UAIC pregătește una dintre viitoarele mari personalități ale științei secolului XXI

Ștefan Răzvan Bălăucă este student la Iași, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Nu este un student oarecare, ci unul care a urcat, fără să-și dea seama, măcar, ștacheta performanței universitare la un nivel greu de atins.

Ștefan Bălăucă a absolvit, anul trecut, cursurile Facultății de Informatică, unde continuă cu un program de Master, iar peste doar câteva luni va absolvi și Facutatea de Fizică. Până aici, nimic neobișnuit. Poate doar faptul că a urmat, în paralel, cursurile a două dintre cele mai dificile facultăți din învățământul universitar…

Dar Ștefan a făcut-o la superlativ, ca șef de promoție, lider al generației sale. În aproape 100 de examene universitare, Ștefan n-a obținut decât o notă de 9. Un 9 între aproape 100 de note de 10! Și, „dacă nu se va întâmpla vreo catastrofă în acest ultim semestru”, după cum mărturisește, va termina și în acest an ca șef de promoție, la Facultatea de Fizică. Șef de promoție în doi ani, consecutiv! O adevărată performanță!

Cu peste 30 de medalii de aur, argint și bronz la cele mai importante competiții educaționale interne și internaționale, Ștefan Bălăucă este cetățean de onoare al municipiului Botoșani și a primit din partea Înalt Prea Sfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă” pentru mireni, cea mai înaltă distincție Mitropolitană.

Cum a debutat pasiunea aceasta pentru știință? „Mi-a făcut o mare plăcere, încă din școala primară, să învăț chestii noi. În liceu eram foarte atent la toate materiile, chiar dacă mă pregăteam mereu pentru olimpiade. Oricum, când venea vremea olimpiadelor, mai lipseam de la școală, pentru a mă pregăti, dar am avut noroc de profesori buni, care n-au încercat să-și bată joc de munca pe care o făceam, care înțelegeau că în anumite perioade nu puteam să fiu la capacitate maximă pentru materia lor. Totuși, recuperam foarte bine, ulterior, timpul pierdut”, își amintește Ștefan, pe care foarte multă lume îl chestionează încă asupra calităților, a secretelor pe care le are pentru a performa în domeniul educațional. „Este, probabil, o combinație între abilitatea mea de a ține minte, de a memora foarte ușor cunoștințele, și curiozitatea mea. Asta mă face să nu am nevoie de foarte mult timp în a înțelege anumite lucruri, pentru a învăța pentru anumite examene”, precizează studentul UAIC.

În 2014, an în care a început studiile liceale, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Botoşani, Ștefan a cucerit prima sa medalie internațională. Argint în Argentina, la Olimpiada de Ştiinţe pentru Juniori. În 2015 a obținut două medalii de argint: la Olimpiada Balcanică de Matematică și la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru Juniori din Coreea de Sud. Aurul a venit în anul 2017, la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului, în Franţa, în același an cucerind și un bronz la Olimpiada Internaţională de Lingvistică, în Irlanda.

Ștefan Bălăucă a încheiat studiile liceale cu o medalie de aur, la Olimpiada Internaţională de Fizică. La acestea se adaugă alte 17 medalii cucerite la concursurile și olimpiadele naționale, 7 dintre acestea fiind de aur!

A fost, fără îndoială – și specialiștii o recunosc, astăzi – unul dintre cei mai importanți olimpici români din ultimele decenii. Iar rezultatele de excepție i-au adus o medie de 10 la „Bacalaureatul Olimpicilor”.

Bineînțeles, cu toate aceste premii și cu determinarea de a-și clădi o carieră în domeniul științelor, Ștefan Bălăucă n-a fost ocolit de marile universități ale lumii.

A aplicat şi a fost admis la universităţi celebre din Statele Unite și Marea Britanie. Printre acestea, Trinity College din Cambridge, una dintre cele mai bune universități, în plan mondial. În cele din urmă, Ștefan a refuzat pe toată lumea, preferând să-și contiunue studiile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În Marea Britanie, traiul ar fi fost prea costisitor pentru posibilitățile sale financiare, dar balanța a fost înclinată definitiv de legătura foarte puternică cu familia, cu prietenii. „Nu m-a lăsat sufletul să plec”, își amintește Ștefan.

A rămas, așadar. A venit la Iași, la UAIC și s-a înscris la Facultatea de Informatică și la cea de Fizică. A concurat, sub blazonul universității la alte concursuri internaționale, de unde s-a întors – cum altfel?! – cu alte medalii: două de aur și două de argint.

A terminat, în 2021, Facultatea de Informatică și a făcut-o la modul superlativ, ca șef de promoție, cu o singură notă de 9 în trei ani de studiu. De fapt, media aceea de 9, la un examen de Ingineria Programării, e unica din viața sa. N-a avut niciodată, în gimnaziu, liceu sau la Facultate, decât medii de 10. Insistă să nu prelungim discuția pe această temă. Se vede că îl macină încă eroarea comisă în urmă cu câțiva ani… „A fost un concurs de împrejurări”, se mărginește să spună.

Acum e student în anul I la master, la Informatică, și se pregătește să-și susțină lucrarea de licență la Facultatea de Fizică.

„Multă lume se gândea că voi face medicina, dar nu mi-a plăcut ideea, pentru că eu vreau să fac cercetare, iar în medicină ar fi fost ceva mai dificil. Îmi place prea mult fizica și m-am gândit că, mergând la medicină, voi fi obligat să renunț, încetul cu încetul, la fizică”.

De ce ar iubi cineva atât de mult fizica? „E vorba de curiozitatea de a înțelege cum funcționează lumea. Nu pot să spun neapărat că am vreo întrebare în mod special la care mă gândesc foarte mult, la care caut răspuns, dar am fost mereu pasionat de astronomie, de Univers, iar pe măsură ce am înțeles câte ceva mi-a crescut și mai mult pasiunea. Învățând la Fizică și despre microverse am început să fiu pasionat și de partea de fizică cuantică, atomică, de ceea ce se întâmplă acolo. Pe partea asta am găsit un domeniu foarte bun, la confluența dintre fizică și informatică – calcul cuantic, care se dezvoltă foarte repede acum. Chiar lucrarea mea de licență de la Facultatea de Informatică a avut ceva din tema aceasta”, precizează Ștefan.

Ce va face în continuare? Vrea să se implice în domeniul cercetării, să pună umărul la dezvoltarea ştiinţelor în țara noastră. Dar consideră că lucrul acesta este foarte dificil, mai ales din cauza bazei materiale precare din România. „Nu știu dacă voi mai face un master la Fizică sau voi aplica direct la un doctorat. Aș vrea foarte mult să găsesc un doctorat care să îmbine cunoștințele de fizică cu informatica, deși nu e chiar atât de ușor. Probabil, dacă voi căuta suficient, voi găsi! Aș vrea să fie la o Universitate din străinătate, dar sub o co-tutelă cu profesori de la UAIC, dacă ar fi posibil… E vorba și de legăturile pe care le-am format aici, la UAIC, unde am întâlnit destui profesori extraordinari și mă bucur că mi s-a întâmplat asta”, menționează Ștefan, care speră să ajungă, în viitor, într-o poziție de cercetare într-o universitate, fapt care va implica și activitatea de cadru didactic. „Am avut experiența unor internshipuri în companii IT, însă, deși îmi place și e un domeniu în care se câștigă foarte mulți bani, simt că nu acesta e scopul meu în viață. Cercetarea mă împlinește mult mai mut în plan profesional. Pe viitor, îmi doresc să restitui și eu tinerilor câte ceva din ceea ce am dobândit”, spune acesta.

„Am aplicat la mai multe internshipuri la universități și firme din Europa și Statele Unite și sper să găsesc ceva bun de făcut vara aceasta…”

Ștefan are ca model elita românească din secolele trecute, care mergea la studii la Paris sau Viena, apoi se întorcea pentru a contribui la dezvoltarea țării. „Mi-aș dori foarte mult să reușesc să continui la doctorat pe domeniul computerelor cuantice, eventual să reușesc să lucrez într-un grup de cercetare care să dețină un astfel de dispozitiv, să putem face experimente atât în domeniul fizicii, cât și al informaticii. Să acumulez

cunoștințe, pentru ca mai apoi să mă întorc în România şi să folosesc ceea ce-am învăţat acolo pentru dezvoltarea ştiinţei de la noi”, precizează Ștefan Bălăucă.

Până atunci, Ștefan este în căutarea unui proiect pentru această vară. „Am aplicat la mai multe internshipuri la universități și firme din Europa și Statele Unite și sper să găsesc ceva bun de făcut vara aceasta. Am aplicat, tot pe ideea de quantum computing, la IBM, Microsoft, la Google, dar încă aștept răspunsuri. Mi-aș dori mult să fie ceva în SUA, la University of Maryland, unde am făcut și vara trecută un internship, online, în domeniul machine learning, dar ar fi perfect și în Europa, în Anglia, Franța, Germania, Elveția…”, adaugă Ștefan Bălăucă.

***

Prietenii spun despre Ștefan că este un om de o modestie incredibilă, de o sinceritate dezarmantă, cu o cumsecădenie pe care n-o întâlnești de prea multe ori în viață…

Astăzi, Ștefan Bălăucă e gata să facă saltul în lumea fascinantă a cercetării, dar n-ar vrea să se despartă de UAIC, de ceea ce a realizat aici, de profesorii săi, de prieteni, de familie… Mulți dintre apropiații săi cred că va deveni una dintre viitoarele mari personalități ale științei secolului XXI. Așa va fi, fără îndoială, chiar dacă Ștefan va profesa la una dintre marile universități ale lumii sau la UAIC, de unde n-ar vrea să plece, dar unde visează să se întoarcă!