Alegeri la Universitate: Liviu Maha a câștigat detașat în fața lui Tudorel Toader. Mesaj plin de supărare al fostului rector

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi (UAIC) şi-a ales ieri noul rector.  Prof. univ.dr. Liviu Maha a ieşit victorios din lupta cu contracandidatul său, prof. univ. dr. Tudorel Toader. Liviu Maha a obţinut 487 dintre acestea, iar fostul rector 233 voturi. 

Astfel, Tudorel Toader, aflat la conducerea UAIC din februarie 2016, a pierdut alegerile pentru funcția de rector al primei universităţi din România.

Liviu Maha predă la UAIC din 1999, fiind specializat în procesul de integrare economică, comerț internațional, internaţionalizarea firmelor, extinderea UE, piaţa internă, politica de dezvoltare regională, coeziunea economico-socială, fondurile structurale și de coeziune, politici economice.

Acesta a câștigat și primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 12 martie. Atunci, la vot au fost prezente 733 de persoane, reprezentând 86,8% din membri. Liviu Maha a obținut un număr 222 de voturi, comparativ cu Tudorel Toader, care a primit 191 voturi.

Ceilalți 4 candidați, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. dr. Tudor Luchian și conf. univ. dr. Adrian Muraru au obţinut 128, 121, 44 și respectiv 15 voturi.

La scurt timp după anunțarea rezultatelor primului tur, trei dintre cei patru foști candidați, adică Gabriel Claudiu Mursa, Tudor Luchian și Mihaela Onofrei au declarat public că îl susțin în cursa pentru funcția de rector pe prof.dr. Liviu Maha.

În schimb, tot după primul tur, Adrian Muraru a contestat alegerile de la UAIC.

Pe 13 martie 2024, acesta a trimis contestaţia către Biroul Electoral al UAIC, în document arătând, printre altele, că fostul consilier personal al lui Tudorel Toader, pe vremea când era ministru al Justiţiei, este şeful biroului electoral.

Pe 17 martie, cu o seară înainte de alegerile turului al doilea, Olga Andreea Urda, președintele Biroului Electoral de la UAIC, a anunțat că își dă demisia din această funcție. Ea a susținut că s-a dus o campanie de denigrare a imaginii ei profesionale și că familia este afectată de această ”vânătoare de vrăjitoare”.  În urma demisiei Olgăi Andreea Urda, noul președinte BEC a fost numit conf.dr. Irina Bilan de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor.

Cu toate acestea, chiar în dimineața alegerilor, acestea au fost la un pas de a fi amânate. Pe 18 martie, la ora 7.00, când s-a reunit în ședință Biroul Electoral Central al universității, principalele discuții ar fi vizat identificarea procedurilor legale pentru ca alegerile să nu mai aibă loc.

În mod normal, demisia unui membru nu afectează desfășurarea activității. Senatul a validat, odată cu structura actuală și trei membri supleanți, cât și un locțiitor pentru actualul președinte, astfel încât procesul electoral (de la referendumul pentru desemnarea metodei de alegere a rectorului încoace) să se poată desfășura fără sincope. Dar Metodologia universității, votată pe 17 mai 2023, conține un articol bizar. La articolul 3, alineatul 2, se specifică faptul că Biroul electoral al universității este format din șapte membri, aleși din rândul comunității UAIC: 2 studenți și 5 cadre didactice, „dintre care unul are în mod obligatoriu pregătire juridică”.

Singura persoană cu pregătire juridică din cadrul BEC al UAIC era fostul președinte, Olga Andreea Urda. Iar demisia ei ducea la amânarea alegerilor, până la momentul în care Senatul vota o nouă componență a Biroului Electoral Central, care să conțină și o persoană cu pregătire juridică.

Doar că sursele ZDI au spus că membrii BEC au rămas surprinși când și-au dat seama că procesul electoral trebuie să înceapă normal, de la ora 08.00. Prima persoană de pe lista supleanților, lect.dr. Lucian Bălănuță, absolvent al Facultății de Litere, mai avea a doua facultate terminată: Dreptul. Mai mult, acesta a finalizat și un master în studii europene, domeniu interdisciplinar, care presupune studii în economie și afaceri internaționale, administrație publică, științe politice și drept.

