Profesorul Carol Iancu, specialist eminent în istoria evreilor, primeşte titlul de Doctor Honoris Causa

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” conferă joi, 14 octombrie, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului Carol Iancu, de la Universitatea „Paul Valéry” III, Montpellier, unul dintre cei mai eminenţi specialişti în istoria comunităţilor evreieşti din România. Evenimentul va avea loc la ora 12.00, în Sala Senatului.

Născut la Hârlău în anul 1946, profesorul Iancu este în prezent profesor de istorie contemporană şi Director al Şcolii Superioare de Studii Iudaice din Franţa. Este cavaler al Ordinului Palmes Académiques, oferit de Primul Ministeru al Franţei şi distins cu numeroase premii, printre care amintim: Premiul Asociaţiei Emile Zola, Premiul Zadoc Kahn, Premiul Sacha Malo, Premiul Fundaţiei Rich, Premiul Fundaţiei Culturale Israeliene, Diplomă de membru de onoare al Oranizaţiei imigranţilor din România în Israel, Diploma Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi Diplomă de membru de onoare al Comunităţii Evreieşti din Iaşi.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza îi decernează profesorului Carol Iancu titlul de „Doctor Honoris Causa” ca o recunoaştere a meritului de a fi restituit, prin istoria evreilor din România în epoca modernă şi contemporană, cu onestitate, echilibru şi în spiritul adevărului, un fragment important, multă vreme uitat, al istoriografiei române, şi, în al doilea rând, ca o recunoaştere a contribuţiei pe care profesorul Iancu a adus-o la strângerea legăturilor umane şi instituţionale dintre Universitatea noastră şi Universitatea „Paul Valéry” din Montpellier.

COMISIA DE ÎNTOCMIRE A LAUDATIO

Preşedinte,
Profesor univ. dr. Vasile IŞAN,
Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Membri:
Profesor univ. dr. Andrei MARGA,
Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca

Profesor univ. dr. Alexandru ZUB,
Membru al Academiei Române,
Director onorific al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, Iaşi;

Profesor univ. dr. Gheorghe IACOB,
Prorector al Universităţi „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi;

Profesor univ. dr. Nicolae BOCŞAN,
Prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca;

Profesor univ. dr. Alexandru-Florin PLATON,
Decan al Facultăţii de Istorie,
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi.

By | 2014-01-06T14:37:27+00:00 12 octombrie 2010|Anunţuri, Doctor Honoris Causa, Noutăți|

About the Author: