Universitatea „Al.I. Cuza“ şi-a premiat doctoranzii la „3MT – Three minute Thesis“

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a desemnat câştigătorii etapei universitare a Competiţiei internaţionale „3MT – Three minute Thesis“, care presupunea ca doctoranzii să prezinte subiectul tezei de doctorat în trei minute într-o manieră cât mai atractivă şi mai accesibilă publicului larg. Astfel, pe prima poziţie a ieşit Elena Sabina Turnea, care lucrează la o teză despre „Contribuţii la dezvoltarea unui model de recompensare totală pentru practica organizaţională“. 

Acest model are ca scop identificarea unui sistem care să îi determine pe candidaţi să accepte un job, iar pe angajaţi să continue să lucreze deja la aceeaşi firmă. Pe poziţia a doua şi câştigător al premiullui de popularitate a fost Ioan Lucian Radu – de la Teologie Ortodoxă, care desfăşoară o lucrare „Metafora căsătoriei lui Dumnezeu cu omul la Profetul Osea“. Teza Sabinei Turnea propune o abordare ştiinţifică a problematicii salarizării din România. Cerectarea ei a relevat până acum faptul că salariul nu este singurul stimulent, existând diferenţe importante între candidaţi la interviuri.

„În studiu au fost implicaţi şi studenţi la master şi doctoranzi în căutarea unui loc de muncă. Aceştia pun accent, la angajare, pe oportunităţile de avansare, siguranţa locului de muncă şi flexibilitatea programului“, au spus reprezentanţii universităţii. Radu Ioan Lucian a spus că cea mai dificilă parte în realizarea prezentării a fost încadrarea în cele trei minute a unei munci care a durat sau va dura trei ani de zile. „Cercetarea mea este despre o poveste de dragoste dintre Dumnezeu şi om, însă o poveste de dragoste trădată“, şi-a început studentul prezentarea.

Publicație: Ziarul de Iași

Criza din Uniunea Europeană, descusută pe toate părţile într-o conferinţă internaţională la Iaşi

 Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi Departament de Cercetare, ambele parte a Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, vor organiza pe data de 19 mai o importantă conferinţă internaţională cu titlul „Uniunea Europeană – crize şi graniţe în secolul al XXI-lea”. 

Aceasta va cuprinde două secţiuni distincte destinate atât studenţilor şi masteranzilor – dezbatere, cât şi una care va aprofunda temele şi preocupările puse în discuţie de către doctoranzi, post-doctoranzi, cercetători, specialişti sau cadre didactice. Pentru a putea participa, doritorii trebuie să trimită un rezumat de 200 de cuvinte şi o scurtă biografie, de 100 de cuvinte, pe adresa political.science.uaic@gmail.com până pe 30 aprilie. Autorii ale căror lucrări vor fi primite în cadrul conferinţei vor fi anunţaţi pe 4 mai. Organizatorii argumentează că importanţa acestei conferinţe ţine de faptul că UE trece printr-o criză la mai multe niveluri, care este de natură endogenă, şi care are ca origine „noua arhitectură geostrategică a lumii contemporane”.

„Criza economică suprapusă peste necesitatea unui nou contract social care să relegitimeze Uniunea Europeană în rândul propriilor săi cetăţeni trebuie să fie gestionată în contextul în care se produce o recalibrare a echilibrului internaţional al puterii. Teme şi evenimente precum conflictele din imediata proximitate a spaţiului comunitar, impactul fenomenului migraţionist sau redefinirea relaţiilor cu partenerii tradiţionali ori negocierile cu puterile emergente în condiţiile resurecţiei naţionalismelor reprezintă harta care propune o geometrie tot mai variabilă a graniţelor Uniunii Europene“, au spus reprezentanţii UAIC.

Publicație: Ziarul de Iași

Studenţii UAIC, premiaţi dacă realizează eseuri despre viitorul UE

 Universitatea „Al.I. Cuza” organizează un concurs pentru studenţi care priveşte lansarea unei dezbateri legate de Uniunea Europeană. Astfel, tinerii care doresc să expună şi să argumenteze viziunea lor proprie legată de procesul de integrare europeană la mai bine de zece ani de când acesta a fost demarat oficial şi să propună un proiect al „Europei de mâine” sunt invitaţi să se înscrie la o serie de evenimente. 

Primul dintre acestea priveşte sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti în domeniul studiilor europene, al doilea este un concurs de eseuri devenit deja de tradiţie la UAIC – „Visul meu european”, în timp ce al treilea este un concurs de postere care se numeşte „EUreflect”. „Studenţii se pot înscrie la această competiţie cu o lucrare ştiinţifică, cu un eseu argumentativ sau cu un poster despre subiecte importante aflate pe agenda instituţiilor europene, ce fel de Europă îşi doresc tinerii şi care sunt oportunităţile, respectiv constrângerile oferite de spaţiul european de astăzi, ce fel de provocări apar în contextul noilor realităţi economice şi sociale din UE şi în ce mod se regăsesc tinerii în modelul european actual de integrare”, au spus organizatorii. Ei îi îndeamnă pe tineri să se înscrie la o astfel de competiţie pentru că cele mai bune lucrări vor fi premiate, pot să-şi confrunte ideile într-un cadru de dezbatere alături de colegi din alte universităţi, fiind un exerciţiu util pentru pregătirea susţinerii publice a unei lucrări. Participanţii se pot înscrie la competiţie până pe 30 aprilie, pot să trimită până pe 7 mai lucrarea pe e-mail şi o vor susţine între 15 şi 16 mai. Evenimentele sunt organizate de Centrul de Studii Europene şi Centrul de Documentare Europeană al UAIC şi fac parte din manifestările dedicate Săptămânii Europene la UAIC.

 Publicație: Ziarul de Iași

 

Studentii de la o facultate a Universitatii Tehnice din Iasi, in vizita la o mare companie de profil

O grupa de 11 studenti de la Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, din cadrul Universitatii Tehnice (TUIASI) Gheorghe Asachi au vizitat o instalatie a companiei Romchim Protect din Filipesti, Bacau. Totul pentru a vedea cum este pus în aplicarea la scara industriala inventia brevetata de prof. univ. dr. Corneliu Oniscu.

Aceasta din urma este un biostimulator care creste randamentul plantatiilor agricole cu pâna la 30 la suta. Studentii sunt în anul al IV-lea la Chimia si tehnologia substantelor organice petrochimie si carbochimie. Ei au putut observa cum este aplicat brevetul profesorului, cum se produce biostimulatorul, si cum poate ajunge un produs din laborator sa fie produs la scara industriala.

„Studentii au aflat ca un brevet elaborat care produce efecte economice utile societatii poate fi aplicat industrial prin colaborarea autorului brevetului cu investitorii, respectiv în cazul acesta cu investitorul Ioan Neculcea, care a fost dispus sa investeasca într-o instalatie de producere a acestui biostimulator„, a reliefat profesorul Oniscu.

De asemenea, tinerii au putut observa instalatia care cuprinde, pe lânga aparatura sau utilaje mecanice, o serie de reactoare din sticla specifice sintezei organice fine, inventatorul explicându-le tinerilor ca tehnologia se realizeaza prin circuit închis – în sensul ca se valorifica toate deseurile rezultate, respectându-se astfel în totalitate normele de protectie ale mediului.

Publicație: Bună Ziua Iași

Premii importante pentru cei mai buni studenti ai USAMV Iasi

In cadrul Simpozionului National Studentesc, desfasurat vineri, 7 aprilie 2017 au fost oferite 22 de premii, respectiv 20 pentru cele 5 sectiuni si 2 premii speciale oferite de din partea Asociatiei Amicii Rozelor, filiala Iasi si a Societatii Romane de Horticultura, filiala Iasi.

La fiecare sectiune au fost premiate cate patru lucrari (premiul 1, premiul 2, premiul 3, mentiune), dupa cum urmeaza:

  1. Sectiunea Horticultura:

premiul 1 – CERCETARI  PRIVIND GERMINAREA SEMINTELOR DE REVENT IN DIFERITE SUBSTRATURI, autor: Nicoleta Predoae (anul IV)

premiul 2 – ASPECTE PRIVIND METABOLISMUL FIERULUI SUB INFLUENTA UNOR FORME DE FERTILIZARE MINERALA, autor: Andreea Ecaterina Obreja (anul IV)

premiul 3 – SPECTROFOTOMETRIE DE ABSORBTIE IN DOMENIUL INFRAROSU MIJLOCIU, autor: Otilia Bencec (anul IV, USAMVB Tmisoara)

mentiune – CERCETARI CE VIZEAZA SALUBRITATEA PRODUSELOR LACTATE PROVENITE DIN ZONA MOLDOVEI REFERITOARE LA PREZENTA MICETILOR SI MICOTOXINELOR, autor: Alexandru Avram (anul IV)

S-au acordat si doua premii speciale din partea Asociatiei Amicii Rozelor, filiala Iasi (studenta Diana Dodu, anul III) si a Societatii Romane de Horticultura, filiala Iasi (studenta Maria Ciobanu, anul IV).

