Conferința „Educația sexuală: biologie sau cultură?”

Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

Important: din cauza condițiilor meteo nefavorabile, domnul Fernando Barragán Medero nu va putea participa la eveniment. Conferința va fi, așadar, reprogramată la o dată ulterioară. Mulțumim pentru înțelegere!

 

Miercuri, 21 noiembrie, de la ora 12.00, în Sala Ferdinand din Rectoratul Universității „Alexandru Ioan Cuza” va avea loc conferința „Educația sexuală: biologie sau cultură?”, susținută de domnul Fernando Barragán Medero, profesor la Facultatea de Educație a Universității La Laguna, Insulele Canare, Spania.

Educația sexuală modernă a debutat în secolul al XX-lea, fiind pusă în legătură cu apariția operelor lui Sigmund Freud, cu primele cerințe pentru o educație sexuală obligatorie în școli din Suedia și  cu mișcarea feministă care a cerut măsuri de evitare a sarcinilor nedorite sau neplanificate și măsuri pentru crearea unor centre de sănătate a reproducerii.

În perioada următoare, la Moscova dar și la Berlin,  au fost demarate o serie de programe privind educația sexuală. În Europa și America Latină, marea  expansiune a acestei forme de educație s-a înregistrat în anii 1960 și a continuat în următoarele decenii. În prezent se poate constata o regresie majoră a acesteia.

Problemele cheie nu sunt dacă suntem de acord sau nu cu includerea educației sexuale în școli sau dacă aceasta ar trebui să fie responsabilitatea familiilor. Adevărata problemă este să oferim răspunsuri la întrebările adresate de copii în diferitele etape ale dezvoltării lor, cum să îi ajutăm să evite „efectele nedorite ale sexualității”, cum ar fi sarcinile neplanificate și infecțiile cu transmitere sexuală (în creștere în întreaga Europă). Educația sexuală ar trebui să promoveze starea de sănătate și să contribuie la evitarea situațiilor nedorite.