Elizaveta s-a pregătit pentru Eurovision, apoi a trecut Prutul cu ambiția de a studia Limba română la UAIC!
Elizaveta Ivasiuc a venit la Iași, în urmă cu doi ani, cu un singur gând: să studieze Limba şi literatura română la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Gândul acesta, încolțit imediat în zeci de planuri, strâns legate de psihopedagogie, de perfecționarea cunoștințelor lingvistice, de deprinderea de noi idiomuri, se regrupează astăzi în jurul unei alte mari pasiuni – muzica.
De fapt, muzica a fost întâia și cea mai importantă preocupare a Elizavetei, care, în anul 2019, a fost la un pas să reprezinte Republica Moldova la Eurovision. A eșuat însă în faza finală a selecției naționale, unde, alături de Che-MD, a interpretat piesa „Sub pământ”.
Până la momentul culminant al carierei sale, Liza – cum este cunoscută de prieteni – a avut de pătimit. „M-am născut dincolo de Prut, în orașul Bălți, unde am absolvit școala rusă. Am început să învăț limba română mai bine abia în ultimii ani, deoarece mi-a lipsit exercițiul, majoritatea oamenilor din jurul meu vorbind rusa. Încă din copilărie am fost atrasă de muzică, iar părinții și profesorii mei de la grădiniță au observat repede acest lucru. Este surprinzător pentru mine, deoarece niciuna dintre rudele mele apropiate sau îndepărtate nu au avut abilități muzicale”, spune aceasta, atunci când este întrebată despre povestea vieții ei.
I-au oferit un acordeon, în loc de pian…
În copilărie, Liza a vrut să combine cursurile din școala normală cu cele dintr-o școală de muzică, dar lucrurile s-au transformat rapid în dezamăgire. „În loc să învăț să cânt la pian, am fost trimisă la o clasă de acordeon, la vremea aceea din cauza unor oportunități instabile.
Din nefericire, a trebuit să renunț la școala de muzică din cauza problemelor de sănătate și a dezamăgirii în alegerea instrumentului. Simțeam un gol în sufletul meu fără muzică, iar din această cauză mi-am început în mod activ viața muzicală, încă din clasa a VI-a, când a avut loc concursul Voci de primăvară. Atunci, mi-am dat seama că este timpul să studiez și să realizez ceva nou. În ciuda timidității și incapacității mele de a mă descătușa pe scenă, am decis să merg mai departe cu muzica și am câștigat repede primul meu concurs școlar. Apoi, n-am mai ratat niciunul până la absolvirea școlii”, își amintește, cu melancolie, Liza.
Aceasta a activat, pentru cinci ani, începând cu clasa a VII-a, „în trei formații muzicale serioase”, a avut zeci de concerte și a studiat stăruitor cu diferiți profesori de canto. „Vocea era bună, dar mi se făcea foarte dor de un instrument, așa că am vrut să învăț să cânt la orice instrument, astfel încât să mă pot acompania muzical. A fost momentul în care mi-am luat o chitară și, folosind tutorialele video de pe internet, am exersat zi și noapte pentru a obține rezultatul dorit. Și am reușit!”, mărturisește Liza.
„Sunt multe trofee care îmi încălzesc sufletul cu amintiri calde. Am participat la concursuri în Polonia, Cehia, România, Rusia, Kârgâzstan și în țara natală, unde am fost premiată”.
În prezent, pe lângă studii, aceasta este implicată activ și în muzică, „dar sunt deja într-o altă etapă a drumului meu creativ”.
În urmă cu câteva luni, Elizaveta Ivasiuc a lansat primul său videoclip și plănuiește să se dezvolte în această direcție. „Pe lângă muzică, cred că este important pentru mine să cunosc limbi străine, deoarece acestea au un mare avantaj și influență pe viitor”, adaugă Liza, aflată acum în anul III la UAIC, la Facultatea de Litere. „Iașul este foarte aproape de orașul meu, iar UAIC este cea mai veche și mai populară universitate din România. Calitatea educației, garantată aici, dar și o diplomă recunoscută în plan european au contat decisiv în alegerea făcută. Am fost inspirată!”, recunoaște aceasta, adăugând: „Îmi place enorm la
UAIC, mai ales că sunt o mulțime de profesori tineri în facultatea mea, profesori care găsesc o abordare specială pentru tinerii studenți și îi implică în studiul disciplinei lor. Din cauza faptului că am absolvit o școală rusă, multe dintre materii erau noi pentru mine. Mă bucur însă că și colegii mei sunt mereu gata să-mi dea o mână de ajutor atunci când am nevoie”.
