Consiliul Tineretului din România: Noul proiect de buget păstrează universităţile „într-un stadiu de subfinanţare gravă”

Finanţarea de bază a universităţilor este în continuare mică, noua variantă de buget neaducând modificări faţă de varianta iniţială, ceea ce face ca mediul universitar să fie subfinanţat. Pe de altă parte bugetul pentru programe de tineret este de peste două ori mai mare decât în propunerea iniţială de buget pe 2017, potrivit preşedintelui Consiliului Tineretului din România.

Preşedintele Consiliului Tineretului din România (CTR), Mihai Dragoş, reprezentant al Societăţii Civile în Consiliul Economic şi Social, a observat că „bugetul pentru programe de tineret e de 2.5 ori mai mare decât propunerea iniţială” de buget. Cu toate acestea, preşedintele CTR a subliniat că finanţarea de bază a universităţilor este în continuare scăzut, ceea ce ar păstra instituţiile de învăţământ într-un stadiu de subfinanţare gravă.

„Am avut două observaţii care vor însoţi avizul CES (Consiliul Economic si Social, n.r.)  pe buget. Prima, că finanţarea de bază a universităţilor, în uşoară scădere, e de natură a păstra universităţile într-un stadiu de subfinanţare gravă. Pentru a se apropia cât de cât programul politic şi a le permite dezvoltarea, ar trebui să existe o alocare suplimentară de cel puţin 1 miliard în 2017 (am ţinut cont de propunerile ANOSR şi de asumările PSD). A doua, că în clasificaţia bugetară a categoriilor de cheltuieli ale Autorităţilor Locale tineretul trebuie să fie categorie distinctă, cu subcategorii conforme cu tipurile de cheltuieli prevăzute de Legea Tinerilor. Asta ar încuraja primăriile să chiar aloce fonduri pentru tineret şi să respecte legea”, a scris pe Facebook Mihai Dragoş, reprezentant al Societăţii Civile în Consiliul Economic şi Social.

Proiectul de buget pe învăţământ superior a rămas la fel

Preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti, Vlad Cherecheş, susţine că noua variantă a proiectului de bugetul nu prezintă nicio modificare faţă de prima variantă, pe învăţământ superior.

„Din ce am văzut în varianta trimisă de guvern la CES, nu e nicio modificare pe învăţământ superior. A rămas la fel ca în varianta de luni”, a spus pentru Adevărul preşedintele ANOSR.

Potrivit acestuia, în afară de creşterea burselor, noul proiect de buget nu prevede alte creşteri, ci doar scăderi.

„Pe învăţământ superior, singura creştere  e creşterea burselor, în rest nu există nicio altă creştere, nici pe finanţarea de bază, conform a ceea ce scrie în buget, nu există o creştere, ci chiar o scădere uşoară. Pe cămine, cantine, iar nu este o creştere, stagnează toate. Pe cercetare este o scădere, când ar trebui să tindă către 1% din Produsul Intern Brut. Noi am semnat un angajament cu PSD-ul, au semnat un răspuns la angajament prin care şi-au asumat că vor dubla finanţarea pentru cămine, cantine până la finalul 2017 şi finanţarea de bază până în 2018. Mă îndoiesc că, dacă anul acesta nu creşte deloc, în 2018 dublează brusc”, comenta, miercuri, preşedintele ANOSR, Vlad Cherecheş, despre prima variantă de buget.

Noul proiect al bugetului de stat pe anul 2017 a fost publicat de Guvern, dar acesta nu va fi pe agenda şedinţei de vineri.

Publicație: Adevărul

 

Guvernul Grindeanu își încalcă Programul de guvernare. Creșterea anuală de 30% din bugetul cercetării s-a evaporat

Există zone în care bugetul României pe 2017 contrazice promisiunile din Programul de guvernare al PSD 2017-2020 și pe care partidul care a câștigat alegerile l-a elaborat în campania electorală. Altfel zis, Guvernul Grindeanu nu pune în aplicare programul de guvernare la virgulă, așa cum se lăuda liderul social-democrat Liviu Dragnea.

