ne implicăm şi organizăm evenimente minunate. 

Campania de caritate “Adoptă o Scrisoare” este proiectul care îmi place cel mai mult, pentru că putem ajuta copii care au diferite probleme de sănătate şi nu doar”. Este părerea unui membru al Asociaţiei Studenţilor Jurnalişti din Iaşi. O asociaţie, însă, cu mult mai multe activităţi, care de care mai interesante.

„Studenţii ar trebui să-şi dorească să facă parte din ASJ pentru oportunităţile oferite”

După ceva timp petrecut printre voluntari încercând să le spun povestea acestora, mi-am dat seama că despre voluntariat se pot spune multe lucruri. Cunoscuta scriitoare şi publicistă americană Erma Bombeck a spus despre voluntari aşa: „Voluntarii sunt singurele fiinţe de pe faţa pământului care reflectă compasiune, grijă nemăsurată, răbdare şi dragostea adevărată pentru naţiune”. Mi se pare că acest citat îi descrie perfect pe tinerii de la Asociaţia Studenţilor Jurnalişti (ASJ).

Cei de la ASJ se ocupă cu promovarea şi dezvoltarea abilităţilor jurnalistice şi de comunicare ale studenţilor, oferindu-le oportunităţi de formare şi participare la proiecte media. Deşi asociaţia are 17 ani de activitate, momentan sunt 25 de membri activi, care se implică în diverse activităţi în cele două departamente ale asociaţiei: PR şi Proiecte.

ASJ organizează diverse tipuri de evenimente, cum ar fi întâlniri cu oameni din presă, media sau cultură, schimburi de experienţă, vizite la diferite instituţii de media. „Studenţii ar trebui să-şi dorească să facă parte din Asociaţia Studenţilor Jurnalişti, pentru că oferă oportunităţi de dezvoltare a abilităţilor de comunicare, acces la experienţe interesante şi informaţii relevante din domeniu, networking cu profesionişti şi colegi pasionaţi de jurnalism. Prin participarea la activităţile asociaţiei, studenţii pot îmbunătăţi semnificativ experienţa lor în acest domeniu şi pot construi relaţii de valoare. ⁠Eu sunt în ASJ de un an şi ceva, din primul an de facultate. Această asociaţie este una dintre cele mai faine experienţe ale studenţiei mele. Aici am cunoscut oameni minunaţi şi m-am implicat în proiecte ce au contribuit mult la formarea mea”, ne-a declarat Mihaela Cionacu, vicepreşedinte ASJ.

“Ce mai faci, profesore?”

⁠Tinerii din ASJ se ocupă acum de o nouă ediţie a evenimentului “La Iaşi se numără oamenii faini”, unde o vor avea ca invitată pe cunoscuta actriţă Natalia Corban, de la Teatrul Lucceafărul, fiică a şi mai cunoscutului actor ieşean Teo Corban. Pe lângă acest eveniment, tinerii din ASJ se ocupă de un nou proiect „MEDIA ÎN CULISE”, unde vor invita nume mari din mass-media româneşti. De asemenea, vor relua evenimentul “Ce mai faci, profesore?”, unde le pun multe întrebări profesorilor, eveniment care nu a mai avut parte de prea mult succes din cauza pandemiei.

Asociaţia Studenţilor Jurnalişti organizează în fiecare an, în luna decembrie, campania de caritate “Adoptă o scrisoare”. În decembrie 2023 membrii asociaţiei au ajutat copiii internaţi în secţia de oncopediatrie.

„Am fost cu câţiva colegi de-ai mei din asociaţie, fizic, să ne jucăm şi să-i ajutăm să scrie o scrisoare pentru Moş Crăciun. Apoi, am publicat acele scrisori pe paginile noastre de Facebook şi Instagram, de unde puteau fi “adoptate” de cineva din urmăritorii noştri, adică puteau să le îndeplinească dorinţele copiilor din scrisoare făcându-i astfel fericiţi. Mi-a plăcut mult experienţa aceasta. Consider că studenţii ar trebui să vină în ASJ, pentru că suntem o echipă de oameni faini. ASJ îşi doreşte să-şi reaprindă spiritul studenţesc, îşi doreşte să creeze un mediu de lucru plăcut şi util. Trebuie să investim cât mai mult în noi şi-n amintiri, pentru că asta contează în studenţie. ASJ este în primul rând pentru studenţii de la jurnalism care doresc să pună în practică teoria de la cursuri încă din primul an de facultate”, ne-a declarat şi Teodora Udişteanu, preşedinte ASJ.

Bunătatea şi voluntariatul

Bunătate: acesta este termenul care caracterizează orice voluntar. Nu ştiu dacă există un avantaj mai mare decât acela de a învăţa toţi împreună să fim mai buni. Cei care sunt voluntari ştiu cu siguranţă că nimic nu e imposibil de atins, deoarece munca, responsabilitatea, curajul, perserverenţa şi optimismul unui voluntar învinge oricând.

 Publicație : Ziarul de Iași

Concursuri inedite, dans, teatru etc. Ce cursuri gratuite se pot face la Casa de Cultură a Studenților

 Arta a fost întotdeauna cea mai frumoasă și sublimă formă de exprimare. Mare dreptate a avut Constantin Brâncuși când a spus că „Arta – poate cea mai desăvârşită, a fost concepută în timpul copilăriei umanităţii. Căci omul primitiv uita de grijile cele domestice şi lucra cu multă voioşie. Copiii posedă această bucurie primordială”. 

Studenții din Iași au această oportunitate de a-și exprima fiecare sentiment prin artă la Casa de Cultură a Studenților (CCSIAȘI).

Festivalul Artei și Creației Studențești „Gaudeamus”, la finele lunii

CCSIAȘI organizează pentru tineri și studenți cursuri de formare. În fiecare an, în cadrul instituției sunt organizate activități menite să încurajeze creația sub toate formele ei. Tinerii pot participa la diverse evenimente și festivaluri de dans, de muzică ușoară, de film, de creație, de folclor sau de teatru. Studenții Centrului Universitar Iași pot participa și la o serie de cursuri de pictură, de fotografie, de grafică, de dansuri sportive, de dansuri de societate sau de chitară clasică, toate acestea desfășurându-se sub îndrumarea unei echipe de specialiști. Pe lângă toate acestea, Casa de Cultură a Studenților Iași organizează periodic traininguri de formare pentru tinerii și studenții care doresc să își dezvolte aptitudinile manageriale și antreprenoriale, de comunicare sau de leadership.

Unul dintre cele mai apreciate proiecte ale CCSIAȘI este Festivalul Artei și Creației Studențești „Gaudeamus”, care va avea loc anul acesta în perioada 28 martie – 11 aprilie 2024 în sala de spectacole care poartă același nume. „Gaudeamus“ este un proiect implementat de Casa de Cultură a Studenților din Iași, organizat împreună cu asociațiile și ligile studențești din Iași. Prin acest proiect se scoate în evidență potențialul pe care îl au tinerii în realizarea evenimentelor culturale. Studenții formează alianțe între două asociații sau ligi studențești și prezintă în cadrul competiției un program cultural artistic care a cuprins maxim zece momente artistice, care s-au încadrat în maxim 120 minute de spectacol, unde au obținut un punctaj, în urma unei jurizări realizate de referenții culturali ai Casei de Cultură a Studenților din Iași, și a prezenței studenților și profesorilor la spectacole, stabilindu-se clasamentul final.

Numărul de spectator, criteriu la jurizare

La finalul fiecărei reprezentații juriu oferă un punctaj demonstrațiilor artistice. Pe lângă aceste note date de juriu, se ia în calcul și numărul de spectatori aflați în sală la eveniment. La finalul tuturor spectacolelor se realizează și Gala Laureaților „Gaudeamus”, unde sunt deliberate clasamentele din competiție. Accesul la evenimente se face în baza unei invitații ce poate fi ridicată de la asociațiile organizatoare.

CCSIAȘI este cea mai bună alegere a tinerilor și studenților din Iași pentru a-și demonstra talentele. “La Iași sunt cei mai frumoși oameni, care te vor ajuta să te dezvolți din toate punctele de vedere”, spun coordonatorii instituției.

 Publicație : Ziarul de Iași

Dacă ești student și vrei să te distrezi, iată câteva evenimente la care poți merge în a doua săptămână a lunii Martie

Dacă ești student și vrei să te distrezi, iată câteva evenimente la care poți merge în a doua săptămână a lunii Martie. 

Concerte:

Concert 3 Sud Est

Unde? – Fratelli Ristorante, Iași

Când? – Sâmbătă, 9 martie, ora 23:00

Bilet? – 85 lei

Sukar Nation – Balkan-Punk Party

Unde? – Acaju Cafe, Iași

Când? – Joi, 14 martie, ora 20:00

Bilet? – De la 40 de lei

Dora Gaitanovici • Lansare EP „Pas cu pas”

Unde? – Underground Pub, Iasi

Când? – sâmbătă, 16 martie, ora 20:00

Bilet? – 31 de lei

Concert Publika

Unde? – The Trumpets, Iași

Când? – Sâmbătă, 16 martie, ora 20:30

Bilet? – 21 lei

Meet and greet:

Board Games Events – Dungeons and Dragons

Unde? – Arte Cafe

Când? – marți, 12 martie, ora 20:00

Bilet? – 49 de lei

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Board Games Events – Concurs de Catan

Unde? – Arte Cafe

Când? – Joi, 14 martie, ora 20:00

Bilet? – 17,50 lei

Teatru și filarmonică (studenții beneficiază de reducere de 50% la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” și reducere de 75% la Filarmonica Iași)

Trei piese triste

Regia: Radu Afrim

Unde? – Sala Teatru Cub

Când? – Duminică, 10 martie, ora 19:00

Conul Leonida față cu reacțiunea

Regia: Ion Sapdaru

Unde? – Sala Uzina cu Teatru

Când? – Luni, 11 martie, ora 19:30

Achit în avans

Regia: Emil Gaju

Unde? – Sala Studio „Teofil Vâlcu”

Când? – Marți, 12 martie, ora 18:00

Manichiura roșie

Regia: Irina Popescu-Boieru

Unde? – Sala Uzina cu Teatru

Când? – Marți, 12 martie, ora 19:30

Plugarul și Moartea

Regia: Silviu Purcărete

Unde? – Sala Mare

Când? – Vineri, 15 martie, ora 19:00

Lysistrata, dragostea mea

de Matei Vișniec

Regia: Zalán Zakariás

Unde? – Sala Mare

Când? – Sâmbată, 16 martie, ora 19:00

Concert simfonic

Unde? – Casa de Cultură a Studenților

Când? – Vineri, 15 martie, ora 19:00

Festivaluri:

Săptămâna Filmelor de Oscar 2024

Unde? – Ateneu Tătărași.

Publicație : Ziarul de Iași

Viața de student ieșean în Cehia: „M-a șocat limba”. Supa costă echivalentul a 2-3 lei

Horia Agape este student la Universității “Alexandru Ioan Cuza” Iași, în cadrul Facultății de Filosofie, la specializarea Resurse Umane. 

Primul semestru din cel de-al doilea an de studii și l-a petrecut în Cehia, la University of West Bohemia, din Pilsen. A fost o experiență de-a dreptul interesantă pentru el.

“Nu aveam Cehia pe listă”

„Eu inițial nu aveam Cehia pe listă. Voiam să merg în Norvegia, Finlanda, Belgia sau Olanda. Am fost la interviu și doamna care coordona Erasmus mi-a spus că Norvegia nu putea fi o opțiune pentru mine, doar cei de la Asistență Socială puteau echivala cursurile de acolo cu cele de aici. În Finlanda, cursurile erau doar pentru master, teoretic în Erasmus îți poți alege cursuri din orice an, fie el inclus în programul de licență sau de masterat, dar eu fiind anul II, mi-ar fi fost cam greu să înțeleg materia, ar fi trebuit să fiu anul III de studii sau chiar la licență. În Belgia s-au înscris foarte mulți și universitatea de acolo nu avea locuri alocate pentru toți. Apoi, mi s-a sugerat Cehia, Polonia, Germania sau Austria. Universitatea din Cehia era cea mai interesantă în materie de cursuri, costuri, și orașul în sine.”, spune studentul.

Vezi aici toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”

Horia a stat într-un cămin al universității, într-o camera de două persoane. Spațiul era format din două încăperi separate de un hol mic. Baia era comună și era împărțită de patru persoane: cei doi studenți din camera respectivă și colegii lor din camera de vizavi. Colegul de cămin al studentului român era un student ceh, acesta nu vorbea engleză, Așadar, la început, comunicarea era dificilă. Se descurcau cu o combinație de engleză și limbajul semnelor. La parterul fiecărui cămin exista un pub pentru student, șimai socializa acolo.

