Cei peste 20.000 de studenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi au, începând de săptămâna aceasta, un nou cod al drepturilor şi obligaţiilor, la propunerea reprezentanţilor studenţilor şi ai asociaţiilor studenţeşti.

Documentul adună, în mod clar şi neechivoc, drepturile de care se bucură cei care studiază la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” la licenţă, master sau doctorat. Acesta a fost elaborat în urma consultărilor cu studenţii din ligile şi asociaţiile Universităţii precum şi cu reprezentanţii studenţilor din consiliile facultăţilor.

Statutul studenţilor reglementează drepturi precum cel de acces la programe de mobilitate, cel de a beneficia gratuit de servicii de informare și consiliere academică, profesională, psihologică și socială, dreptul la educaţie de calitate, evaluare obiectivă, acces la baza de educaţie şi cercetare a Universităţii.

Ca o noutate, în statutul studenţilor este prevăzută în mod explicit posibilitatea de a primi credite academice pentru acţiunile de voluntariat, precum şi dreptul de a beneficia de trasee flexibile de învăţare, bazate pe pachete de cursuri opţionale şi facultative.

Alexandru Aioanei, reprezentantul studenţilor în Biroul Senatului, precizează că „Statutul studenţilor adoptat de UAIC conţine, în majoritate, drepturi care existau deja, dar erau dispersate în mai multe regulamente ale Universităţii. Acum, studenţii au la dispoziţie un document care poate fi consultat cu uşurinţă şi reuneşte, în mod clar, toate aceste drepturi.”

Documentul adoptat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” reglementează şi câteva aspecte legate de reprezentativitatea studenţilor. Astfel, studenţii au dreptul de a fi reprezentați în Senatul universitar și în Consiliul facultății într-o proporție de minimum 25% şi pot participa în structurile universității care gestionează serviciile sociale, inclusiv comisiile de cazări, de alocare a burselor și a taberelor studențești. Reprezentanţii studenţilor, la rândul lor, trebuie să îşi consulte şi să îşi informeze colegii în legătură cu hotărârile votate în structurile de conducere ale instituției din care aceștia fac parte.

Reprezentanții studenților în Consiliul facultății și în Senat sunt aleși prin votul direct, secret și universal al studenților de la nivelul facultății, respectiv al universității.

În forma sa actuală, documentul a primit observaţii critice din partea uneia dintre cele 40 de asociaţii studenţeşti – Liga Studenţilor – în ceea ce priveşte lipsa stipulării unor drepturi sau reglementări, cum ar fi accesul la informaţie, dreptul de a studia într-o limbă maternă, dreptul la tabere studenţeşti etc.

„Aceste drepturi şi prevederi sunt, de fapt, conţinute în diverse legi şi alte regulamente ale Universităţii, iar reluarea lor ar fi fost redundantă”, explică Alexandru Aioanei. „De exemplu, dreptul de a învăţa în limba maternă este prevăzut în Constituţie, accesul la informaţiile de interes public este garantat oricărui cetăţean al României, şi nu doar studenţilor ş.a.m.d. În ceea ce priveşte intervenţia personalului universităţii în procesul de alegere a reprezentanţilor studenţilor, aceasta este sancţionată chiar prin lege, nu era necesară re-stipularea într-un regulament intern al universităţii”, a mai precizat reprezentantul studenţilor.

Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost redactat în urma întâlnirilor dintre reprezentanţii studenţilor şi asociaţiile şi ligile studenţeşti, precum şi a întâlnirilor cu studenţii, ce s-au desfăşurat în anul 2013. Acesta are la bază Ordinul Ministrului 3666/30.03.2012, un document-cadru valabil la nivel naţional. Forma finală a fost trimisă studenţilor din Consiliile Facultăţilor la începutul anului 2014 pentru ultime amendamente şi sugestii, iar textul final a fost votat în unanimitate de Senatul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” pe 30 ianuarie 2014.