Istoria gimnasticii ritmice românești se scrie la Iași

Studenta UAIC Andreea Cristina Verdeș luptă pentru un loc la Olimpiadă

În ochii ei ard, laolaltă, ca un amestec inepuizabil de energie, optimismul și modestia. Aceasta este, de fapt, trăsătura definitorie a campionilor, a celor născuți cu vocația de a învinge.

Cu posibilități materiale limitate, dar cu o ambiție ieșită din comun, Andreea Cristina Verdeș a dominat în ultimii ani gimnastica ritmică națională. A ajuns în faza în care nu mai are rival, iar aici, spun specialiștii în psihologie sportivă, lucrurile se precipită și lipsa competiției fracturează orgoliile.

Andreea Verdeș, însă, a ținut morțiș să demonstreze contrariul.

A mers, în urmă cu câteva zile, la Grand Prix-ul Moscovei, alături de alte 50 de gimnaste de top din lume și a reușit uluitoarea performanță de a o învinge, la ea acasă, în proba de panglică, pe campioana mondială Arina Averina. Practic, n-a mai contat că, la final, a pierdut bronzul pentru doar 0,150 puncte. Important a fost și este faptul că a devedit o formă extraordinară, invalidând axiomele psihologilor sportivi. Iar faptul acesta vine în cel mai important moment al carierei sale – competițiile de calificare la Olimpiada de vară de la Tokyo.

Astăzi, majoritatea antrenorilor de prestigiu din lumea gimnasticii ritmice, oficiali ai federațiilor internaționale de profil, printre care și cea de la București, specialiști și jurnaliști sportivi din țări de tradiție în acest sport o văd între primele trei gimnaste cu șanse de calificare la Olimpiadă. Iar adevărul acesta îi provoacă Andreei nu emoție, nu teamă sau neliniște, măcar, ci mai curând o doză în plus de ambiție, de aspirație, de râvnă.

Treptat, gimnastica ritmică a devenit o pasiune!”

Fără îndoială, Andreea Verdeș va lupta până la epuizarea totală pentru acest obiectiv, pentru visul său olimpic. Vrea să demonstreze că e printre cele mai bune din lume într-un sport în care, în Rusia, de exemplu – cea mai mare forţă mondială în această disciplină -, sute de mii de sportive se pregătesc, zi de zi, în condiții extraordinare, legitimate la ceva mai mult de 5.500 de cluburi de gimnastică ritmică.

Când o asculți povestind toate acestea, gândul te duce imediat la micuța sală de sport a unei școli din zona industrială a Iașului, unde strigătele sale războinice se contopesc din când în când cu zgomotul surd al obiectelor de antrenament izbite de acoperișul clădirii.

Andreea Cristina Verdeș a fost dusă la gimnastică în urmă cu 15 ani, familia sa preferând acest sport pentru că micuța avea o energie ieșită din comun. Iar campioana de astăzi își amintește cu mare plăcere de acele zile, când bunica a luat-o de mână și a dus-o la sală, lăsând-o în grija antrenorului prof.Constantin Radu. „Părinții mei erau ocupați cu servicul, iar ziua stăteam cu bunicii. Bunica mea îl știa pe domnul profesor Constantin Radu. Era unicul antrenor bărbat de gimnastica ritmică, un sport dedicat exclusiv femeilor. Profesorul avea rezultate remarcabile… Împreună cu părinții au hotărât să mă ducă la sala de gimnastică de la Iași. Așa am început să-mi consum energia într-un mod constructiv”, își amintește Andreea Cristina Verdeș.

Lesne de înțeles, la vârsta aceea, Andreea nu știa prea bine ce înseamnă gimnastica ritmică și trata totul ca pe o simplă joacă, deși, trăgând cu ochiul la fetele mai mari, rămânea fascinată de modul în care acestea își desfășurau exercițiile. „Treptat, gimnastica ritmică a devenit o pasiune! Am început să avansez prin muncă și dăruire și să urc pe cea mai înaltă treaptă a podiumului”, mărturisește Andreea Verdeș.

Zeci de medalii, o carieră de excepție

A fost un drum lung, chiar dacă medaliile au venit relativ repede.