Bursa era de 500 de euro. Cum se descurca

„Bursa a fost aproximativ 500 de euro. Căminul costa 150 de euro. Prețurile de la cantină erau cam ca la noi, pentru 20 de lei mâncam o pizza. Supa era 2-3 lei. M-am încadrat bine în bursă. Totuși, ei eu reduceri foarte mari, de 60%-70% la mâncare. O carne de porc, care în mod normal costa 240 de coroane, cam 50 de lei, poate să ajungă la 100 de coroane, cam 20 de lei.”

Cum beneficiezi de reduceri

Studenții au parte de mai multe reduceri prin  International Student Identiy Card. Acest card se poate folosi oriunde. În Cehia, Horia beneficiat de mai multe promții și reduceri prin el: reduceri la cafenele, McDonalt’s, KFC, magazine de haine.

„Când vine vorba de experiența academică, a fost destul de bine. Am avut două cursuri puțin mai dificile, aveam mai mult de muncă, trebuia în fiecare săptămână să trimitem rezumate și comentarii la niște texte. Aveam cursuri alături de studenții cehi și nu mi s-a părut că profesorii tratau diferit studenții Erasmus față de studenții cehi”. Orarul studentului nu era atât de aglomerat ca în România: studenții nu aveau mai mult de două cursuri pe zi.

„Am făcut o excursie în munții Krkonoše. Când ești pe vârful Sněžka poți trece în Polonia și în Cehia. Am primit mesaj de la Orange: „Bun venit in Polonia!”. Nu recomand roaming-ul. Prin ianuarie am primit mesaj că nu mai pot folosi roaming-ul, doar 123 de zile îl poți folosi constant, apoi trebuia să folosești telefonul o saptămână în România. Nu erau taxe atât de mari pentru costul suplimentar, am vorbit o dată la telefon vreo 20 de minute și am avut un cost suplimentar de sub un euro”.

Per total, cu plusuri și minusuri, Horia admite că a fost una din cele mai interesante experiențe ale vieții lui de student, de până acum.

Publicație : Ziarul de Iași

Club de Calisthenics-Street Workout pentru studenţii Politehnicii ieşene. Sesiune dedicată începătorilor

 Street Workout Iaşi invită studenţii Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi”(TUIASI) miercuri, 13.03.2024, de la ora 19.00, să se alăture unei noi sesiuni de antrenament de tip calisthenics, dedicată începătorilor.

“Fie că visezi să-ţi sculptezi muşchii, să-ţi îmbunătăţeşti rezistenţa sau să-ţi creşti încrederea în tine, acest antrenament este locul perfect pentru a începe călătoria către o versiune mai puternică şi mai sănătoasă a ta. Sub îndrumarea antrenorilor noştri pasionaţi şi experimentaţi, vei învăţa tehnicile de bază ale calisthenics-ului şi vei beneficia de sfaturi pentru a-ţi atinge obiectivele.

Şi nu uita, antrenamentul nu înseamnă doar efort fizic, ci şi conexiuni sociale puternice şi motivare reciprocă. Te aşteptăm să te alături comunităţii noastre prietenoase, unde vei întâlni oameni cu aceleaşi pasiuni şi aspiraţii ca şi tine”, au scris organizatorii pe Facebook.

Antrenamentele se vor desfăşura în campusul studenţesc din Tudor Vladimirescu, în parcul „Phoenix” dintre căminele T1-T2, iar doritorii trebuie să completeze acest formular pentru a se înscrie în programul Calisthenics – Street Workout pentru studenţii TUIASI.

 Publicație : Ziarul de Iași

Meseriile viitorului – Ce facultate mai merită făcută şi ce trebuie evitat? Ce se va căuta mai mult şi ce e în declin? Amplu studiu guvernamental consultat de ZdI

 Mii de tineri sunt pregătiţi în facultăţi în momentul de faţă pentru meserii care vor dispărea sau va fi o cerere mică pentru ele pe piaţa muncii în perioada 2025 – 2030, ceea ce înseamnă că instituţiile de învăţământ superior din ţară ar trebui să-şi revizuiască oferta educaţională cât mai repede. 

Unele meserii se află în faţa unor schimbări importante, în special în domenii precum agricultură şi industria metalurgică, unde cererea de forţă de muncă se va diminua semnificativ peste doar câţiva ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale (INCSMPS), consultat de „Ziarul de Iaşi”.

Pe de altă parte, în domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale se aşteaptă să fie nevoie de mai mulţi oameni în următorii ani. Dar există şi aici o problemă: în România nu se investeşte suficient în echipamente tehnologice, adică în aparate şi dispozitive specifice, iar pe lângă asta există o lipsă aproape totală a serviciilor de întreţinere şi reparaţii pentru echipamentele medicale, ceea ce face ca joburile în acest domeniu să fie mai puţin solicitate.

Tehnologia schimbă piaţa muncii

Toate aceste schimbări vin pe fondul transformărilor în economie şi tehnologie, care influenţează modul în care piaţa muncii se va configura în perioada 2025-2030, aşa că autorii studiului subliniază necesitatea pregătirii tinerilor pentru meseriile viitoare, venind cu direcţiile în care ar trebui să se orienteze învăţământul superior.

Pentru lucrătorii calificaţi în agricultură se estimează o scădere a cererii foarte accentuată, de peste 300.000 de persoane, în timp ce numărul muncitorilor calificaţi în metalurgie, maşini şi echipamente electrice se anticipează că va scădea cu aproximativ 100.000 de persoane până în 2030. Va fi cerere scăzută şi pentru muncitori constructori şi asimilaţi (fără a fi incluşi electricienii), lucrători în domeniul vânzărilor şi muncitori calificaţi în industria alimentară, prelucrarea lemnului, confecţii şi alţi lucrători asimilaţi, se precizează în studiu.

Pe ce ar trebui să se axeze facultăţile din ţară

În agricultură situaţia se anunţă destul de dificilă, deoarece autorii studiului au stabilit că pentru învăţământul superior cu profil agricol nu există nicio ocupaţie pentru care se manifestă vreo tendinţă crescătoare de-a lungul perioadei de prognoză, adică între 2025-2030. Totuşi, ei consideră că principalele ocupaţii ar putea fi cele de inginer agronom şi inginer zootehnist, însă cu o componentă puternică de IT şi cercetare (inginer cercetător agronom, zootehnist, silvicultor, piscicultor). „De asemenea, ţinând cont de procesul de automatizare extrem de intens pe care îl cunoaşte întregul sistem de maşini şi utilaje agricole, considerăm extrem de importante ocupaţiile de inginer mecanic utilaj tehnologic maşini agricole”, se menţionează în studiul INCSMPS.

Autorii mai cred că, date fiind riscurile din ce în ce mai mari de extindere a unor boli contagioase, este important ca medicii veterinari să fie specializaţi în prevenirea şi combaterea acestor boli, deci şi această ocupaţie va fi la mare căutare în viitor.

Ce se va întâmpla în sistemul de sănătate şi asistenţă socială

În sectorul sănătate şi asistenţă socială se prevede o creştere substanţială a cererii de personal în anii care vin, de peste 100.000 de persoane. Va fi cerere mare în câmpul muncii atât pentru oameni cu calificare superioară, cât şi cu calificare medie. Însă există „o bubă”, mai exact nu se fac investiţii în infrastructura tehnologică specifică, respectiv în aparatură şi echipamente, lucru care semnalează dependenţa de importuri a acestui sector de activitate. În plus, există o lipsă aproape completă a unor facilităţi de mentenanţă şi service de aparatură medicală, care conduce la reducerea cererii de personal pentru astfel de ocupaţii.

„Piaţa care nu reuşeşte să investească în infrastructura tehnologică, chiar dacă investeşte în resursa umană (în educaţie şi formare profesională, cu alte cuvinte), va contabiliza această investiţie la pierderi nete (…). Din acest punct de vedere, este necesară în acest sector, iar această necesitate ne este semnalată de reducerea de cerere la personalul de mentenanţă echipamente şi aparatură, o investiţie în infrastructura tehnologică specifică, fără de care orice investiţie în educaţia şi formarea profesională a resursei umane şi, mai ales, orice creştere de volum a ofertei de personal de specialitate (ocupaţiile de medic şi asistent medical) sunt fără efect sau efectele pot fi exact la opusul celor aşteptate”, susţin autorii studiului.

Situaţia în sistemul de învăţământ

În sistemul de învăţământ, printre ocupaţiile către care va trebui orientată oferta educaţională specifică ar fi, potrivit INCSMPS, cele de educator specializaţi, consilier orientare privind cariera, pedagog social, specialist în activitatea de coaching, specialişti în întreţinerea şi dezvoltarea de platforme web educaţionale şi cele de orientare profesională şi în carieră.