Sursele noastre au menționat că ședința a fost una tensionată, membrii BEC cerându-i lect.dr. Lucian Bălănuță să le pună la dispoziție diplomele care să ateste studiile sale, iar în final ajungând să-l valideze în funcția de membru al Biroului Electoral Central. Într-un final, conf.dr. Irina Bilan a fost aleasă cu unanimitatea voturilor celor prezenți.

Mesajul noului rector al UAIC: „Există o unitate, o concentrare a colegilor pe ceea ce înseamnă schimbare de viziune”

Contactat de reporterii ,,Ziarul de Iași”, Liviu Maha s-a declarat bucuros de reușita sa.

,,Sunt bucuros, a fost o competiție lungă, intensă. Au fost mulți candidați, au fost programe diverse, au fost dezbateri, idei, viziuni. Chiar a fost o campanie susținută și valoroasă, lucru pe care l-am confirmat și după primul tur. Ca urmare, cu atât mai mare e bucuria cu cât competiția a mai  dură și mai intensă. Deci e normal să fiu bucuros. Rezultatele arată într-un fel aceeași implicare a colegilor. Prezentarea la vot a fost peste cea din primul tur. Cu câteva voturi, dar oricum e important că se menționează acest lucru. De obicei, în turul II e greu să estimăm câți vor veni la vot, mai ales că la noi au fost mulți candidați în turul I, voturile s-au distribuit între acești candidați, un număr semnificativ la unii dintre colegi. Ca urmare, era greu de anticipat ce vor face colegii care au votat cu candidații care nu au intrat în turul II. De aceea, cred că a fost importantă și susținerea, simbolic, pentru că de fapt fiecare coleg a votat așa cum a crezut că e mai bine pentru universitate. Faptul că au venit la vot atât de mulți confirmă că există o unitate, o concentrare a colegilor pe ceea ce înseamnă schimbare de viziune să spunem, care să aducă mai multe lucruri bune pentru universitatea noastră”, a declarat Liviu Maha.

De asemenea, noul rector a menționat că este conștient de responsabilitatea pe care o are de acum încolo. ,,Un număr atât de mare de voturi arată și legitimitate, e adevărat, dar în același timp înseamnă responsabilitate, pentru că foarte mulți colegi și-au manifestat încrederea în programul propus, în mesajul pe care l-am transmis, în candidatura mea, și ca urmare e și o responsabilitate foarte mare pe care o am”, a adăugat acesta.

Mesajul fostului rector: “Am sentimentul unei “Monstruoase coaliţii”!

La final de mandat de  rector al UAIC, și Tudorel Toader a transmis un mesaj, pe pagina sa de Facebook. Acesta a subliniat printre altele că pentru el, anii în care a ocupat cea mai importantă poziție din instituție a reprezentat o onoare.

,,Sunt onorat prin faptul că am fost timp de 8 ani Rector al UAIC, cea mai veche Universitate din România. În urmă cu 100 de ani UAIC a mai avut un Rector jurist.

A fost o campanie electorală atipică mediului academic, plină de promisiuni, intimidări, neadevăruri, chiar şi cu ameninţări, totul pentru preluarea conducerii Universităţii de către cei care cred că li se cuvine, deşi au dovedit contrariul.

Am preluat managementul unei Universităţi scindate în facultăţi bogate şi facultăţi sărace, având zeci de milioane datorii la bănci, unde nu erau plătite activităţile suplinite la plata cu ora sau erau plătite cu 1 leu, cu unele imobile de patrimoniu închise din cauza degradării, cu unele staţiuni ca şi cum ar fi fost abandonate.

Am înfiinţat Institutul de Cercetări Interdisciplinare, am susţinut cercetarea ştiinţifică, am plătit, din fondurile proprii ale UAIC, studiile ştiinţifice publicate în reviste indexate ISI, am dat curs tuturor propunerilor de promovare, am stins datoriile la bănci, iar în prezent Universitatea are un consistent excedent financiar, am restaurat Casa Universitarilor, Observatorul Astronomic, Biblioteca Corpului O, Corpul E, staţiunea din Ştefăneşti, cu fonduri europene sau de la Compania Naţională de Investiţii, am completat toate treptele învăţământului preuniversitar, trecând grădiniţa şi şcoala primară de la taxă la buget. Am iniţiat construcţia unui Complex sportiv, renovarea sălii de sport, construcţia uni cămin etc.

Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi m-au votat în demersul obţinerii unui nou mandat de Rector al UAIC.

Mulţumesc tuturor celor cu care am colaborat în acest timp, împreună cu dânşii împlinind toate realizările.

Regret susţinerea şi încrederea acordată unora, cu agende paralele, cu multe orgolii şi lipsă de caracter.

În condiţiile în care nu au contat realizările, nu au contat faptele, contând calcule, aranjamente şi angajamente, am sentimentul unei “Monstruoase coaliţii”!

Voi continua activităţile de profesor şi de avocat!”, a scris fostul rector.

Prezenţă la vot de 87,7% în turul II

Urnele au fost deschise de la ora 8.00 până la ora 20.00. În final, din cele 844 de persoane cu drept de vot, s-au prezentat 741 de membri, rezultând un procent record, de 87,7%. Au fost anulate 19  voturi și 2 albe. Alegerile turului II s-au desfăşurat fără incidente. Desemnarea prorectorilor începe pe 15 aprilie și se încheie pe 14 mai. De pe 15 mai până pe 13 iunie se desfășoară concursul și desemnarea decanilor.

Durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeaşi instituție de învățământ superior pentru mai mult de două mandate. În calculul numărului maxim de mandate prevăzut se iau în considerare și mandatele de 5 ani incomplete, întrerupte în urma demisiei, demiterii sau suspendării.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași și Evenimentul și Edupedu

 Cine este Liviu George Maha, profesorul care l-a detronat pe rectorul Tudorel Toader, la Iași: „născut și crescut” la Universitatea Al. I. Cuza, capabil să-și critice dur adversarul fără măcar să-i spună pe nume

Scrutinul pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, câștigat luni de Liviu Maha în fața rectorului în exercițiu Tudorel Toader, se remarcă de două ori în actualul val de alegerilor din învățământul superior românesc. Pe de o parte, au fost alegerile cu cel mai mare număr de candidați – 6, comparativ cu 1-2 la cele mai multe alte universități; pe de altă parte, aici a avut loc, luni, un al doilea tur de scrutin, lucru ieșit din comun, iar acest tur a fost prefațat de controverse – iarăși o situație excepționallă. Cine este candidatul care a depășit toate obstacolele și l-a detronat, după două mandate, pe Tudorel Toader?

George Maha a obținut cele mai multe voturi la turul I – 222, cu 31 mai mult decât cel de-al doilea clasat, Tudorel Toader, care are avantajul funcției, fiind rector din 2016. În al doilea tur, același Maha a obținut două treimi din voturi. Între cele două tururi, ceilalți candidați cu număr semnificativ de voturi și-au declarat public sprijinul pentru Maha, în confruntarea acestuia cu Tudorel Toader.

Acest sprijin nu se traducea automat într-un număr egal de voturi pentru Maha, fiecare alegător putând alege pe cine dorește, indiferent de îndemnul celui care a fost prima sa opțiune. Însă Maha nu doar a menținut avantajul față de primul tur, ci l-a mărit considerabil. Trebuie remarcat faptul că, în primul tur, cei patru candidați care și-au „unit forțele” prin candidatura lui Maha din turul al doilea au obținut, împreună, aproape trei sferturi din totalul voturilor (516 din 733 de voturi exprimate).

Liviu Maha, profesor la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul UAIC, nu a apărut „de nicăieri” în aceste alegeri. Presa ieșeană îl anunța drept candidat – alături de alți doi profesori care aveau să se înscrie pentru cursa de rector – încă din octombrie anul trecut. Pe de altă parte, Liviu Maha scrie în programul managerial depus la înscrierea în alegeri că „a trecut mai bine de un an de când mi-am anunțat decizia de a candida”, iar „știrea oficială venea după câteva luni în care îmi exprimasem acest gând în cadrul unor discuții cu colegi din diferite facultăți, prieteni sau colaboratori (…)”.

