La „Cuza“ şi la USAMV s-au închis aseară listele de înscrieri. Cum stăm?

Unde este cea mai mare concurenţă în acest an, la admiterea la facultate de la Iaşi?

 Două universităţi din Iaşi au finalizat procesul de admitere cu rezultate considerabil mai bune decât cele de anul anterior. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a adunat un număr impresionant de dosare în această campanie de admitere, în contextul în care numărul studenţilor români, din Republica Moldova, diaspora, romi şi din Ucraina este în total de 10.478, cu aproape 2.000 mai multe decât anul trecut. 

Sunt puţine facultăţile care nu au reuşit să îşi acopere la această etapă a admiterii integral locurile, doar două, la Teologie Catolică fiind depuse 25 de dosare pe 35 de locuri bugetate, iar la Fizică 53 de dosare pe 76 de locuri bugetate. În rest s-au înregistrat rezultate bune în general la restul facultăţilor: Biologie – 407 dosare pe 165 de locuri la buget, Chimie – 205 dosare pe 110 locuri, Drept – 721 pe 200, FEAA – 2316 pe 840, Educaţie Fizică şi Sport – 288 pe 75, Filozofie şi Ştiinţe Social-Politice – 925 pe 250, Geografie şi Geologie – 428 pe 271, Informatică – 752 pe 315, Istorie – 175 pe 100, Litere – 1.080 pe 408, Matematică – 317 pe 110, Psihologie – 1.464 pe 315, şi Teologie Ortodoxă – 149 pe 130.

Cea mai căutată specializare – Psihologia: 6,5/loc

Concurenţa a fost ridicată la mai multe facultăţi ale instituţiei de învăţământ superior. Chiar dacă la FEAA se remarcă numărul foarte mare de dosare depuse – 2.316, aproape un sfert din numărul total depuse, concurenţa pe facultate nu a fost una dintre cele mai ridicate – 2,75 de dosare pe un loc bugetat, fiindcă au fost multe locuri disponibile la buget. Însă pe domenii de licenţă la FEAA s-au înregistrat printre cele mai mari concurenţe din toată universitatea. La Cibernetică, statistică şi informatică economică au fost 5 candidaţi pe un loc la buget, iar la Management 4,43. Liderul dosarelor depuse la Cuza în acest an, atât ca număr, cât şi la nivel de concurenţă, a fost Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, unde concurenţa pe întreaga facultate a fost de 4,64 de dosare/loc bugetat, iar pe specializări a fost mai mare. Recordul pe universitate este stabilit la domeniul Psihologie – 814 dosare pe 125 de locuri bugetate – 6,5 pe un loc. La Facultatea de Filozofie şi Ştiinţe Social-Politice a avut 3,7 de candidaţi pe un loc bugetat la nivelul întregii facultăţi, iar cele mai căutate specializări au fost Ştiinţe ale comunicării, cu 6 pe un loc, şi Asistenţă socială, cu 5,7. Matematica este pentru un nou an unul dintre domeniile căutate, fiind 2,88 de dosare depuse pe un loc bugetat, în timp ce la nivelul universităţii se mai remarcă Dreptul cu 3,7, domeniul kinetoterapie de la Educaţie Fizică şi Sport cu 4,2, domeniul Limbi moderne aplicate de la Litere cu 4,7 şi Biologia, ca domeniu din cadrul facultăţii cu acelaşi nume 3,9 pe un loc. Luate doar locurile de la buget şi doar dosarele depuse de candidaţii români, concurenţa pe întreaga universitate este de 2,73 pe un loc. Rezultatele vor fi afişate de fiecare facultate în parte în intervalul 24 – 26 iulie. Pentru locurile care vor rămâne libere se va organiza o sesiune specială în perioada 7 – 11

Cea mai mare concurenţă de la USAMV: 3,55/loc

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ a strâns în total 1.090 de dosare la cele patru facultăţi. Cele mai multe au fost depuse la Facultatea de Agicultură, cu 383 de dosare pe 303 locuri la buget, şi 125 la taxă, fiind aproape şi Facultatea de Medicină Veterinară, cu 319 dosare pe 106 locuri la buget şi 102 la taxă. Facultatea de Zootehnie a adunat 269 de dosare pe 150 de locuri la buget şi 95 la taxă. Pe facultăţi, cea mai mare concurenţă a fost la Medicină Veterinară, 3 dosare pe un loc la buget, apoi la la Zootehnie, de 1,79. USAMV nu a reuşit însă să îşi acopere integral locurile la buget la Facultatea de Horticultură, unde au fost depuse 119 dosare pe 136 de locuri la buget. Însă de departe cea mai mare concurenţă pe specializări s-a înregistrat la Facultatea de Zootehnie, domeniul Ingineria produselor alimentare, specializarea „Controlul şi expertiza produselor alimentare“, unde au fost depuse 153 de dosare pe 43 de locuri, aproximativ 3,55 pe loc.

UMF: mai sunt două zile

Cu două zile rămase până la finalizarea procesului de admitere, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au fost depuse aproape 2.000 de dosare, mai exact, 1.928, 183 fiind aduse de către candidaţi ieri. Deja concurenţa la Medicină Generală a ajuns să fie de 3/loc, iar în general, pe universitate, de 2,77/loc.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași  și Evenimentul și Evenimentul

 

 

Înscrierile continuă la Universitatea Tehnică. Care este situaţia la zi?

Admiterea de la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) continuă. Ieri au fost depuse aproximativ 120 de dosare, mai puţine decât cu o zi înainte, când au fost depuse 135 de dosare pentru locurile la buget şi 4 pentru cele la taxă. 

Chiar dacă numărul de dosare a depuse la TUIAŞI a început să scadă în fiecare zi, conform numărului de candidaţi, universitatea şi-a ocupat deja locurile la buget. Înscrierile continuă însă până la finalul lunii, 31 iulie, prin urmare, numărul de candidaţi ar putea creşte, Politehnica ieşeană putând strânge dintre candidaţii care nu au intrat la Universitatea de Medicină sau la Universitatea „Al.I. Cuza“.

Rectorul TUIAŞI, prof.dr.ing. Dan Caşcaval, crede că se vor orienta spre Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului inclusiv candidaţi care nu au reuşit să obţină un loc la UMF. „În ultimii ani, interesul pentru domeniile tehnice a crescut şi, aşa cum s-a întâmplat şi în ceilalţi ani, se vor orienta spre Chimie inclusiv candidaţi care şi-au depus iniţial dosarele la Medicină, aria de studiu fiind asemănătoare“, a subliniat rectorul. De asemenea, Dan Caşcaval atrage atenţia că cifrele oferite de către Universitatea Tehnică sunt mult mai aproape de realitate în ceea ce priveşte numărul de candidaţi care doresc să urmeze studii universitare. Astfel, la TUIAŞI cifrele oferite arată numărul de candidaţi, şi nu numărul de dosare depuse, ca în cazul celorlalte universităţi. Prin urmare, numărul real la celelalte universităţi ar putea fi mult mai mic, acelaşi candidat având posibilitatea să depună două sau mai multe dosare, optând pentru mai multe specializări, ca în final să aleagă doar una.

Până în prezent, la TUIAŞI au fost depuse 2.365 de dosare pentru locurile la buget şi 69 pentru cele la taxă. Ieri, cele mai multe opţiuni au fost pentru Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, cu 23 de dosare pentru locurile la buget. 21 de dosare pentru locurile la buget au fost depuse la Facultatea de Mecanică, 17 la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial şi 16 pentru buget şi unul pentru taxă la Facultatea de Textile – Pielărie şi Management Industrial.

 Publicație : Ziarul de Iași

Bani pentru firmele care angajeaza elevi si studenti pe perioada vacantei

Angajatorii vor primi un ajutor financiar pentru studentii si elevii incadrati in munca. Firmele care angajeaza studenti sau elevi pe perioada vacantei de vara vor beneficia de un stimulent in valoare de 250 lei pentru fiecare luna lucrata de acestia.
Angajarea se poate realiza doar pe perioada vacantelor, iar stimulentul se poate acorda pentru o perioada de maximum 60 de zile lucratoare într-un an calendaristic pentru fiecare elev si student caruia i s-a încheiat contract de munca. În cazul elevilor cu varsta de pâna la 18 ani, contractul individual de munca încheiat trebuie sa fie cu durata timpului de munca de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamâna, iar contractul se considera încheiat cu norma întreaga.
Totodata, au fost adoptate noi masuri de stimulare a fortei de munca ce vizeaza persoanele aflate în cautarea unui loc de munca. Aceste masuri includ mai multe categorii de beneficiari, destinate ocuparii ce încurajeaza mobilitatea lucratorilor prin acordarea unor prime de activare, de încadrare sau de instalare sau decontarea navetei. Concret, prin programul „Masuri pentru tinerii NEET – Mobilitate si subventii angajatori (YEI)”, somerii care decid sa îsi schimbe domiciliul la o distanta mai mare de 50 kilometri pentru a deveni angajati pot beneficia de o prima de instalare de 12.500 de lei.
„Acordarea unei prime de activare în valoare de 500 lei neimpozabila somerilor înregistrati care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, în situatia în care se angajeaza cu norma întreaga, pentru o perioada de cel putin 3 luni. Prima de activare nu se cumuleaza cu prima de încadrare si prima de instalare”, dupa cum este specificat in ghidul solicitantului in cadrul proiectului AP1 OS 1.1 Masuri pentru tinerii NEET – Mobilitate si subventii angajatori (YEI).

Publicație : Bună Ziua Iași

 Băiatul orb refuzat de universitățile din țară va studia kinetoterapia la Timișoara

Vlad, un tânăr nevăzător din Galați, vrea să se facă kinetoterapeut. Toate universitățile din România l-au refuzat. Toate, până la cea din Timișoara. Profesorii de la Universitatea de Vest au decis să îl sprojine, chiar dacă a școlariza un student care nu vede este dificil.
Vlad Ion a promovat examenul de bacalaureat cu media 8.31, propunându-și, în 2016, să urmeze facultatea la Galați, la specializarea Kinetoterapie. Întâmpinând anumite blocaje, dar susținut în permanență de familie, tânărul s-a îndreptat către mass-media, cazul lui fiind mediatizat în întreaga țară. Informația a ajuns la rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, care i-a transmis că își dorește să-l aibă student la Timișoara, asigurându-l de disponibilitatea instituției pe care o reprezintă în a se adapta la nevoile acestuia.

Băiatul s-a născut bolnav de cataractă, fiind practic condamnat de la începutul vieții să  nu vadă. Niciodată însă, mărturisește el, nu și-a imaginat că nu poate învăța o meserie din care să se poată întreține. „Sufăr de cataractă congenitală operată, iar anul trecut mi-am propus să mă înscriu la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Galați la secția de kinetoterapie, dar m-am lovit de câteva piedici. Încă de mic, am avut parte de mai multe ședințe de kinetoterapie, ceea ce mi-a trezit interesul pentru acest domeniu. Am reușit să mă documentez și mi-am dat seama că este ceva ce mi s-ar potrivi. Vreau să învăț, să profesez. Știu că va fi greu departe de casă, dar sunt un luptător”, a povestit Vlad Ion.

Vineri, tânărul a ajuns la Timișoara. El și-a depus dosarul de înscriere la Facultatea de Educației Fizică și Sport a UVT, pentru ca luni să susțină probele de admitere. În susținerea probelor, acesta va fi asistat de personalul Facultății.

„Nimănui nu ar trebui să i se nege dreptul la egalitate de șanse, la educație, la un viitor mai bun. Determinarea sa de a studia, în ciuda dificultăților fizice și a blocajelor pe care le-a întâmpinat, este una dintre calitățile principale pe care le dorim la studenții noștri. Am reușit împreună cu colegii mei să adaptăm procesul de admitere astfel încât dizabilitatea sa să nu îi fie piedică în susținerea probelor. Are toate șansele să fie admis. În plus, în ceea ce privește partea financiară, imposibilitatea familiei de a-l susține la Timișoara, Universitatea dispune de numeroase pârghii pentru a-i veni în ajutor. Se califică din toate punctele de vedere. Vlad are dreptul la o viață autonomă, să se poată susține, să lucreze. Scopul nu este a obține o diplomă, ci de a-l pregăti pentru a putea obține un loc de muncă. Considerăm că este corect ca un tânăr care a promovat examenul de Bacalaureat cu media 8.31 în condițiile sale să aibă o șansă la educație la fel ca ceilalți”, spune rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea.

Sprijinul acordat de Universitatea de Vest din Timișoara lui Vlad nu este doar pentru a se putea înscrie și susține probele de admitere, ci va fi unul constant, pe toată durata studiilor de licență, poate chiar de master, dacă își va dori, au mai declarat reprezentanții Universității.

Publicație : Evenimentul Zilei

 La UMF s-au încheiat înscrierile, la Politehnică mai ţin o săptămână

 Ieri s-a încheiat perioada de admitere la Universitatea de Me­dicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, însă numărul de dosare care au fost depuse în acest weekend s-a redus comparativ cu celelalte zile, cei mai mulţi candidaţi înghesuindu-se în primele zile. Astfel, dacă la Medicină, la cele trei specia­lizări, au fost depuse 326 de dosare luni, în prima zi de admitere, sâmbătă au fost depuse doar 39 de dosare, iar duminică 17, în total fiind 1282 de candidaţi pentru cele 297 de locuri la buget şi 182 la taxă de la specializarea Medicină, 50 la buget şi 142 la taxă la specializarea Asistenţă Medicală Generală şi cele două locuri la buget şi 45 de locuri la taxă la Nutriţie şi Dietetică.

La Facultatea de Medicină Den­tară, în prima zi, la cele două specializări, au fost depuse 76 de dosare, sâmbătă, doar 125, iar duminică – patru, în total fiind 313 candidaţi, 194 pentru specializarea Medicină dentară şi 119 la Tehnică Dentară. La Farmacie au fost depuse în prima zi  29 de dosare, miercuri, când au fost depuse cele mai multe dosare, au fost 49 de candidaţi înscrişi, iar sâmbătă şi duminică, câte trei candidaţi în fiecare zi. Astfel, pentru cele 98 de locuri la buget şi 94 la taxă s-au înscris 138 de candidaţi.

La Fa­cultatea de Bioinginerie Medicală, la cele două specializări, au fost depuse în prima zi 95 de dosare, sâmbătă  – 10, iar duminică, doar 6. În total, pentru cele 130 de locuri la buget la cele două specia­lizări, respectiv 56 la taxă, s-au înscris 289 de candidaţi. În acest moment, pentru cele 694 de locuri la buget şi 629 de locuri la taxă disponibile la nivelul întregii universităţi, au fost depuse 2.022 de dosare.

La Universitatea Tehnică, doar 21 dosare în week-end

Înscrierile la Universitatea Teh­nică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (TUIAŞI) continuă, chiar dacă perioada de depunere a dosarelor la celelalte universităţi s-a în­cheiat. Astfel, absolvenţii de liceu mai au ocazia să se înscrie la cele nouă facultăţi la care nu se susţine examen de admitere până pe data de 31 iulie. În weekend, numărul de dosare depuse a scăzut însă considerabil comparativ cu zilele precedente. Astfel, dacă joi şi vineri au fost depuse peste o sută de dosare în fiecare zi, sâmbătă, doar 16 candidaţi şi-au depus actele pentru locurile la buget, iar trei pentru cele la taxă. Ieri, doar doi candidaţi au mai depus dosare pe toată durata zilei, pentru locurile la buget.

Până în acest moment sunt depuse 2.389 de dosare pentru locurile la buget şi doar 72 de dosare pentru cele la taxă. Cifrele arată însă doar prima opţiune a candidatului, dintre aceştia fiind însă care au optat şi pentru alte specializări. Reprezentanţii TUIAŞI sunt de părere că. în săptămâna care tocmai a început, până la finalul perioadei de admitere, vor mai fi depuse dosare, mulţi dintre candidaţii care nu au intrat la alte universităţi reorientându-se spre facul­tăţile de la Politehnica ieşeană.

Cele două dosare care au fost depuse ieri au fost pentru Facultatea de Hidro­tehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului şi la Facultatea de Textile – Pielărie şi Management Industrial. Sâmbătă, cele mai multe dosare au fost depuse la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, trei pentru locurile la buget şi două pentru cele la taxă, patru la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, trei la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi In­for­matică Aplicată şi la Facultatea de Textile – Pielărie şi Management Industrial şi câte două la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Ma­terialelor şi la Facultatea de Hidro­tehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului.