Cum va evolua cererea pentru sectorul construcţii, în perioada 2025-2030

În sectorul construcţiilor se estimează că va fi un declin major al populaţiei ocupate în perioada analizată, de peste 100.000 de persoane. Aici, învăţământul superior de profil va trebui să se concentreze către ocupaţia de bază de inginer construcţii civile şi industriale, dar cu specializări către sistemele de conservare şi generare de energie de către locuinţe, de construcţie de instalaţii de reciclare şi sortare a deşeurilor, construcţii industriale specifice facilităţilor de generare de energii neconvenţionale, precum şi către inginerii de instalaţii.

Un loc important ar trebui să îl aibă, printre altele, şi specializarea de inginerie de construcţii şi mentenanţă infrastructură.

Cum va arăta până în anul 2030 situaţia în sectorul bănci şi asigurări

În cadrul sectorului bănci şi asigurări se estimează că se va produce un avans uşor al cererii de forţă de muncă până în 2030. Ce spun autorii: „Este evident că şi aici prioritate vor avea ocupaţiile care vor dezvolta diferitele tipuri de aplicaţii informatice specifice sectorului şi care vor avea drept efect pe termen mediu şi lung şi de durată, reducerea personalului de deservire de tip front-desk, ce constituia până în prezent cea mai mare parte a personalului din acest sector. În contextul informatizării serviciilor este evident că ocupaţiile de administrator de reţea de calculatoare, manager proiect informatic, programator, inginer de cercetare în automatică , inginer de cercetare în calculatoare, inginer proiectant şi inginer administrator de aplicaţii de tip web, inginer de securitate informatică, inginer de dezvoltare a produselor software, inginer de sistem în informatică , inginer de sistem software, specialist în e-Media, e-banking, e-marketing vor constitui ocupaţiile cu cerere în această ramură de activitate.”

Situaţia din industria constructoare de maşini

Industria constructoare de maşini va prezenta o stagnare a cererii, potrivit datelor prezentate în studiu. Printre ocupaţiile pe care învăţământul superior tehnic de profil ar trebui să se concentreze se află cele de inginer cercetare în maşini şi utilaje cu comandă numerică, inginer cercetare şi inginer mentenanţă linii de producţie automatizate, inginer software construcţii auto, inginer de cercetare în tehnologia construcţiilor de maşini şi arhitect naval.

Va creşte numărul angajaţilor din sectorul administraţie publică şi apărare

La stat se anunţă, ca de obicei, vremuri bune. Studiul arată că în sectorul administraţie publică şi apărare se anticipează o creştere semnificativă a populaţiei ocupate, de aproape 60.000 de persoane. Ocupaţiile pentru care cererea se apreciază că va spori considerabil sunt lucrători în domeniul serviciilor personale, de îngrijire şi de protecţie, majoritatea persoanelor având un nivel de calificare înalt. Ocupaţiile către care ar trebui orientată oferta educaţională specifică ar fi acelea de asistent pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, asistent personal de îngrijire asistent medico-social, specialist în economia socială, mediator sanitar, pedagog social, facilitator de dezvoltare comunitară şi lucrător social pentru persoane cu probleme de dependenţă.

Situaţia din domeniul sectorului utilităţilor

Sectorul utilităţilor se referă la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, unde se estimează că va urma o contracţie a cererii de forţă de muncă, de circa 35.000 de persoane. „Învăţământul superior de profil va trebui să se orienteze către ocupaţii cum ar fi cele de inginer de cercetare în centrale hidroelectrice în ingineria mediului, specialist în managementul deşeurilor, inginer de cercetare în protecţia mediului, inginer exploatare echipamente şi instalaţii nucleare. (…) De asemenea, trebuie accentuată pregătirea de specialişti în ingineria de întreţinere a centralelor electrice şi a celor termice”, se menţionează în documentul citat.

Totuşi, autorii studiului înţeleg că unele domenii de specializare nu se potrivesc perfect cu cerinţele economiei naţionale. Ei spun că vor exista mereu specializări fără corespondenţă directă în activităţile economiei, la fel cum vor exista şi activităţi pentru care nicio specializare nu va fi suficientă pentru a pregăti oamenii. De asemenea, vor exista mereu specializări mai generale care pot pregăti pentru o varietate largă de locuri de muncă.

 Publicație : Ziarul de Iași