Marian UNGUREANU – zeci de premii, o singură dorință!

Istoria unei promisiuni

Marian Ungureanu este unul dintre zecile de mii de studenți pe care Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași îi pregătește pentru a schimba destine, pentru a face mai ușoară soarta celor cu care vor interacționa.

Aparent, Marian Ungureanu este unul dintre tinerii care par să-și fi găsit „un loc sub soare”. A încheiat studiile Facultății de Geografie, la Suceava, este student în ultimul an la Facultatea de Teologie a UAIC și „boboc” la Conservator, la Iași. Trei cariere ce pot schimba în orice clipă destinul acestui tânăr talentat, decis să facă toate sacrificiile necesare pentru a-și vedea visul împlinit.

Se spune că, în viață, marea șansă ți se prezintă o singură dată. În cazul în care se prezintă și a doua oară, acesta este destinul. Iar destinul tânărului Marian Ungureanu n-a întârziat să se arate. De fapt, tânărul acesta fălticenean are o poveste de viață uimitoare, fiind marcat de divinitate încă din copilărie.

„… pentru Tine am să slujesc toată viața”

La vârsta de șapte ani, Marian Ungureanu a fost lovit de o boală rară, pe care medicii nu au reușit să o identifice. În ciuda strădaniilor părinților, care au cutreierat țara în lung și în lat pentru a găsi o explicație științifică la suferința fiului lor, toți medicii ridicau neputincioși din umeri. „Nici până astăzi nu știu ce a fost, dar știu cum s-a terminat… În anul 2007, vara, m-am pricopsit cu o boală rară a pielii – mi-au apărut pete pe tot corpul – iar medicii la care mergeam îmi dădeau, fiecare, câte un diagnostic diferit, însă nimic concret. Ajunsesem în situația de a nu mai putea merge pe picioare decât două sau trei minute, apoi mă cărau părinții pe brațe. Toate analizele ieșeau foarte bine, însă eu mergeam din rău în mai rău., își începe povestea Marian.

Acesta a ajuns, într-o zi, la un medic din București care i-a spus, lui și părinților, că „se va face bine doar în mormânt”. „Mama și bunica, auzind acestea, au decis să nu mai continue cu mersul la doctori, că nu se mai poate continua așa și că trebuie neapărat să mergem la biserici, căci numai Dumnezeu mă mai poate salva din această grea încercare. Așa am început să mergem pe la diferite mănăstiri, să plătim, să se roage, să mă rog și eu… La un moment dat, am ajuns la o mănăstire din județul Neamț, iar călugării de acolo ne-au explicat că la intrarea în biserică se află icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și va trebui să mă rog acolo, așa cum știu eu. Țin minte că mă căra tata pe brațe, căci nu mai puteam să merg, dar m-au lăsat acolo, în genunchi, iar eu, copil fiind, îmi amintesc și acum, mi-am împreunat mâinile și, cu privirea la icoană, am spus: Maica Domnului, te rog, fă-mă bine, iar eu promit că pentru Tine am să slujesc toată viața, că mă voi face preot dacă mă voi face bine! În noaptea aceea urma să ajung la Spitalul de Copii Sf.Maria din Iași, însă mi-a fost foarte rău. Dimineața următoare, în momentul în care m-am trezit, am mers la baie fără să mă ajute cineva, ca de obicei, iar când m-am întors am descoperit că nu mai aveam nicio pată pe corp!”, își amintește Marian.

„Sufletul nu mă lasă să nu merg mai departe, să fac un masterat în Teologie…”

Tânărul teolog mărturisește că, indiferent ce se va întâmpla cu viața sa, își va îndeplini promisiunea făcută în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la mănăstire. „Ei bine, sufletul nu mă lasă să nu merg mai departe, să fac un masterat în Teologie… Dacă Maica Domnului m-a ajutat… Nu mă simt obligat, dar chiar simt că vreau să fac asta”, completează el. Cum nimeni din familia sa nu avea tangențe cu teologia, părinților le-a fost destul de greu să accepte că fiul lor își dorește să urmeze studii în acest domeniu. „Inițial, părinții mei nici nu au vrut ca eu să merg la Seminar, au vrut să intru la prestigiosul Liceu Nicu Gane de la mine din oraș, iar mai apoi, dacă voi vrea eu să aleg Facultatea de Teologie, să o aleg. Dar eu nu am acceptat nici o altă variantă”, spune Marian Ungureanu, fericit că a ales calea aceasta.

Astăzi, la un deceniu și jumătate de la respectivul moment, Marian continuă să uimească. A obținut zeci și zeci de premii la concursurile naționale și internaționale de muzică, corală sau clasică, activează în trei coruri – Corul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Corul Facultății de Teologie și Corala Cvartson care, după părerea sa, „este unu dintre cele mai bune coruri bărbătești din țară” – și s-a lansat în domeniul muzicii, specialiștii fiind de părere, în mod unanim, că va marca lumea muzicii în următorii ani.

„Încă din clasa a IX-a am început să merg cu corul Seminarului la foarte multe concursuri, naționale și internaționale. Am mers chiar și la Olimpiada internațională corală World Choir Games, la Magdeburg, în Germania, cel mai important eveniment din istoria muzicii corale. În fiecare an aveam câte o ieșire în afara țării, la vreun concurs. Toate acestea vin ca un fel de răsplată pentru că fac lucrurile din dragoste”, este convins Marian, uimit el însuși de ambiția unora dintre colegii săi, care, „la 50 sau 60 de ani, urmează Facultatea de Teologie doar pentru a-L descoperi pe Dumnezeu”.

UAIC colindă în Sicilia!

Zilele trecute, Marian Ungureanu s-a întors din Austria, de la un Festival de muzică corală și orchestrală (unde a susținut două concerte, unul religios și unul tradițional românesc), a lansat un nou videoclip – „Lângă tine”, și se pregătește să plece în Sicilia, pentru a-i colinda pe românii de acolo, alături de alți trei tineri, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. „Mă cunosc cu părintele protopop din Sicilia și cum în respectiva zonă sunt multe biserici, la rugămințile lor am decis să mergem să-i colindăm pe oamenii aceia. M-au întrebat preoții de acolo ce bani să ne pregătească, însă răspunsul meu este mereu același: pentru mine este de ajuns faptul că pot să aduc bucurie în sufletul românilor care nu pot veni acasă de sărbători. Sentimentul acesta de mulțumire pe care Dumnezeu ni-L dă după ce facem un bine, fără să ne gândim la bani, este cel mai prețios”, mărturisește Marian.

Cât privește planurile de viitor, Marian Ungureanu este ferm: va urma o carieră în muzică, dar nu se va abate din drumul pe care l-a început cu o promisiune în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului și va sluji Biserica cu toată ființa sa!