Până în acest moment, la facultăţile la care nu se susţine examen de admitere sunt 84 de candidaţi la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, 183 de candidaţi pentru buget şi 16 pentru locurile la taxă la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii, 173 de dosare la buget şi unul la taxă la Facultatea de Construcţii de Maşini şi Management Industrial, 369 de dosare la buget şi unul la taxă la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, 202 dosare la buget şi două pentru cele la taxă la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică şi Informatică Aplicată, 103 dosare pentru buget şi două pentru locurile la taxă la Facultatea de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului, 300 la buget şi 4 pentru taxă la Facultatea de Mecanică, 39 pentru buget şi 14 la taxă la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor şi 59 de dosare la buget şi două la taxă la Facultatea de Textile – Pielărie şi Management Industrial.

Publicație : Ziarul de Iași

Ministrul Educaţiei cere universităţilor să atragă mai mulţi studenţi. Costoiu: „Sistemul preuniversitar este în colaps din punctul de vedere al orientării”

Liviu Pop, ministrul Educaţiei, cere reprezentanţilor sistemului universitar să atragă mai mulţi studenţi, asta în contextul în care numărul tinerilor înscrişi la facultate s-a înjumătăţit în ultimii zece ani. Pe de altă parte, unii dintre rectori spun că fac tot posibilul să atragă candidaţi, însă aceştia se îndreaptă acum doar către anumite domenii.

„Avem strategia de corelare a pieţii muncii cu oferta educaţională, cu ceea ce produc universităţile. Fiecare universitate îşi adoptă strategii proprii. Acum 10 ani, aveam un milion de studenţi, iar acum avem doar 500.000. Şi să nu uităm trei elemente foarte importante: acum 10 ani, am intrat în Uniunea Europeană, evident, că până atunci, elevii din România foarte greu puteau merge ca studenţi în spaţiul U.E. Dar acum, un număr considerabil de absolvenţi de liceu optează pentru universităţi din Uniunea Europeană. În al doilea rând, numărul copiilor a scăzut dramatic din 2007 faţă de 2017 şi un alt element foarte important, cel puţin în ultimii doi-trei ani de zile, observăm că foarte mulţi elevi se îndreaptă spre învăţământul profesional şi dual, adică, preferă o meserie în locul universităţii”, a declarat, pentru Mediafax, Liviu Pop, ministrul Educaţiei Naţionale.

Pe de altă parte, reprezentanţii marilor centre universitare spun că numărul candidaţilor pentru locurile scoase de ei la concurs este mai mare în fiecare an, dar nu este îndeajuns pentru rezolva adevărata problemă.

„Anul acesta, a crescut numărul studenţilor înscrişi la Universitatea Politehnică din Bucureşti, cu 600, înainte de examenul de admitere, faţă de anul trecut. Noi am dat examen cu probe scrise la facultăţi. În ultimii şase ani, numărul studenţilor a crescut de la 3.500 la peste 6.500. Studenţii vin către domeniile care sunt mai căutate, către universităţile care au un anumit prestigiu. Numărul studenţilor a scăzut dramatic în mijlocul crizei economice în anii 2009-2010. Familiile nu au avut capacitatea financiară să susţină tinerii în centrele universitare. Vorbim şi de numărul absolvenţilor de liceu, care au diplomă de bacalaureat, care este relativ constant. Ceea ce este mai grav este faptul că sistemul preuniversitar este în colaps din punctul de vedere al orientării”, a explicat, Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti.

Atenţia ar trebui focusată pe tinerii ce se află în situaţii vulnerabile

Cât despre liderii organizaţiilor studenţeşti, aceştia atrag atenţia asupra tinerilor în situaţii vulnerabile, care nu au posibiltatea de a urma studii superioare în marile oraşe din România. „Centrele universitare ar trebui să se uite şi la grupurile din mediul rural, la persoanele cu dizabilităţi sau la studenţii maturi, cei care se înscriu să facă studii superioare la distaţă faţă de absolvirea liceului. Sunt oameni cu deficienţe de auz, văz sau locomotor, care pot avea un potenţial extraordinar, dar facultăţile nu sunt pregătite să lucreze cu astfel de oameni, să le acorde o şansă. Problema locului de cazare este un impediment. Poate un elev venit din mediul rural nu îşi permită să plătească chiria în Bucureşti. Ar putea să se pună mai mult accentul şi pe învăţământul la distanţă”, a afirmat Vlad Cherecheş, preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.

Anul trecut, în învăţământul superior, numărul absolvenţilor cu diplomă a fost de 121.800 de studenţi.

Aceştia au provenit cu preponderenţă din facultăţile cu profil Afaceri, Administraţie şi Drept (28,4%), Inginerie, Prelucrare şi Construcţii (18,1%), respectiv sănătate şi Asistenţă socială (10,3%), potrivit datelor transmise de INS.

Klaus Iohannis a trimis legea care ar putea reînvia fabricile de diplome

Cererea ministrului Educaţiei de atrage mai mulţi studenţi, vine după ce Preşedintele României Klaus Iohannis a trimis, la începutul acestei săptămâni, spre reexaminare în Parlament legea care ar putea reînvia „fabricile de diplome“. Acesta susţine că, prin modificările propuse de senatorul PSD Ecaterina Andronescu, va creşte numărul de studenţi şi de diplome eliberate, însă cu preţul scăderii calităţii procesului de învăţare în mediul universitar. Mai concret, în documentul înaintat de Klaus Iohannis către Camera Deputaţilor, este specificat  că introducerea  cifrei maximale de şcolarizare de 35 de studenţi/ profesor pentru toate domeniile de studiu ar putea să ducă la scăderea eficienţei procesului didactic în condiţiile în care sunt anumite specializări unde nu ar trebui să existe mai mult de 10-20 de studenţi la un dascăl.

Poziţia preşedintelui este susţinută şi de reprezentanţi ai studenţilor, rectorilor, dar şi alţi specialişti în Educaţie.

 Publicație : Adevărul

 

Călătoria pe întuneric a unei studente remarcabile. Povestea Esmei din Georgia, fata oarbă care a învăţat Dreptul la Iaşi

O tânără de 22 de ani din Georgia, oarbă din naştere, călătoreşte peste tot în lume şi participă la conferinţe organizate pentru apărarea drepturilor oamenilor cu dizabilităţi, prin intermediul unei burse studenţeşti cu mobilitate internaţională. Ultimul semestru de la licenţă l-a urmat în România, la Facultatea de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, şi l-a încheiat cu 10 pe linie.

Esma Gumberidze (22 de ani) este o tânără din Georgia pe care faptul că s-a născut oarbă nu o împiedică să se implice în proiecte şi în programe studenţeşti internaţio- nale. Esma spune că normalitatea ei este starea în care s-a trezit, cea fără vedere, şi că nu se simte cu nimic inferioară oamenilor din jur. De aceea, consideră normal să se compare cu toţi cei din jurul său şi nu neapărat cu cunoştinţele sale, care suferă, la rândul lor, de boli cu statut de dizabilitate.

„Nu pot spune că am trăit un moment în care am realizat că sunt oarbă, pentru că nu am văzut niciodată. Aşa m-am născut şi asta este condiţia mea firească. Totuşi, întotdeauna am încercat să trăiesc independent“, spune într-o scurtă descriere tânăra studentă.

Tocmai pentru că se consideră egală cu toţi oamenii din jurul său, Esma a tratat şcoala cel puţin cu aceeaşi seriozitate specifică studenţilor bine pregătiţi. În primul rând, s-a remarcat la olimpiadele de limbi străine, chiar dacă a urmat o şcoală specială pentru elevi orbi. Apoi a făcut voluntariat cu copii americani, nevăzători, înscrişi la clasele primare, în timp ce a învăţat un an la un liceu cu program normal din Florida, SUA.

Experinţa din Florida este reprezentativă pentru Esma. Elevă în ultimul an de liceu, ea a ajutat un băiat de 8 ani, nevăzător şi diagnosticat cu autism, să folosească alfabetul Braille, iar pe o fetiţă de 3 ani, oarbă la rândul său, a învăţat-o câteva taine ale cărţilor cu scris în relief. În timpul acestui program de studiu, Esma a locuit vreme de 11 luni în mijlocul unei familii americane care i-a alimentat pasiunea pentru SUA. Acum, odată cu absolvirea studiilor de licenţă, Esma îşi doreşte să se înscrie la un master de apărare a drepturilor omului la Universitatea de Stat din Tbilisi, iar apoi să se specializeze în acelaşi domeniu în Statele Unite.

