bun_de_tiparJoi, 15 mai, la Biblioteca Naţională a României a avut loc decernarea premiilor de excelenţă ale industriei de carte din România, în cadrul celei de a III-a ediţii a Galei „Bun de Tipar”. Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost distinsă cu Premiul pentru excelenţă editorială, fiind desemnată câştigătoare şi în competiţia pentru Cea mai bună carte de non-ficţiune a anului (pentru De gustibus. Breviar de gastrosofie, de Mădălina Diaconu), precum şi pentru cea mai bună carte de ştiinţă (pentru Atlasul electoral al României: 1990-2009, de  Corneliu Iaţu coord.) .

 Premiul special al juriului a fost prezentat Editurii Universităţii de către Liviu Iolu, jurnalist Adevărul, „pentru excelenţa programului său editorial orientat spre multidisciplinaritate, reprezentativitate, calitate intelectuală şi valoare ştiinţifică”.

 „Editura Universităţii a mai luat premii, dar acesta este pentru noi cel mai mare şi mai important, deoarece o consacră la 25 de ani de existenţă printre cele mai importante edituri ale ţării”, a declarat prof.univ.dr. Andrei Corbea Hoişie, directorul editurii.

 Competiţia, la care anul acesta s-au înscris peste 120 de instituţii şi peste 700 de proiecte – o creştere  semnificativă faţă de ediţia anterioară –, a fost jurizată de o echipă formată din 10 specialişti, avându-l drept preşedinte pe Mircea Martin, critic şi teoretician literar, eseist şi editor.

de_gustibusPremiul pentru cea mai bună carte de non-ficţiune a fost prezentat de Horia Roman-Patapievici. Lucrarea „De gustibus. Breviar de gastrosofie” continuă seria unei estetici a simţurilor secundare, deschisă de autoarea Mădălina Diaconu prin lucrarea „Despre miresme şi duhori” (Ed. Humanitas, Bucureşti, 2005). Unele dintre teme au format obiectul unor cursuri ţinute la Institutul de Filosofie al Universităţii din Viena, altele au fost prilejuite de congrese de filosofie, conferinţe sau vernisaje. Cu excepţia ultimului capitol, care are la bază textul unei conferinţe ţinute la Universitatea de Arte Aplicate din Viena în 2008, celelalte studii prelucrează capitole din volumul Tasten, Riechen, Schmecken. Eine Ästhetik der anästhesierten Sinne (Königshausen & Neumann Verlag, Würzburg, 2005).

atlas«Atlasul electoral al României: 1990-2009» s-a dorit o cartografiere electorală de la nivelul de bază până la alte decupaje administrative astfel încât realitatea electorală să nu mai fie ficțiune, iar ficțiunea să nu devină realitate electorală. Deși un atlas, prin definiția sa, presupune hărți, grafice, cartograme etc., de această dată am optat pentru completarea acestora cu text. Uneori, textul era absolut necesar, alteori, poate că devenea de prisos. Am optat pentru această manieră de redare a geografiei electorale din mai multe considerente. Atlasul este un instrument pentru publicul larg și nu numai. Am preferat să-l prezentăm astfel pentru a fi cât mai lecturabil”, precizează prof.univ.dr. Corneliu Iaţu, coordonatorul lucrării. Premiul din cadrul Galei „Bun de Tipar” pentru cea mai bună carte ştiinţifică (de specialitate) a fost oferit de către Theodor Paleologu.

 

Juriul ediției din acest an a Galei Industriei de Carte din România a fost format din: Mircea Martin (preşedinte) – critic şi teoretician literar, eseist, editor, Carmen Mușat – critic literar și eseist, redactor-șef al revistei Observator Cultural, conferențiar universitar la Facultatea de Litere a Universității din București, Simna Kessler – agent literar (Simona Kessler International Copyright Agency), Silvia Colfescu – membră în board-ul Asociației Editorilor din România, directoarea Editurii Vremea, scriitoare, Laura Grünberg – scriitoare, sociologă, autoare de cărţi pentru copii, conf. univ. Facultatea de Sociologie a Universității din București, Oana-Valentina Suciu – lector dr. Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București, Luminița Corneanu – critic literar, consilier Ministerului Culturii, Daniel Nazare – directorul Bibliotecii Județene Brașov, Ciprian Isac – grafic designer, co-fondator al Atelierului de Grafică și Vlad Puescu – product manager al Elefant.ro, specialist în cărți digitale.

 

Informaţii suplimentare despre eveniment puteţi citi pe http://www.galabundetipar.ro/