Scriitorul Teodor Baconschi îşi dă întâlnire cu publicul ieşean la lansarea cărții „Cetatea sub asediu”

 Teodor Baconschi îşi va lansa mâine, 9 decembrie, volumul „Cetatea sub asediu”, apărut la Editura Doxologia, în colecţia Eseu.

Evenimentul, care va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, de la ora 18.00, invită publicul ieşean la întâlnirea cu diplomatul şi scriitorul Teodor Baconschi, dar şi cu prof.univ.dr. Nicu Gavriluţă şi lect.univ.dr. Lucian Dîrdală, care vor discuta pe marginea subiectului cărţii, dar vor dezbate şi tema „Creştinii de azi între forum şi catacombă”.

Teodor Baconschi a fost ambasador al României la Vatican, la Lisabona şi Paris, apoi ministru în perioada decembrie 2009-ianuarie 2012. Acesta a obţinut doctoratul în Antropologie religioasă şi Istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbona, a studiat imaginarul religios al Cruciadei a IV-a în cadrul Colegiului Noua Europă din Bucureşti şi a publicat numeroase volume de eseuri, unele dintre ele fiind traduse în franceză, italiană, portugheză şi maghiară.

Volumul „Cetatea sub asediu” este o carte antrenantă, în care autorul tratează atât provocările exterioare ale corpului nostru, dar schiţează şi strategii de formare spirituală, de rezistenţă morală, pentru persoanele care înţeeg că sufletul nu este un ceva care poate fi vândut. Astfel, autorul tratează modalitatea în care românii au rezistat tranziţiei datorită credinţei lor şi a puterii de consolare a acesteia. Cei lipsiţi de apărare în faţa sistemului, a celor călcaţi în picioare de administraţie, cei care au fost umiliţi sau abuzaţi de propria ţară, spune Teodor Baconschi în acest volum, şi-au găsit consolare în religios, care a devenit un soi de balsam.

Publicație: Ziarul de Iași

 

Momente SPECIALE la aniversarea a 137 ani de la fondarea Universitatii de Medicina din Iasi

 Ieri, Universitatea de Medicina si Farmacie – UMF Grigore T. Popa din Iasi a deschis oficial festivitatile organizate cu prilejul Zilelor institutiei, din acest an • Primul eveniment a fost intitulat „UMF – 137 de ani de invatamant medical la Iasi” si s-a derulat in Aula George Emil Palade • La ceremonie a luat parte, pe langa profesori si studenti in frunte cu rectorul prof. univ. dr. Viorel Scripcariu,  primarul Iasului – Mihai Chirica, presedintele Consiliului Judetean – Maricel Popa si rectorii de la Cuza, Agronomie si Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi 

Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Grigore T. Popa din Iasi a deschis oficial festivitatile organizate cu prilejul Zilelor Universitatii din acest an. Manifestarea a fost deschisa de rectorul unitatii de invatamant superior, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, iar amfitrionul actiunii academice a fost dr. Richard Constantinescu.
„Ma bucur sa avem o audienta asa de numeroasa la deschidere. Este onorant, si dificil in aceeasi masura, sa va vorbesc din postura de rector al unei universitati care aniverseaza, acum, aproape un secol si jumatate de istorie. Aparitia unui nucleu de pregatire profesionala medicala superioara la Iasi isi are locul printre cele mai vechi institiutii de invatamant superior din Romania. Totodata, UMF Iasi reprezinta singura structura de invatamant academic medical recunoscuta in regiunea de Nord-Est a Romaniei. Pe de alta parte, misiunea universitatii pentru 2016 – 2020 este Excelenta prin Prosperitate. Obiectivul fundamental este ca, in aceasta perioada, sa se continue efortul directionarii universitatii catre Excelenta, un demers strategic axat pe promovarea unui management strategic modern, intr-un climat intern placut si stimulativ intelectual, atat pentru studenti, cat si pentru corpul didactic”, a aratat in cuvantarea sa rectorul Scripcariu.
Pe de alta parte, primarul Iasului – Mihai Chirica a tinut sa reliefeze valoarea si importanta Universitatii de Medicina pentru istoria si viitorul urbei. „Sunt onorat sa ma aflu aici. Aniversam una dintre cele mai vechi institutii de invatamant superior medical din Romania dar, cu siguranta, cea mai prestigioasa in momentul de fata. Din pacate, in ultimul timp, UMF Iasi a asistat tot mai mult la un experiment grobian impotriva Educatiei din Romania. Consortiul universitatilor iesene trebuie sa fie cel mai bun fundament pentru constructia viitorului acestui oras istoric. La 137 de ani, vreau sa va transmit ca universitatea a rezistat pentru ca ati vrut dumneavoastra, cei din interiorul ei, prin munca si prin sacrificiu personal. Acum, va felicit pentru rezultatele avute la Rezidentiat in acest an si care nu sunt o intamplare, ci rodul muncii pe care ati facut-o cel putin sase ani inainte. Primiti felicitarile noastre pentru toate rezultatele academice obtinute pe parcursul acestui an”, a scos in prim plan edilul.
De reamintit ca, astazi, 8 decembrie, va avea loc deschiderea festiva a celei de-a XII-a editii a Congresului International de Medicina Dentara pentru Studenti si Tineri Medici „STOMis 2015”, in Aula „George Emil Palade”, si Balul Iernii, la care va participa rectorul UMF pentru a oficia ceremonia, urmat de o decernare a titlurilor de Profesor Emerit al institutiei, un spectacol caritabil in folosul copiilor de la Bogdanesti oferit de studentii  Societatii Studentilor Medicinisti Iasi (SSMI) si expozitia „Handmade in Bogdanesti” in holul Bibliotecii Central Universitare (BCU) Mihai Eminescu. Maine, 9 decembrie, se va derula o sesiune de comunicaristiintifice denumita „Granturi Interne” si un workshop organizat de Scoala Doctorala denumit „De la teorie la practica in cercetarea doctorala”, ambele in Aula Palade.

Publicație: Bună Ziua Iași și Evenimentul

 

Acest MOMENT a fost asteptat de intreaga comunitate academica a unei mari UNIVERSITATI din Iasi. Iata ce VIZEAZA

 Momente extrem de importante derulate, la finalul acestui an si inceputul lui 2017, la o mare institutie de invatamant superior din Iasi • Intreaga comunitate l-a asteptat de foarte mult timp • Toate detaliile legate de acest eveniment au fost dezvaluite chiar de de rectorul unitatii educationale 
Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi (TUIASI) din Iasi deruleaza, la finalul acestui an si inceputul lui 2017, unul dintre cele mai asteptate evenimente din ultimul timp! Este vorba de concursurile de promovare academica sau de intrare la catedra. Concret, posturile disponibile de angajare la TUIASI au fost publicate în Monitorul Oficial (MO), partea a III-a nr. 1631 din 28 noiembrie 2016.
Pe de alta parte, inscrierea candidatilor se poate face pana pe 14 ianuarie 2017. Desfasurare concursurilor este programata intre 30 ianuarie si 2 februarie 2017. Dosarul de concurs va fi depus personal la Registratura universitatii sau transmis prin posta la adresa: Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, Prorectoratul Didactic si Asigurarea Calitatii, str. prof. dr. doc. Dimitrie Mangeron nr. 67, Iasi. Programul la Registratura este de luni si pana vineri, intre 8:00 si 15:00, in zilele lucratoare.