În Programul de guvernare, PSD promitea înființarea Ministerului Cercetării și Inovării, lucru care s-a întâmplat. Tot PSD mai promitea: “Creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual, cu asigurarea unei distribuții bugetare echilibrate, destinate susținerii atât a cercetării aplicative și inovării, a cercetării fundamentale și de frontieră, cu accent pe domeniile de specializare inteligentă/cu potențial de creștere”. Neîndeplinirea acestei promisiuni a fost semanalată încă din momentul lansării în dezbatere publică a legii bugetului de stat pe 2017de către Ad-Astra asociația oamenilor de știință din România și al cărui scop este sprijinirea şi promovarea cercetării ştiinţifice şi facilitarea comunicării între cercetătorii români din întreaga lume.

O dată cu publicarea cifrelor pivind bugetul pe 2017, temerile s-au adeverit, iar creșterea bugetară în domeniul cercetării este de, fapt, mult mai mică decât ceea ce a promis PSD în Programul de guvernare (de 30 ori este mai mic procentul promis).

Astfel, bugetul alocat Ministerului Cercetării și Inovării pentru 2017 este de 1,758 milarde de lei (cu 1,25% mai mare decât în 2016). În 2018, bugetul Ministerului Cercetării și Inovării va fi de 1,685 miliarde de lei, în scădere cu 73 de milioane de lei, consemnând o scădere de 4%. În 2019, bugetul Cercetării va fi de 1,686 miliarde de lei cu 259 mii mai mult ca anul anterior (creștere de 1%). În fine, bugetul pe anul 2020 va fi de 1,686 (creștere 0%).

Bugetul Cercetării pe anul 2017 prevede cheltuieli de personal de 12 milioane de lei, proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 de 403 milioane de lei.

Ce își propune Ministerul Cercetării

Sprijinirea proiectelor majore de cercetare, cu finanțare și participare naționala și europeană :

  1. Centrul International de Studii Avansate a Sistemelor: Rauri – Mari (DANUBIUS RI)ca infrastructura distribuita de cercetare interdisciplinara aferenta marilor sisteme.
  2. Laserul de la Măgurele Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP. Integrarea infrastructurilor de cercetare ELI-NP si CETAL in cadrul unui ecosistem al inovarii si dezvoltarii, bazat pe creativitate, care să permită creșterea gradului de atractivitate a platformei Magurele, atât pentru cercetătorii din întreaga lume cât și pentru investitorii în activitatile CDI.
  3. Susținerea dezvoltării tehnologiilor pentru Reactoare Nucleare de Generație IV în parteneriat internațional (UE, SUA, AIEA Viena).
  4. Susținerea parteneriatului European și a finanțării pentru dezvoltarea tehnologiilor aferente filierei Lead Fast Reactor prin realizarea în RATEN-ICN Mioveni a proiectului ALFRED – Advanced Lead Fast Ractor European Demonstrator.

Publicație: România Liberă

 

Studenţii vor intra în pielea decidenţilor europeni

Asociaţia Studenţilor la Drept (ASD) din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi îşi face debutul în practica simulărilor proceselor decizionale din cadrul sistemului instituţional al Uniunii Europene în perioada 24-26 februarie prin proiectul „Model European Union”.

Iniţiatorii proiectului, Andreea Şerban, Ioan Dumitru Apachiţei, Bogdan-Alexandru Petrescu şi Georgiana Creţu, membri ai ASD Iaşi, au gândit proiectul la nivelul regiunii Europa de Est, acesta vizând tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani din România şi Republica Moldova.

în ceea ce priveşte funcţionarea Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene prin simularea dezbaterilor de adoptare a propunerilor legislative ale UE. Astfel, peste 60 de tineri vor avea oportunitatea de a dobândi sau de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele legate de procedurile instituţiilor europene, precum şi aspectele legate de susţinerea discursurilor libere în limba engleză. „Proiectele de tip Model European Union (MEU) sunt o tradiţie în ţările europene, iar începând din luna februarie, MEU Iaşi va deveni unul dintre cele mai ambiţioase astfel de proiecte”, au explicat organizatorii.

Publicație: Evenimentul