„Mă gândesc adesea la viitor, dar încă nu pot fi complet sigură de alegere. Aș prefera să conectez viitorul cu creativitatea și, poate, să devin profesor de canto. Chiar și pentru asta, cred că alegerea specialității actuale din Universitate mă va ajuta”.
Liza cântă mai mult în limba rusă, deși nu o face gândind că ar putea avea un succes mai mare pe piața respectivă, decât în România sau în Europa, de exemplu. „Nu mă împing în limitele lingvistice și încerc să cânt în diferite limbi, principalul țel fiind acela ca melodia să sune bine. Mai des cânt în limba mea maternă, e adevărat, pentru că încerc să mă adâncesc în versuri și să-mi exprim mai ușor gândurile atunci când compun. Și nu ascund faptul că unul dintre motivele pentru care am ales această facultate din Iași este acela de a reuși să-mi exprim corect gândurile pentru melodii în diferite limbi. În repertoriul meu de până acum sunt melodii în română, rusă, engleză și ucraineană…”, mărturisește Elizaveta Ivasiuc.
Da, Liza cântă și în limba ucraineană, iar cea mai nouă dorință a sa este aceea de a vedea spulberate tensiunile dintre Rusia și Ucraina, catalogând războiul drept „cea mai mare nedreptate care există în lume”. Mai mult, bunicii săi materni sunt originari din Ucraina și Rusia, iar asta trezește în sufletul său sentimente de răzvrătire la toate zvonurile despre război!
„Prima mea impresie cu Corul Universității? Mi s-a făcut pielea de găină!”
La UAIC, Elizaveta Ivasiuc a făcut o altă „descoperire senzațională” – Corul Universității, unde cântă în prezent. „Mă bucur foarte mult că am aflat despre existența corului. În primul rând, aceasta este o oportunitate grozavă de a încerca ceva nou, pentru că nu aveam
experiență corală. Prima mea impresie? Mi s-a făcut pielea de găină! În al doilea rând, uneori este grozav să iei o pauză de la învățătură ca să cunoști alți oameni talentați și să te distrezi. De doi ani facem orele online și din această cauză mi-a lipsit foarte mult factorul comunicare. Au fost interzise și diverse evenimente, așa că participarea la cor rămâne cea mai frapantă experiență”, explică Liza.
„Vreau să devin o persoană de succes, să călătoresc în diferite părți ale planetei, să deschid un adăpost pentru animale și un fond de salvare, să învăț limbi străine noi și, bineînțeles, să-mi câștig propriul public pentru piesele mele”.
Aceasta își dorește, însă, multe alte surprize plăcute de la viață. „Vreau să devin o persoană de succes, să călătoresc în diferite părți ale planetei, să deschid un adăpost pentru animale și un fond de salvare, să învăț limbi străine noi și, bineînțeles, să-mi câștig propriul public pentru piesele mele. Iubesc muzica pentru că are suflet și este sprijinul meu atât în momentele triste, cât și în cele vesele. Aceasta este inspirația în dorința mea de a crea ceva nou”, mărturisește Elizaveta Ivasiuc.
Iar planurile sale de după absolvirea studiilor universitare sunt legate, evident, de muzică, dar și de continuarea studiilor. „Vreau să mă licențiez la Cuza, să urmez cursuri de master, iar apoi să mă mut, treptat, în alte țări europene, să câștig experiențe noi, să cunosc oameni noi, să-mi găsesc locul”, spune ea.
Și, bineînțeles, să-i facă pe oameni mai buni cu melodiile sale, să-i conștientizeze că războiul nu va rezolva, niciodată, problemele omenirii.