Studiu important despre angajabilitate, realizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

Marți, 12 decembrie 2017, la ora 18.00, în Sala Senatului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc conferința de încheiere a Proiectului “Identificarea și analiza așteptărilor angajatorilor și absolvenților UAIC privind accesul și integrarea pe piața muncii” (ACCESS). Acesta s-a desfășurat în perioada iulie-decembrie 2017 și a fost susținut printr-un grant al Fondului de Dezvoltare Instituțională.

Prin implementarea acestuia, s-a urmărit,  printre altele, adaptarea ofertei academice la cerințele pieței muncii și, implicit, sporirea gradului de incluziune profesională a studenților și absolvenților UAIC în domeniul aprofundat pe parcursul anilor de studii.

Livrabilele Proiectului ACCESS au vizat următoarele componente precum:

  • 758 de studenți și 72 de potențiali angajatori care au completat chestionare;
  • 22 de evenimente de carieră, în cele 15 facultăți ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la care au participat aproximativ 1250 de studenți;
  • 100 de studenți care au completat cel puțin un modul online al Programului European de Dezvoltare a Carierei (PEDC);
  • 10 noi parteneriate încheiate între Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și companii din mediul privat.

La eveniment au luat parte atât reprezentanți ai echipei de implemenare (domnul conf.univ.dr. Sorin Anton de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, manager de proiect, dr. Diana Chihaia și dr. Oana Chisăliță de la Departamentul Servicii Studenți și Absolvenți), d-l Marian Dalban, reprezentant al studenților UAIC în Consiliul de Administrație, reprezentanți ai studenților în Senatul Universității, cadre didactice care s-au implicat direct în desfășurarea activităților din proiect și, nu în ultimul rând, reprezentanți  ai mediului de afaceri si din sectorul public (SCC, Antibiotice Iași, Profidata Development România, GfK, Velpitar, Praxis, Banca Transilvania, Accenture, Endava, Policlinica EstClinic, Xerox, Asapjobs, TiVo Romania).

Întâlnirea a debutat cu prezentarea rezultatelor studiului comparativ legat de așteptările angajatorilor și ale studenților, cuprinse în raportul intitulat “Absolvenții Universității <Alexandru Ioan Cuza> din Iași și piața muncii. Studiu privind așteptările angajatorilor de la viitorii angajați și ale absolvenților de la viitorii angajatori”, care va fi publicat online în perioada imediat următoare.

A fost accentuată importanța și utilitatea acestei cercetări, pentru toți factorii implicați în procesul de recrutare și inserare pe piața forței de muncă. Astfel, rezultatele studiului vor fi puse la dispoziția studenților, care vor avea ocazia să afle direct de la sursă care sunt strategiilor de recrutare ale companiilor, beneficiile extrasalariale și competențele transversale necesare pentru obținerea unui job.

Ținând cont de aceste considerente, potențialii angajatori vor putea afla care sunt modalitățile adoptate de studenți în vederea găsirii unui loc de muncă și strategiile aplicate în acest sens, precum și tipurile de activități pe care le pot dezvolta, în colaborare cu UAIC, pentru a pregăti profesioniști capabili să se integreze rapid în compania lor.

La rândul său, pornind de la acest premise, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” va putea să vină și mai mult în sprijinul studenților și al absolvenților săi, prin identificarea viitorilor parteneri din mediul privat și diversificarea oportunităților de dezvoltare profesională (ex. traininguri, crearea și gestionarea unui cont LinkedIn).

Rezultatele raportului au reprezentat un interes real pentru participanții la eveniment, generând numeroase discuții care au accentuat importanța lucrului în echipă, a proactivității și flexibilității studenților în căutarea unui loc de muncă, necesitatea adaptării curriculei la realitățile și cerințele de pe piața forței de muncă și continuarea acestui tip de demers.

 

By |2017-12-13T15:05:24+00:0013 decembrie 2017|Noutăți|

About the Author: