27 noiembrie 2017

Lansarea volumului „Propaganda politica în Romania socialista”, la Facultatea de Istorie a Universitatii Cuza din Iasi

Maine, 28 noiembrie 2017, de la ora 17:00, în Sala H1 a Casei Cataragi – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Facultatea de Istorie, va avea loc lansarea volumului intitulat „Propaganda politica în România socialista. Practici institutionale si tehnici de comunicare (1965-1974)”, de Cristina Preutu.

Cartea va fi prezentata de prof. univ. dr. Mihai Dinu Gheorghiu si conf. univ. dr. Dan Lazar. Moderatorul evenimentului va fi conf. univ. dr. Ovidiu Buruiana. Parteneri: Facultatea de Istorie a UAIC, Centrul de Istorie a Secolului XX si Editura Universitatii Cuza.
„Lucrarea lansata abordeaza problema propagandei comuniste în intervalul specificat, abordând dimensiunea institutionala, a actorilor propagandei, tehnicilor si canalelor de difuzare. În istoriografie, aceasta tema a fost abordata tangential, de aceea, subiectul în sine reprezinta o noutate în spatiul istoriografic. Problematica propusa este cu atât mai interesanta si initiaza perspective de analiza novatoare, cu cât contextul politic al perioadei a constituit un fapt inedit pentru istoria comunismului românesc, dar si în evolutia comunismului în Europa Centrala si de Est”, arata organizatorii.
Cristina Preutu este asistent universitar doctor la Facultatea de Istorie a Universitatii Cuza. Domeniile sale de interes sunt: Istoria comunismului, propaganda în regimurile totalitare, istoria televiziunii, istoria teatrului.

„Beneficiara a unor stagii de cercetare si burse în strainatate, la Centre d’études des mondes russe, caucasien et centre-européen sau Pole INALCO, din Paris, autoarea a publicat mai multe studii în reviste de specialitate, volume de studii si enciclopedii, precum «Teatralizarea prezentului. Dramaturgie si propaganda în anii 1965-1989», în «Istoria Recenta Altfel. Perspective Culturale» sau «Strategii politice cu privire la introducerea televiziunii în culori în România comunista», în «Anuarul Institutului de Istorie A.D. Xenopol», LII, 2015, Editura Academiei Române”, se arata in prezentarea tanarului istoric cuzist.
Publicație: Bună Ziua Iași

Saptamana Roboticii in Romania, la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi

Societatea Antreprenoriala Studenteasca din cadrul Universitatii Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iasi a organizat, saptamana trecuta, evenimentul intitulat RoboWare•Ing din cadrul Caravanei Roboticii.
Totul ca parte a seriei de manifestari desfasurate cu ocazia Zilelor Universitatii Tehnice. Activitatile s-au desfasurat in cadrul Fab Lab Iasi, în parteneriat cu TUIASI si cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), proiect care are printre scopuri ca sa dezvolte programe de stimulare a studentilor si absolventilor de la facultatile de profil tehnic pentru facilitarea inovatiei, a fabricatiei digitale si a spiritului antreprenorial în rândul acestora.
„În cadrul evenimentului, studentii au avut ocazia sa-si prezinte propriile proiecte de robotica, sa vada câtiva dintre robotii comerciali de talie mica disponibili pe piata, dar si sa discute despre viitoare oportunitati de cariera în acest domeniu, antreprenoriat sau loc de munca”, au aratat oficialii Politehnicii iesene.
De precizat ca anul acesta s-a organizat, pentru prima data la nivel national, Saptamâna Europeana a Roboticii. Aceasta este o initiativa a retelei internationale europene de robotica, EURobotics, ce se desfasoara în majoritatea tarilor europene si are drept scop promovarea industriei roboticii si a potentialului acesteia.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

UMF a câştigat două premii la Galele EduManager

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi a obţinut două premii la Gala EduManager.ro, care a avut loc săptămâna trecută la Bucureşti. Premiile au fost oferite pentru două dintre proiectele UMF Iaşi – „Linia de finanţare pentru studii de licenţă «Student la UMF Iaşi»“ şi „Perform a^“, proiectul Companiei Antibiotice Iaşi, dezvoltat împreună cu UMF.

Primul dintre acestea a fost declarat la categoria „Susţinerea activităţilor şi organizaţiilor studenţeşti“, în timp ce al doilea a fost premiat la categoria „Educaţie pentru sănătate“. „Proiectul linia de finanţare pentru studii de licenţă «Student la UMF Iaşi», lansat anul trecut, în parteneriat cu BRD, oferă studenţilor UMF posibilitatea de a accesa o linie de finanţare pentru plata taxei, ratele urmând să le achite la sfârşitul studiilor, din salariul de medic rezident. În cadrul proiectului «Performa a^», studenţii de la Facultatea de Farmacie a UMF Iaşi au învăţat alături de specialiştii companiei Antibiotice Iaşi ce înseamnă să fii farmacist performant într-o companie de top“, au precizat reprezentanţii UMF Iaşi.

La competiţia Galei EduManager.ro au fost înscrise 130 de proiecte, iar echipa de jurizare a fost compusă din reprezentanţii portalului EduManager, ai Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, ai Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar, ai Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii. În total au fost desemnate 56 de proiecte câştigătoare.

Publicație: Ziarul de Iași

25 noiembrie 2017

Un fost ministru al Culturii ţine o prelegere la Iaşi despre democraţie

Profesorul Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, vine să discute la Iaşi într-o prelegere publică organizată la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ despre democratizare şi depolitizare. Prelegerea cu tema „Între democratizare şi depolitizare. Reflecţii despre criza democraţiei“ va avea loc vineri, de la ora 10.00, în Sala Senatului a UAIC, fiind susţinută în cadrul conferinţei internaţionale „Dezvoltare Internaţională şi Democratizare“.
Deşi este recomandat ca fost ministru al culturii inclusiv pe afişul evenimentului, trecerea acestuia pe la cârma ministerului a fost, probabil, una dintre cele mai controversate din istoria recentă a acestei poziţii. Daniel Barbu este recunoscut că s-a poziţionat pro-explorarea aurului de la Roşia Montană printr-o metodă controversată, dar a „bifat” şi episodul HIV/SIDA din 2014. Atunci, ministrul în exerciţiu s-a declarat şocat că Ministerul Culturii avea un buget doar de două ori mai mare decât programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA. „După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte festivaluri am putea face, dacă nu am avea acel program sau dacă ar fi la jumătate“, a declarat atunci ministrul. În urma scandalului declanşat, a fost nevoit să demisioneze după câteva zile de la nefericita declaraţie.
Publicație: Ziarul de Iași

Sală de lectură nouă şi un parc în faţă la T3-T4

Reprezentanţii Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” şi ai Direcţiei Servicii Studenţeşti din Campusul „Tudor Vladimirescu“ au inaugurat ieri, pe 24 noiembrie, un parc proiectat de către studenţii de la Facultatea de Arhitectură, dar şi o sală de lectură modernă. În cadrul evenimentului, care a avut loc în sala de lectură de la căminele T3-T4, au fost prezentaţi doi dintre cei trei studenţi care au proiectat parcul, au fost prezentate etapele prin care acest proiect a prins viaţă, dar şi o parte dintre persoanele care s-au implicat şi au sprijinit acest proiect.

Din partea Universităţii Tehnice a participat prof. univ. dr. ing. Cezar Oprişan prorector în cadrul prorectoratului Relaţii cu Studenţii. Acesta a declarat că „prin obţinerea acestui proiect, ne-a ajutat să începem o transformare a spaţiului verde din faţa căminului T3-T4, un spaţiu care să fie folosit de către studenţi şi pentru anumite jocuri sportive. Vrem să continuăm această idee şi sperăm să găsim şi fondurile necesare pentru ca întreg spaţiul verde din campus să-l transformăm în părculeţe de acest tip.” Astfel, în anul viitor, directorul Direcţiei Servicii Studenţeşti a declarat că speră ca măcar încă un astfel de spaţiu verde să fie revitalizat, punctând faptul că, la fel ca şi în cazul acestui proiect, studenţii vor fi cei care vor alege cum să arate aceste spaţii. „Campusul arată acum un pic gri, iar acest lucru, şi ce am făcut acum în faţa căminelor T3-T4, ne obligă să revitalizăm şi alte zone din campus. Din păcate trebuie să fim realişti, trebuie să asigurăm şi toate condiţiile din cămine, costurile utilităţilor, însă vom căuta surse continue pentru ca anul viitor, împreună cu sprijinul universităţii, să avem măcar încă o revitalizată, pentru ca studenţii să iasă în faţa căminului, să fie poveşti frumoasă şi să se simtă bine în campus”, a punctat Bogdan Budeanu.

În ceea ce priveşte sala de lectură proaspăt inaugurată, aceasta va deveni locul în care Societatea Antreprenorială Studenţească îşi va desfăşura activităţile şi unde studenţii vor putea învăţa cum să-şi dezvolte o afacere, dar şi care este munca din spatele unei afaceri de succes. De la ora 16.00 şi până la 7.00 dimineaţa, sala va putea fi folosită de către studenţi drept sală de lectură şi studiu. Aceasta este dotată cu mobilier modern, mesele putând fi ajustate în aşa fel încât să poată fi utilizate pentru desenul tehnic, cu blaturi ajustabile. Direcţia Servicii Studenţeşti intenţionează să mobileze sala şi cu canapele şi video-proiector.

Publicație: Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

 

Conducerea UAIC s-a intalnit cu Ambasadorul Republicii Coreea

Miercuri, 22 noiembrie 2017, Ambasadorul Republicii Coreea la Bucuresti, domnul KIM Eun-joong, a efectuat o vizita la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi. Excelenta Sa a fost primit de Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, Ordonatorul de Credite al Universitatii, iar discutiile au evidentiat evolutia remarcabila a cooperarii academice, marcata de semnarea a 5 acorduri institutionale (cu Hankuk University of Foreign Studies, Chung-Ang University, Kookmin University, Soongsil University, Kongju National University), 2 acorduri bilaterale inter-institutionale Erasmus+ pentru schimburi reciproce de studenti si personal academic si administrativ, 19 granturi Erasmus+ aprobate pentru 10 stagii incoming si 9 stagii outgoing.
De asemenea, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi a castigat prin competitie un proiect de cercetare cu Research Center for Proteinaceous Materials, Chosun University din Gwangju – Coreea, director de proiect fiind Prof. univ. dr. Tudor Luchian de la Facultatea de Fizica, iar din partea institutiei coreene – Prof. univ. dr. Yoonkyung Park.
De la ora 16.00, in Sala Senatului, ambasadorul KIM Eun-joong a sustinut conferinta intitulata ”Globalization and the 4th Industrial Revolution”, unde au fost prezenti studenti si profesori interesati de aceasta tema.
In cadrul acestei intalniri, ambasadorul KIM Eun-joong a apreciat interesul comunitatii iesene pentru limba si cultura coreeana si a precizat ca va depune eforturi pentru intensificarea cooperarii academice si cu mediul de afaceri.
Publicație: Bună Ziua Iași