  1. Sectiunea Agricultura:

premiul 1 – PRODUCEREA SI PURIFICAREA ACIZILOR GRASI REZULTATI IN URMA BIOCONVERSIEI GLICEROLULUI, autor: Bogdan Rusu (anul IV, USAMV Cluj-Napoca)

premiul 2 – UNELE PARTICULARITATI ALE SOLURILOR DIN ZONA SEMIDESERTICA A TURKMENISTANULUI,autor: Meredaliyev Serdar (anul II)

premiul 3 – MUFFINS VEGANE SI AGLUTENICE IMBOGATITE CU MORINGA OLEIFERA, autor: Raluca Maria Tiplea (anul IV)

mentiune – INFLUENTA HRANIRILOR RADICULARE DE PRIMAVARA CU DIFERITE FORME DE AZOT ASUPRA PRODUCTIEI SI CALITATII GRAULUI DE TOAMNA, autor: Alexandru Danu (anul IV, Univ. Agrara de Stat din Moldova.)

  1. Sectiunea Medicina veterinara:

premiul 1 – APLICATII ALE METODELOR IMAGISTICE MODERNE IN DIAGNOSTICUL TUMORILOR REGIUNII CAPULUI LA ANIMALELE DE COMPANIE, autor: Andra Elena Ionescu (an V)

premiul 2 – CERCETARI CLINICE SI TERAPEUTICE IN FRACTURILE METAFIZARE LA CARNIVORELE DE COMPANIE, autor: Ana-Maria Besleaga (An VI)

premiul 3 – LEZIUNI TRAUMATICE ALE BAZINULUI CE POT INFLUENTA PROCESUL DE MICTIUNE LA PISICA, autor: Irina Silvestru (an VI)

mentiune – VALOAREA DE DIAGNOSTIC A EXAMENULUI CITOLOGIC IN MEDICINA VETERINARA, autor: Silviu Constantin Balas (an II)

  1. Sectiunea Zootehnie:

premiul 1 – CONTRIBUTII LA CUNOASTEREA CALITATII UNOR PRODUSE LACTATE ACIDE, autor: Larisa Maria Dorneanu (anul IV)

premiul 2 – CONTRIBUTII LA CUNOASTEREA CALITATII UNOR SORTIMENTE DE BRANZETURI CU PASTA OPARITA, autor: Oana Gabriela BUNDUC (anul IV)

premiul 3 – STUDIU PRIVIND DIFERENTELE DE SPOR MEDIU ZILNIC INREGISTRAT LA METISII OBTINUTI DIN INCRUCISARI FEMELE MERINOS DE PALAS CU MASCULI ILE DE FRANCE SI LA PARINTII MASCULI ILE DE FRANCE, autor: Mihai Nelu BASTEA (anul IV)

mentiune – MANAGEMENTUL POPULATIILOR DE URS IN CONTEXTUL EXERCITARII VANATORII, autori: Razvan Ghiran (anul III, USAMV Cluj-Napoca) et al.

  1. Sectiunea Scoli Doctorale:

premiul 1 – IMPORTANTA DIMENSIUNII ATRIULUI STANG IN CARDIOMIOPATIA HIPERTROFICA FELINA, autori: Oana Birsan (anul III) et al.

premiul 2 – STUDII DE CAZ ASUPRA SUSTENABILITATII UNOR GRADINI LEGUMICOLE DE TIP FAMILIAL, autor: Florina-Maria Galea (Deleanu) (anul III)

premiul  3  –  CONTRIBUTII  LA  CUNOASTEREA  STATUSULUI  MICROBIOLOGIC  AL OVOPRODUSELOR LICHIDE PASTEURIZATE PRODUSE IN ROMANIA, autor: Andreea Catalina Nistor (anul III)

mentiune – CERCETARI ETIOLOGICE PRIVIND INFECTIA CU VIRUSUL HEPATITEI E (VHE) IN POPULATIA DE MISTRETI DIN ESTUL ROMANIEI, autori: Daniela Porea (an IV) et al.

Cuantumul burselor ocazionale acordate drept premii de catre USAMV Iasi a fost urmatorul:

– 240 lei pentru premiul 1;

– 190 lei pentru premiul 2;

– 140 lei pentru premiul 3;

– 120 lei pentru mentiune.