Eleva antrenorilor Cătălina Radu și Constantin Radu, legitimată la Clubul Sportiv Școlar „Anghel Salingny”, a obținut prima medalie în anul 2007, la vârsta de 7 ani, la proba fără obiect, ansamblu, la Memorialul „Gineta Stoenescu” de la Iași. Un an mai târziu, la competiția „Mica Gimnastă” a obținut medalia de bronz a Turneului Internațional „Veselka” Ucraina, locul 4 la individual compus, la Campionatul Național de Copii, dar și medalia de aur la proba de ansamblu.

Au urmat, an de an, zeci de medalii la competiții naționale și internaționale. „În anul 2011 am devenit prejunioară și mi-am menținut titlul de vicecampioană națională și campioană națională școlară, iar un an mai târziu am devenit campioană națională pentru prima dată, la individual compus. Apoi, în 2013 am fost selecționată să fac parte din Lotul Național de Junioare a României. Am obținut titlul de cea mai bună sportivă din cadrul proiectului Tinerele Speranțe și am participat la un puternic Turneu Internațional în Turcia, unde am terminat pe pozitia a cincea. Doi ani la rând am fost vicecampioana României și trei ani la rând campioană națională școlară absolută”, își amintește Andreea Verdeș, care, un an mai târziu a făcut parte din echipa României la Campionatele Europene de la Baku. La respectiva competiție, România s-a clasat pe locul 10, iar Andreea Cristina Verdeș a obținut dreptul de a avansa în grupa valorică A, a celor mai bune sportive din Europa.

„La primul Campionat European de Senioare, Budapesta 2017, am obținut calificarea între primele 24 de sportive și dreptul de a participa, un an mai târziu, la Campionatele Europene din Spania. Mi-am trecut în palmares o medalie de aur, una de argint și una de bronz, la Turneul Internațional Ciudat de Leo, din Spania”, spune Andreea Cristina Verdeș.

Au urmat alte zeci de competiții, cu alte zeci de medalii cucerite.

În 2020 a fost desemnată cea mai bună sportivă de ritmică din acel an. A urcat pe  locul 1 în Top 10 cele mai bune gimnaste din țară, a obținut titlul de campioană națională absolută la seniori.

Deține patru titluri consecutive de campioană națională școlară absolută, din patru posibile (2016-2019) și șapte titluri consecutive de campioană a României, două la juniori (2014-2015) și 5 la seniori (2016-2020).

Ambasador UAIC, „cu mândrie și recunoștință!”

Iar istoria gimnasticii ritmice românești continuă să fie scrisă de la Iași.

Eleva antrenorilor prof.Constantin Radu și Cătălina Radu a plecat zilele trecute la turneele de calificare pentru Olimpiada de la Tokyo cu convingerea că își joacă cea mai importantă șansă a carierei și o va face până la capăt. „Până la epuizare”, cum obișnuiește să spună.

De data aceasta, Andreea Verdeș va avea în tolba plină cu ambiții una specială: aceea de a fi ambasadorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a cărei studentă este, în cadrul Facultății de Educație Fizică și Sport.

Multiplă campioană națională la gimnastică ritmică a primit joi, 4 martie, diploma de excelență pentru rezultatele deosebite obținute la competiții naționale și internaționale în domeniul gimnasticii ritmice. Distincţia i-a fost oferită sportivei de prof.univ.de. Tudorel Toader, Rectorul UAIC.

În deschiderea ceremoniei, acesta a subliniat importanța punerii în valoare a studenților talentați și intenția UAIC de a demara un proiect de promovare și încurajare a tinerilor care au calități deosebite în diverse domenii: „Studenții noștri ne reprezintă cu cinste în numeroase competiții naționale și internaționale. Fiecare student al UAIC este foarte bun în profilul în care se specializează, fiecare în parte ne face cinste și va deveni un ambasador al Universității acolo unde va profesa. Andreea ne reprezintă cu mare cinste în toate colțurile lumii”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, Rectorul UAIC.

„Anul acesta va fi destul de greu pentru mine și sper să reprezint Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași cu succes și cu mândrie. Mă bucură inițiativa domnului Rector privind realizarea bazei sportive la UAIC și faptul că sprijiniți performanța și studenții”, a spus Andreea.

***

Planul Andreei Cristina Verdeș poate deveni realitate. Va merge la Olimpiada de la Tokyo, va cuceri o medalie și, anul viitor, va participa la Jocurile Mondiale Universitare, unde va reprezenta – cum altfel?! – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. „Cu mândrie și recunoștință!”, spune ea.