Zeci de posturi scoase la concurs de Politehnica ieseana 
 In total, Universitatea Tehnica scoate la concurs 56 de posturi didactice, structurate astfel: sapte posturi de profesor, zece de conferentiar, 25 de sef de lucrari si 14 de asistent. Toate detaliile legate de acest eveniment au fost dezvaluite chiar de rectorul unitatii educationale – prof. univ. dr. ing. Dan Cascaval.
„Personal, sunt partizanul recunoasterii meritelor prin promovarea dupa performanta, nu dupa varsta. Cutumial, universitatea noastra scotea la concurs posturile didactice in doua etape: in primul semestru, posturile de asistent si sef de lucrari, iar in al doilea semestru pe cele de conferentiar si profesor. Anul acesta, in premiera, am solicitat Consiliului de Administratie (CA), si am obtinut aprobarea acestui for, ca toate posturile didactice sa fie scoase in primul semestru. Propunerea mea a plecat de la faptul ca fiecare coleg trebuie sa aiba sanse egale in accederea la o pozitie didactica superioara. In contextul noilor mult-contestate criterii ale Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru promovare, care genereaza diferente semnificative si nedrepte intre diferite domenii, exista posibilitatea ca posturilor scoase la concurs in semestrul al doilea sa li se impuna aceste noi criterii. Fiecare dintre noi doreste sa ne fie recunoscute performantele didactice si stiintifice prin promovare, este un fapt firesc. Insa, inteleg preabine ca este greu de acceptat in plan personal ca, dupa ani de efort, in care fiecare a cautat sa atinga un nivel impus de reglementarile in vigoare si este atat de aproape de promovare, acest nivel sa salte printr-o modificare a regulilor, iar meritele de pana acum sa devina insuficiente. De aceea, am considerat colegiala scoaterea la concurs a tuturor posturilor didactice superioare in primul semestru. In acelasi timp, acordam o mare importanta angajarii si promovarii tinerilor. Sunt constient ca nu putem discuta despre continuitate decat daca exista cei care vor continua si vor dezvolta ceea ce facem acum si, mai ales, daca exista cei care vor respecta excelenta in educatie si cercetare. De aceea, se poate observa ca circa 70 la suta dintre posturile scoase la concurs sunt pentru pozitiile de sef de lucrari si asistent. Si imi doresc ca toate aceste posturi sa fie ocupate de tineri de valoare”, a sintetizat rectorul Cascaval.

Publicație: Bună Ziua Iași

 

Ministerul Educației: Universităţile au obligaţia să pună tezele de doctorat la dispoziția tuturor celor interesați. Reprezentanții instituției poartă discuții cu Biblioteca Națională

Universităţile au obligaţia să pună lucrăril de doctorat la dispoziţia tuturor celor interesaţi. În acest sens, Ministerul Educației poartă discuţii cu Biblioteca Naţională, pentru rezolvarea problemei, în cazul în care acolo există un singur exemplar al lucrării, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, potrivit News.ro.

„Domnul ministru Mircea Dumitru a discutat cu doamna ministru Corina Şuteu referitor la această problematică şi au agreat să găsească o soluţie pentru ca la Biblioteca Naţională să poată fi accesate aceste lucrări de doctorat, deşi sunt unicul exemplar care se regăseşte în arhiva bibliotecii. O altă specificaţie, tezele de doctorat pot fi găsite şi la bibliotecile facultăţilor, ale universităţilor, ele sunt publice. Universităţile au obligaţia să le pună la dispoziţia tuturor celor interesaţi”, a explicat Amarandei.

Potrivit purtătorului de cuvânt, Ministerul Educaţiei a transmis şi o notă în acest sens către universităţi. „Dacă nu greşesc săptămâna trecută sau acum două săptămâni, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a transmis o notă  prin care a reamintit cadrul legal referitor la caracterul public al tezelor de doctorat. În această situaţie nu văd nicio problemă. Mai mult decât atât, ştiu că discuţiile purtate cu doamna ministru Şuteu s-au dus în a identifica o soluţie astfel încât să se xerocopieze documentele respective şi să fie puse în forma digitală astfel încât ele să poată să fie accesate”, a adăugat Mirabela Amarandei

 Potrivit Codului studiilor doctorale, aprobat în martie 2016,  tezele care sunt declarate publice de la momentul martie 2016 vor putea fi accesate pe o platofrmă online la care lucrăm în acest moment, a conchis Amarandei. Ministerul Culturii (MC) a transmis, în 29 noiembrie, că directorul Bibliotecii Naţionale a României (BNaR), Octavian Gordon, a dispus blocarea accesului la consultarea lucrărilor de doctorat fără consultarea MC.

 Biblioteca Naţională a României interzice, de la 1 septembrie, accesul publicului la consultarea tezelor de doctorat care fac parte din Depozitul Legal al instituţiei în plin scandal al lucrărilor plagiate, în ciuda faptului că propriul regulament pentru cititori permite consultarea. Ileana Şerbănescu, noua şefă a depozitului legal spune, într-o filmare cu camera ascunsă, că lucrările sunt „intangibile”, pentru „generaţiile viitoare” şi, de când a ajuns în funcţie, nu permite scoaterea acestora din Depozitul Legal.

Publicație: România Liberă