Publicație: Bună Ziua Iași

 Poliţia doctoratelor, lăsată fără colţi

Consiliul Naţional de Atestare a Diplomelor Universitare (CNATDCU) şi Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS) au fost excluse din procedura de evaluare a şcolilor doctorale. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior revine „vioara întâi” în acest proces deşi membrii acesteia au fost acuzaţi deseori că au dat calificative maxime de încredere unor Universităţi recunoscute ca fiind „Fabrici de diplome”.

Şcolile doctorale vor fi evaluate doar de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) sau de către o altă agenţie de asigurare a calităţii din ţară sau din străinătate, înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR). Asta, după ce Camera Deputaţilor a adoptat pe 4 aprilie o ordonanţă de urgenţă care elimină din procesul de evaluare şi acreditare a şcolilor doctorale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice (CNCS).

Potrivit Legii Educaţiei Naţionale, dar şi a metodologiei privind autorizarea, acreditarea şi evaluarea periodică a şcolilor doctorale din decembrie 2016, ARACIS sau altă agenţie abilitată ar fi trebuit să evalueze şcolile doctorale pe baza rapoartelor venite de la CNCS referitoare la calitatea cercetării şi a rapoartelor CNATDCU referitoare la calitatea resurselor umane.

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, susţine că modicarea a fost realizată cu acordul CNATDCU şi al Consiliului Naţional al Rectorilor, iar măsura ar simplifica procedura evaluării periodice. „Lucrările se vor simplifica foarte mult şi vom conta pe autonomia universităţilor, pe faptul că bazele de date şi informaţiile care se referă la resursa umană, în special conducătorii de doctorat şi la rezultatele cercetării ştinţiifice se găsesc la nivelul universităţii, nu se găsesc la CNATDCU şi nici la CNCS. Un conducător de doctorat este şi cadru didactic într-o universitate. CNATDCU nu avea cum să facă rapoarte care vizează conducerea de doctorat pentru că CNATDCU se ocupă de abilitarea acestora, de validarea tezelor de doctorat. Ceea ce am propus a fost de comun acord cu membri CNATDCU şi cu Consiliul Naţional al Rectorilor şi conducerea ministerului a cuplat la aceasta idee, că altfel nu vom face această acreditare, care iată din 2012 trebuia făcută”, a precizat ministrul Pavel Năstase, potrivit Digi 24.

Ce spune şeful ARACIS

Potrivit preşedintelui ARACIS, Iordan Petrescu, informaţiile legale de conducătorii de doctorat – şi care se regăsesc la fiecare universitate,  pot fi  verificate şi de către agenţia abilitată care merge să evalueze, astfel încât nu ar mai fi nevoie de CNATDCU.

Totodată, Iordan Petrescu a explicat pentru „Adevărul” că aşa cum era prevăzut în Legea Educaţiei şi în metodologia aprobată la finalul anului trecut de fostul ministru, Mircea Dumitru, CNATDCU şi CNCS aveau drept de veto final în evaluare, însă Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR) spune că doar agenţiile abilitate şi înregistrate în acest Registru au dreptul de a oferi autorizarea unei şcoli doctorale de a desfăşura un program de studiu. „Potrivit legii, acreditarea şi evaluarea perioadică a şcolilor doctorale este făcută de către ARACIS sau de către altă agenţie înregistrată în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR). CNATDCU şi CNCS nu sunt înregistrate în EQAR. Mai mult, acestea erau în subordinea Ministerului Educaţiei (CNCS –ul nu mai este – n.r.), or asta ar fi cumva un conflict de interese. Şcolile doctorale trebuie evaluate de agenţii independente”, susţine preşedintele ARACIS, Iordan Petrescu.

Evaluarea, amânată cu încă un an

Potrivit Legii Educaţiei, fiecare şcoală doctorală trebuie să fie evaluată periodic, din 5 în 5 ani. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat pentru că nu a existat o metodologie. Pentru a intra în legalitate, fostul minister al Educaţiei, Mircea Dumitru, a autorizat provizoriu şcolile doctorale, pentru anul universitar 2016-2017, apoi a dat şi o metodologie de evaluare periodică. Proiectul aprobat de Parlament săptămâna trecută nu numai că schimbă metodologia lui Dumitru, dar mai amână cu încă un an obţinerea acreditării de către universităţi.

Publicație: Adevărul și România Liberă