Joi, 26 octombrie, cu începere de la ora 10.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu”, a avut loc ceremonia aniversară Dies Academici.

Prof.univ.dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC a deschis ceremonia printr-un discurs în care a subliniat necesitatea de orientare a Universității spre inovare, dincolo de sărbătorirea tradiției: „Tradiția are ca principal avantaj asigurarea stabilității și continuității, dar prezintă în același timp și un mare dezavantaj deoarece cultivă rezistența la schimbare, prin trei tehnici pe care le întâlnim și noi la universitatea noastră:  în primul rând, acceptarea aparentă atunci când ceea ce ne propunem rămâne la nivel de texte, de declarații de intenție, fără a se traduce vreodată în fapte concrete; în al doilea rând, opoziția declarată, care generează conflicte deschise și la final mecanismul blocajelor, care sunt cele mai eficiente împotriva schimbării. Sau, altfel spus, dacă vrem ca schimbarea să nu se producă niciodată, le folosim din plin.”

Continuând să vorbească despre schimbare, prof.univ.dr. Mihaela Onforei a încercat să ofere câteva răspunsuri legate de felul în care aceasta se poate produce într-o comunitate academică de tradiție. „În această aulă, în anul 2011, marele profesor Adrian Neculau vorbea despre ritmul lent al schimbării la Universitate și se întreba: cine poate accelera acest ritm? Și domnia sa răspundea atunci: «eu nu am decât un singur răspuns: schimbarea e o afacere a întregii comunități». Onorat auditoriu, dacă îi privim în ochi pe studenții din Aulă și din sălile noastre de curs înțelegem că ei accelerează schimbarea. Au ales să studieze la Universitatea Cuza» pentru că au încredere în profesorii noștri, pentru că vor să își facă un viitor în Iași sau în România, chiar dacă părinții lor lucrează în străinătate sau s-au născut în străinătate, trăiesc la oraș sau la sat.”

În concluzie, prof.univ.dr. Mihaela Onofrei a rezumat: „Universitatea este a noastră și de noi depinde evoluția sa.”

În onoarea aniversării a 157 de ani de la fondarea universității și a 120 de ani de la inaugurarea Palatului Universitar, prof.univ.dr. Gabriel Iancu, președintele Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a evocat câteva momente din istoria universității:  de la primele zile de existență a universității, când Universitatea avea doar 7 profesori și aproximativ 100 de studenți, trecând prin momentele de cumpănă din 1865, când capitala s-a mutat de la Iași la București și numeroși profesori au părăsit universitatea, în 1880 când a fost admisă prima femeie la studii universitare, cu mult înaintea Germaniei și rememorând inclusiv perioada dificilă din anii ’40 care a însemnat disponibilizarea profesorilor evrei și un proces de epurare a profesorilor Universității. „După 1948, Universitatea a fost transformată dintr-un sanctuar al gândirii libere într-un laborator al gândirii captive”, a adăugat președintele Senatului UAIC.

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a adresat o întrebare retorică: „Ce ar fi fost orașul Iași fără universitățile sale? Cu siguranță, mult mai puțin decât astăzi.” Primarul a făcut apoi referire la o idee prezentată în discursul de deschidere a anului universitar – proiectul de țară pentru „România educată”.

În cadrul ceremoniei, au mai luat cuvântul: Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, Marian Șerbescu, Prefectul Județului Iași, reprezentanți ai Bisericilor ortodoxă și romano-catolică, ai universităților de stat din Iași și ai Inspectoratului Școlar General. Într-o română impecabilă, a luat cuvântul și Dong Xixiao, Universitatea de Studii Străine din Beijing, conferențiar în cadrul catedrei de română, care a mulțumit universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași pentru colaborarea îndelungată și pentru sprijinul acordat programului de limbă română de la universitatea sa.

Ceremonia dedicată Zilelor Universității a continuat cu o prelegerea „Noi tendințe în domeniul informaticii. Științe umaniste în vizorul informaticii. Ce va urma?”, susținută de domnul prof. univ. dr. Dan CRISTEA, membru corespondent al Academiei Române și domnul conf. univ. dr. Adrian IFTENE, decan al Facultății de Informatică.