El folosește același plan managerial – disponibil în întregime aici (vezi și: programul managerial propus de Tudorel Toader) – pentru a critica în termeni duri cultura universitară formată pe parcursul mandatelor actualului rector. El reușește acest lucru fără să se exprime „personal”, optând, în schimb, să transfere criticile și semnele de întrebare către terți:

  • „Pentru mulți a fost o surpriză plăcută, pentru unii o confirmare a zvonurilor care circulau deja în cadrul universității, pentru alții… ceva de neînțeles. Cum de aveam curajul să candidez la funcția de Rector? De ce nu am ținut cont de cine conduce universitatea în prezent și de anvergura politică a acestuia? De ce nu luam în calcul riscurilepe care le presupunea un astfel de demers? Eram pregătit pentru a fi atacat în presă, mai ales în condițiile în care alegerile se desfășurau abia peste un an și câteva luni?”

Răspunsul său la astfel de întrebări este la fel de generic, dar care trimite la posibile cauze ale acestor îngrijorări, în mediul de acum: „Toate aceste întrebări erau formulate mai mult sau mai puțin explicit, adresate direct sau indirect, într-o universitate care ar trebui condusă astfel încât să nu fie permisă acțiunea acelor factori care-ți pot induce teama de a te manifesta liber, inclusiv în contextul unor alegeri universitare.”

Iar alt lucru sugestiv este acela că Liviu Maha consideră necesar să menționeze chiar și în planul managerial că este vorba despre o „candidatură reală”: „ Am afirmat de fiecare dată (…) că nu am nicio înțelegere cu actuala conducere a universității și nici cu alt potențial viitor candidat, că nu pregătesc terenul pentru o eventuală candidatură surpriză. Candidez din convingere, așa cum fac toate lucrurile, bazându-mă pe experiența acumulată și parcursul meu până în prezent.”

Diferențe de stil, relevate de planuri manageriale

Programul propus de Tudorel Toader a fost unul „în bumbi”, în care diversele măsuri sunt listate structurat, obiectivul general fiind acela ca universitatea „să își consolideze poziția de instituție recunoscută pe plan național și internațional pentru calitate în predare și cercetare științifică (…)”. În schimb, programul propus de Liviu Maha este unul construit în paragrafe lungi, în care sunt subliniate elemente abstracte: „valori și principii”, „rectorul este colegul colegilor săi”, „predictibilitatea și stabilitatea”.

  • Principalele obiective strategice pe care Liviu Maha le-a inclus în planul managerial: consolidarea comunității academice prin creșterea sentimentului apartenenței, echilibru în management strategic și operațional, consolidarea prezenței UAIC în clasamentele naționale și internaționale (temă căreia îi dedică un întreg capitol în program). O serie de o biective specifice sunt prezentate succint într-o serie de capitole generale: educație și formare, cercetare științifică, bunăstarea communității, studenți, relații internaționale etc..

Iar „în loc de concluzii” formulează noi aluzii la adresa mandatelor rectorului de până acum, fără a exprima direct critici: „ (…) Alegem să cultivăm încrederea în noi înșine sau să ne lăsăm copleșiți de îndoială. Sau de teamă. (…) Să păstrați aproape acest gând: SUNTEM ALEGERILE NOASTRE. Alegeți cu încredere, alegeți onest și veți descoperi că suntem mai puternici decât vă imaginați.”

Format la Cuza, cu o carieră clădită la Cuza

Din punct de vedere academic, Liviu George Maha este format și „crescut” la Universitatea Al. I. Cuza. Este cadru universitar aici din 1999, urcând în carieră de la cadru didactic asociat și preparator universitar (199-2003) până la profesor (2015). Este, din 2017, abilitat în domeniul ”Economie și afaceri internaționale”, potrivit propriului CV. Din 2009 este doctor în Economie.

Același CV îl prezintă drept profesor titular pentru o serie de discipline legate de economie și afaceri internaționale/europene, iar ca domenii de interes în activitățile de cercetare listează, între altele, reziliența economică, migrația forței de muncă, integrarea economică, internaționalizarea firmelor.

  • Potrivit Google Academic (h index – 13), cele mai multe citări (123, mult peste Următoarele) le-a avut cu o lucrare în care a fost co-autor, din 2015: „The relationship between income, consumption and GDP: A time series, cross-country analysis”.

A fost în două rânduri membru în Senatul UAIC, iar între 2013-2020 a fost director al Departamentului pentru Formare Continuă, Învățământ la Distanță și Învățământ cu Frecvență Redusă – UAIC.

Între 2000 și 2012 a lucrat pe post de economist sau consultant și la trei societăți ieșene.

Publicație : Edupedu