Două studente au ajutat-o la Iaşi

Revenită în Georgia, Esma s-a înscris la Facultatea de Drept de la Universitatea de Stat din Tbilisi, oraşul capitală, în care familia Gumberidze s-a mutat, astfel încât tânăra să aibă acces la cea mai bună educaţie. În timpul facultăţii, studenta a aplicat pentru două burse Erasmus: în anul al III-lea a învăţat un semestru în Germania, iar în anul al IV-lea, din februarie până în iunie, a urmat cursurile  Facultăţii de Drept de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Esma a ajuns la Iaşi după ce a aplicat la două universităţi din Europa: una din România şi alta din Polonia. „Universitatea noastră din Tbilisi nu pune la dispoziţie prea multe cursuri în limba engleză şi, prin urmare, colaborează cu puţine universităţi din Uniunea Europeană. Am aplicat la două universităţi partenere şi am ajuns la Iaşi. Am fost încântată de deschiderea de care au dat dovadă reprezentanţii universităţii ieşene atunci când le-am scris că sunt oarbă. Mi-am dat seama că sunt open-minded (n.r. – deschişi la minte, înţelegători)“, precizează studenta.

Tânăra îi este recunoscătoare echipei de la universitate pentru că s-a organizat astfel încât şederea ei să fie confortabilă la Iaşi. În primul rând, Esma a fost supravegheată în mare parte din timp de două studente de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, specializarea Asistenţă Socială, care au primit o bursă de campus pentru ajutorul pe care îl acordau fetei din Georgia. Studentele, vorbitoare de limbă engleză, au fost asistentele personale ale Esmei şi i-au asigurat acesteia sprijin timp de 20 de ore pe săptămână, fiecare. Tinerele mergeau împreună la cantină şi o ajutau să servească masa, o însoţeau la cursuri atunci când avea de prezentat diferite lucrări, la conferinţele care o interesau şi chiar şi la cumpărături.

În al doilea rând, Esma a fost mulţumită pentru că a locuit într-un cămin studenţesc situat la cinci minute de universitate. „Pe cele două fete le-a selectat universitatea să mă ajute. Pe urmă am auzit că sunt studenţi orbi şi aici, dar care nu au asistenţi personali. Familia stă şi îi ajută, le citeşte cursurile sau îi însoţeşte la facultate. În Germania, am avut, de asemenea, un asistent personal care se ocupa de mine timp de nouă ore pe săptămână. Fetele de aici au avut câte 20 de ore şi m-au dus peste tot. Pe de altă parte, pentru pregătirea mea folosesc un program care îmi citeşte toate materialele scrise. Aşa mi-am pregătit temele, de exemplu“, mai spune Esma.

La Iaşi, tânăra georgiană a încheiat cu 10 pe linie bursa de studiu. Pe lângă educaţie, Esma este interesată şi de conferinţele organizate pentru apărarea drepturilor oamenilor cu dizabilităţi. Ultima la care a participat în timp ce studia la Iaşi a fost organizată în Cancun, Mexic, iar când a părăsit România, nu a plecat acasă, în Georgia, ci la altă conferinţă, în Tartu, Estonia.

Întâlnire cu elevi nevăzători la Târgu Frumos

Dominată de dorinţa de a se implica în ajutorarea oamenilor care nu văd, tânăra a vizitat, în perioada în care a stat la Iaşi, Liceul Special „Moldova“ de la Târgu-Frumos, acolo unde învaţă copii şi tineri orbi din regiunea de nord-est. Cu ajutorul profesorului de engleză de acolo, Esma a vorbit cu elevii nevăzători, le-a împărtăşit din experienţa ei cu dizabilitatea, le-a povestit cum a călătorit prin mai multe ţări, chiar dacă are aceeaşi problemă pe care o au şi ei, şi chiar i-a învăţat câteva cuvinte în georgiană.

„A fost un adevărat schimb de gânduri şi de idei. M-au întrebat de toate şi am fost încântată să le răspund. La facultate nu am participat la cursuri împreună cu ceilalţi colegi, din cauza barierei lingvistice, ci am făcut teme şi lucrări individuale. Totuşi, întâlnirea cu aceşti elevi nevăzători şi prezentarea pe care am făcut-o la universitate despre activitatea mea de voluntariat în SUA au fost două momente minunate petrecute în România, pe care le voi ţine minte“, mărturiseşte tânăra din Georgia

 Publicație : Adevărul