Profesorul Dan Cristea și-a deschis discursul afirmând că științele umaniste au nevoie de digital nu pentru că lumea digitală are mai multă valoare decât cea reală, ci dimpotrivă, „pentru că realul este atât de prețios și nu vrem să-l pierdem”. Dan Cristea a trecut în revistă o serie de proiecte din domeniul IT cu rezonanță în zona umanistă. Dan Cristea a prezentat detaliat trei proiecte importante ale Facultății de Informatică: crearea unui tip de carte electronică care să poată oferi, pe lângă conținutul propriu-zis al cărții, informații de context despre locațiile din carte, relațiile dintre personaje, evenimente care au loc în timp real cu autorul sau editorul cărții etc. Dicționarul tezaur al limbii române în format electronic a fost un alt proiect ce s-a desfășurat cu implicarea Facultății de Informatică și care a presupus un efort enorm de digitizare și prelucrare a Dicționarului Academiei și a Dicționarului Limbii Române. Un al treilea proiect menționat, ce urmează să se încheie în anul 2017, este cel de constituire a unui corpus computațional rprezentativ al limbii române contemporane – o colecție de texte electronice pe baza cărora să se poată desprinde modalități de deducere automată a sensului, a relațiilor de subordonare dintre cuvinte, a părților de vorbire etc. Dan Cristea a încheiat arătând faptul că nu doar tehnologiile pot contribui în zona științelor umane, ci și modelul de gândire umanist, bazat pe interpretare, își poate aduce o contribuție în dezvoltare tehnologiilor, atunci când acestea se confruntă cu ambiguitate și paradox.  Prezentarea decanului facultății, conf.univ.dr. Adrian Iftene, a avut în centru schimbările pe care tehnologia le aduce în viața cotidiană: de la apariția asistenților personali electronici – Google și Alexa, la inovații în domeniul auto care permit șoferului să fie mai atent la drum transmițându-i toate informațiile necesare direct pe sticla parbrizului, pentru a încheia cu controlul tehnologiilor prin gesturi ale mâinilor și ochilor.

În cadrul ceremoniei Dies Academici, au fost acordate și distincțiile de Professor Emeritus pentru opt profesori pensionari ai Universității:

  • Prof. univ. dr. Constantin Sasu, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor;
  • Prof. univ. dr. Ioan Pohoaţă, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor;
  • Prof. univ. dr. Ion Ignat, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor;
  • Prof. univ. dr. Felicia – Dacia Iacomi, Facultatea de Fizică;
  • Prof. univ. dr. Stan Chiriţă, Facultatea de Matematică;
  • Prof. univ. dr. Aurel Răşcanu, Facultatea de Matematică;
  • Prof. univ. dr. Ioan Tofan, Facultatea de Matematică;
  • Prof. univ. dr. Ioan Vrabie, Facultatea de Matematică.

De asemenea, au fost premiate cele mai bune rezultate obținute în activitatea de cercetare în anul 2016. Premiile au fost acordate după cum urmează:

  • Prof.univ.dr. habil. Lucian Hrițcu (Facultatea de Biologie)
  • Conf.univ.dr. Ramona Dănac (Facultatea de Chimie)
  • Conf. univ. dr. habil. Alin Andrieș (Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor)
  • Prof. univ.  dr. Ștefan Cojocaru (Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice)
  • Prof.univ.dr.Alexandru Stancu, Conf. univ. dr. habil. Cristian Enăchescu, Conf.univ.dr. habil. Laurențiu Stoleriu (Facultatea de Fizică)
  • Prof. univ. dr. Bulgariu Dumitru, Lect. univ. dr. Mihai Niculiță (Facultatea de Geografie și Geologie)
  • Prof. univ. dr. Ferucio – Laurențiu Țiplea (Facultatea de Informatică)
  • Conf. univ. dr. Eugen Vărvărucă (Facultatea de Matematică)
  • Lect. univ. dr. Cornelia Măirean (Facultatea de Psihologie și Științele Educației)
  • Conf. univ. dr. pr. Iulian Faraoanu (Facultatea de Teologie Romano-Catolică)
  • CS III dr. Andreia Gabriela Andrei (Departamentul Socio-Uman)
  • CS I dr. Mariana Neamțu (Departamentul Științe)

Păstrând o tradiție de șapte ani, prof.univ.dr. Dumitru Oprea, fost rector al Universității, a anunțat câștigătorul Bursei Sf. Dumitru. Câștigătorul din acest an a fost Ovidiu Avădanei, student în anul al II-lea al Facultății de Matematică. Numele lui Ovidiu Avădanei a apărut, în anul universitar trecut, la aproape fiecare știre a Universității despre performanțele studenților săi la olimpiadele internaționale de matematică. Deși era doar în primul an la Facultatea de Matematică, Ovidiu câștiga în martie 2017 medalia de aur a Concursului Internațional SEEMOUS – una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de matematică din această parte a lumii. Câteva luni mai târziu, se întorcea cu medalia de aur de la concursul „International Mathematics Competition for University Students”, o competiție organizată de University College London. În liceu, a fost olimpic internațional la matematică, câștigând, cu doar câteva zile înainte de înscrierea la facultate, medalia de argint la olimpiada internațională de Hong Kong. Premiul constă într-o sumă de 400 de euro,  echivalentul dobânzii pe un an de la un depozit de 10440 de dolari în numele fostului rector. La Bursa Sf. Dumitru au concurat alți șapte studenți de excepție ai Universității.

Alți zece studenți de la Facultatea de Litere cu rezultate meritorii și o situație socială precară au fost premiați cu laptopuri din partea unui sponsor al facultății.

O premieră în acest an a fost oferirea unei diplome din partea Centrului pentru Egalitate de Gen în Știință, un centru care își propune să promoveze  prezența femeilor în domeniul științei și tehnologiei și să propună strategii și măsuri pentru asigurarea accesului egal în știință. Premiul din acest a fost acordat doctorandei Catrinel Zaharia, pentru contribuții semnificative în domeniul antreprenoriatului IT. UAIC a fost prima universitate din România care  și-a înființat un astfel de centru, în anul 2013.