Delegaţie ieşeană în Maroc, la alegerile pentru conducerea Agenţiei Universitare a Francofoniei, câştigate de România

 O delegaţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“ (UMF) a participat la Maroc la finalul săptămânii trecute, unde s-au ales preşedintele şi structurile de conducere ale Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) pentru următorii patru ani, până în 2021. 

Aici, Sorin Cîmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor şi fost ministru al Educaţiei, a fost ales preşedinte al acestei structuri, obţinând şi votul UMF Iaşi, care a fost reprezentantă la Maroc de prof.dr. Viorel Scripcariu, rector, prof.dr. Monica Hăncianu, prorector responsabil cu Relaţiile Internaţionale, prof.dr. Lăcrămioara Şerban, decanul Facultăţii de Medicină Generală, şi prof.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară.

„Este o onoare ca România să fie reprezentată la nivel de conducere al Agenţiei Universitare a Francofoniei, care reuneşte elita academică din ţările francofone de pe tot globul, şi noi am susţinut candidatura rectorului Sorin Cîmpeanu. UMF Iaşi şi Agenţia Universitară a Francofoniei au legături strânse, fundamentate pe inserţia universităţii noastre în formarea profesională şi ştiinţifică în spaţiul francofon“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu. În componenţa noului consiliu de administraţie al AUF, România mai are două locuri: Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnice din Bucureşti, şi Aurelia Grosu, consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României la Paris.

Publicație: Ziarul de Iași

Septimiu Chelcea își lansează la Iași volumul de memorii „Așa a fost? Așa îmi aduc aminte. 1945-2015”

 Joi, 18 mai 2017, de la ora 17.00, în sala Senat a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (etajul I, lângă Rectorat), va avea loc lansarea volumului ”Așa a fost? Așa îmi aduc aminte. 1945-2015”, de Septimiu Chelcea. Cea mai bine vândută carte a Editurii Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași la ediția de anul trecut a Târgului internațional de carte Bookfest, volumul de memorii al profesorului Septimiu Chelcea a apărut anul acesta într-o a doua ediție, revăzută și adăugită. 

Volumul reprezintă, de fapt, biografia socială a unui universitar care încearcă să descopere ”amănuntul biografic” din trecutul său. Povestea vieții unui psihosociolog ce se vrea a fi fost un observator obiectiv al evoluției societății românești de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial până la prăbușirea comunismului și, mai departe, până astăzi este surprinsă în mai multe capitole: Într-un cartier din București, demolat; Student tomnatic silitor; „Uită tot ce ai învățat la facultate și apucă-te să înveți”; Asistent universitar: nici student, nici profesor; La Academia mult hulită; Evenimentele din Decembrie ’89, așa cum le-am trăit; „Tot ce a fost înainte de ’89 a fost rău”; Rector la Institutul Național de Informații; Din nou la Universitate; La un pas de „Stația Terminus”.

Cu o bogată activitate didactică și de cercetare, Septimiu Chelcea, în prezent profesor onorific la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității București, a predat cursuri de Psihologie socială, Sociologia opiniei publice, Metodologia cercetării sociologice și Psihologia publicității și a publicat numeroase lucrări științifice de referință în aceste domenii. Academia Română i-a decernat, în 1980, Premiul „P.S. Aurelian”, iar în 2004 i-a acordat Premiul „Opera Omnia” pentru întreaga activitate de cercetare ştiinţifică.

„Nu sunt foarte sigur că lucrurile despre care am povestit s-au întâmplat chiar așa, cu precizie milimetrică, că replicile personajelor invocate le-am reprodus cu exactitate, cuvânt cu cuvânt. Memoria autobiografică este prin excelență subiectivă. Pot să jur însă că ceea ce am scris salvo errore et omissione am scris cu bună credință, fără a încerca să-mi poleiesc trecutul, fără să urmăresc ponegrirea sau caricaturizarea cuiva, fără să mă opintesc să ridic statui trecutului sau prezentului. Am vrut să fiu un cronicar onest.” – mărturisește Septimiu Chelcea în introducerea la volumul pe care îl va lansa joi, la Iași. Și tot el se întreabă: ”Am reușit oare?”. Alături de autor, acestei interogații vor încerca să răspundă invitații la lansare – prof. univ. dr. Luminița Iacob, prof. univ. dr. Mihai Dinu Gheorghiu, prof. univ. dr. Gheorghe Iacob, prof. univ. dr. Andrei Corbea Hoișie.

 Publicație: Ziarul de Iași

Invitati de marca la Iasi. Prelegeri importante la Academia Romana si la universitatile iesene

Cosmonautul Dumitru Prunariu va ajunge in cursul saptamanii viitoare la Iasi pentru a sustine o prelegere despre experienta sa in spatiul cosmic • Si dizidentul cubanez Pedro J. Fuentes-Cid va ajunge la Iasi in cursul saptamanii viitoare pentru a sustine o prelegere despre prizonieratul politic in tara sa de origine

In aceasta perioada, in cadrul Festivalului International al Educatiei (FIE) vor avea loc o serie de discutii siintalniricu mai multe personalitati culturale, dar si invitati din strainatate, despre istoriepoezie sau spiritualitate. Seria acestor conferinte a debutat pe 10 mai când Theodor Paleologu a vorbit despre monarhia în refugiu, în cadrul evenimentului Centenarul Sarbatoririi Zilei Nationale la Iasi (10 mai 1917 – 10 mai 2017), unul dintre cele doua momente importante ale editiei din acest an a FIE dedicate Centenarului.

Urmatoarele conferinte FIE sunt programate luni, 22 mai. De la ora 12:00, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu se întâlneste cu iesenii interesati de experientele spatiale în aula filialei iesene a Academiei Române, unde va sustine o prelegere. In ziua de 22 mai se împlinesc 36 de ani de când Dumitru-Dorin Prunariu s-a întors din spatiu. In 1981, acesta a petrecut 7 zile, 20 de ore si 42 de minute în timpul misiunii Soiuz 40 din cadrul programului spatial „Intercosmos”.
În aceeasi zi urmeaza conferinta sustinuta de poetul si eseistul Radu Vancu cu titlul „Identitatea poeziei române. Despre cum poezia ne-a facut sa devenim ceea ce eram”. Conferinta va avea loc de la ora 17:00, în sala Sala „B.P. Hasdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare Iasi. Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Ioan-Aurel Pop, va sustine, de asemenea, o conferinta în cadrul Festivalului International al Educatiei. Ioan-Aurel Pop va vorbi publicului iesean despre „Locul românilor si al României în Europa”, pe 24 mai, de la ora 17:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare Iasi.
„Pe 25 mai va avea loc o conferinta dedicata spiritualitatii si identitatii umane. Prelegerea va fi sustinuta de parintele Constantin Necula este programata de la ora 17:00 în aula Bibliotecii Centrale Universitare. Invitatul din strainatate din cadrul conferintelor FIE este dizidentul cubanez Pedro J. Fuentes-Cid care va sustine o prelegere privind prizonieratul politic în Cuba comunista. Întâlnirea cu iesenii interesati de acest subiect va avea loc pe 10 iunie, la Palatul Roznovanu. De la perioada monarhiei românesti pâna la amintiri din prizonieratul în Cuba comunista, de la cum poezia ne-a facut sa devenim ceea ce eram pâna la gasirea propriei identitati, conferintele FIE abordeaza teme inspirationale, pentru descoperirea sau întelegerea unor realitati sau trairi, cu dorinta de a acoperi interesele unui public cât mai vast”, au aratat organizatorii Festivalului International al Educatiei.

Publicație: Bună Ziua Iași