Intervenții și investiții speciale ale unui mare proprietar din Iași, în importante și impozante imobile din urbe

Mare și cunoscut proprietar din Iași continuă intervenții și investiții speciale în importante și impozante imobile din urbe! Universitatea „Cuza” lansează achiziții lucrări de reparații și modernizare la Corpul B (zona Copou) și Corpul R (strada Lăpușneanu). De asemenea, la Corpul E (strada Păcurari), proiectul de reabilitare și restaurare este la un pas de finalizare. Este vorba de un amplu plan de investiții în infrastructura-cheie educațională și de cercetare a instituției de învățământ superior

Un cunoscut proprietar din Iași continuă intervenții și investiții speciale în importante și impozante imobile din urbe! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) lansează achiziții lucrări de reparații și modernizare la Corpul B (zona Copou) și Corpul R (strada Lăpușneanu). De asemenea, la Corpul E (strada Păcurari), proiectul de reabilitare și restaurare este la un pas de finalizare.

Este vorba de un amplu plan de investiții în infrastructura-cheie educațională și de cercetare a instituției de învățământ superior, precum achiziționarea prin cumpărare directă a unor „Lucrări de Reabilitare imobil strada Alexandru Lăpușneanu, nr. 28 – Lift, respectiv modernizarea ascensorului de persoane existent la Corpul R – aripa Bulevardul Independenței”. De asemenea, UAIC face și o „Achiziție Lucrări de reparații curente instalații utilizare gaze natural Corp B – intervenții la laboratoarele Facultăților de Biologie și Geografie Geologie”.

Intervenții și investiții speciale ale unui mare proprietar din Iași, în importante și impozante imobile

Corpul B este cea mai mare clădire cu scop didactic de la UAIC. Aici funcționează atât cea mai mare facultate de la „Cuza”, cea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), dar și cele de Biologie, respectiv Geografie și Geologie. De precizat că imobilul cunoscut astăzi drept Corpul B a fost construit până la mijlocul deceniului 6 din secolul XX. Inițial, aici a funcționat fostul Institut Politehnic din Iași. Imobilul a fost construit în două etape, în 1959 și 1963. Parcul din fața clădirii prezintă, în mijloc, un bazin cu grupul statuar „Tinerețe” (1959), opera sculptorului Marcel Guguianu, reprezentând un cuplu de îndrăgostiți. Întreaga clădire urmează, după ce în 2021 a demarat o procedură pentru „Servicii de expertiză tehnică a clădirii”, să fie complet reabilitată.

Pentru această etapă au fost alocați aproximativ 100 de mii de euro. Pe de altă parte, pentru refacerea întregii clădiri sunt necesare câteva milioane bune de euro. Se caută soluții de finanțare, atât pe plan național, cât și din fonduri europene. Pe de altă parte, Universitatea „Cuza” din Iași a cumpărat, la începutul anului 2018, clădirea de pe strada Lăpușneanu, nr. 28 (Corpul R). Suma finală a fost de 2.165.000 de euro (scutită de TVA), ofertă acceptată în ședința de conducere a companiei Telekom. Imobilul este închiriat de UAIC din anul 2008 și este destinat, cu precădere, activității școlilor doctorale.

Descoperiri și în timpul lucrărilor la reabilitare a Corpului E al Universității „Cuza” din Iași, din Fundație. Aici a funcționat prima închisoare modernă a Iașului

Pe de altă parte, în luna aprilie 2020, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a demarat lucrări de reabilitare a Corpului E din Fundație. Aici a funcționat prima închisoare modernă a urbei, legată de celebra Casă „Canano”. În timpul lucrărilor de decopertare și al săpăturilor au fost identificate construcții legate de acest imobil monument.

„E vorba de o clădire istorica. Proiectul, în valoarea totală de 17.478.080,59 lei, urmărește creșterea calitativă și cantitativă a spațiului didactic al instituției cu 1.806,27 metri pătrați, respectiv cu 13 săli de curs și seminar, un amfiteatru, cinci spații de birouri pentru cadrele didactice, precum și îmbunătățirea condițiilor de studiu și de cercetare”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Cuza” din Iași. Aici, anul acesta, lucrările vor fi finalizate.

Corpul E este clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice. Era cunoscută și sub numele de Casa „Canano” și a funcționat aproape un secol, între anii 1830 și 1916

Clădire de patrimoniu, înscrisă în Lista Monumentelor Istorice (LMI), Corpul E al UAIC a fost cea mai veche închisoare modernă din Iași. Era cunoscută și sub numele de Casa „Canano” și a funcționat aproape un secol, între anii 1830 și 1916. Datele istorice arata că la acele vremuri și la singura închisoare a orașului ajungeau toți cei care aveau probleme cu legile vremii. Odată sosiți aici, toți deținuții intrau pe mâna călăului Gavril Buzatu, zis și nea Bogdan. Acesta era și el, la rândul lui, un hoț și un criminal care, pentru a scăpa de pedeapsă, îndeplinea toate dispozițiile Curții.

Dintre zidurile închisorii, foarte puține persoane mai puteau ieși pentru a vedea soarele. „Norocoșii” care vedeau lumina zilei erau cei care aveau de îndeplinit datorii silnice și trebuiau să suporte biciul celui cunoscut drept „omul fără suflet”. Printre oamenii importanți ai vremii care au stat în închisoarea din centrul Iașului poate fi amintit și Neculai Rosetti Roznovanu, care voia tronul Principatelor Române. După ce a complotat împotriva domnitorului Alexandru Ioan Cuza, în anul 1866, a fost băgat în celebra pușcărie. Aici a fost încarcerat și Alecu Beldimari, fondatorul ziarului „Adevărul”.

Astfel, intervenții și investiții speciale ale unui mare proprietar din Iași, în importante și impozante imobile din urbe.

Publicație : Bună Ziua Iași

Spectaculoase tururi turistice, organizate de o instituție din Iași, la malul Mării Negre

O mare instituție publică din orașul Iași organizează spectaculoase și fascinante tururi turistice chiar la malul Mării Negre

Mare instituție publică din orașul Iași organizează spectaculoase și fascinante tururi turistice chiar la malul Mării Negre. Este vorba de Ziua Internațională a Păsărilor, sărbătorită în Rezervația „Dunele Marine” de la Agigea. Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” a Universității „Cuza” din Iași organizează sâmbătă, 1 aprilie 2023, o serie de activități pentru a sărbători momentul. Începând cu ora 9:00, iubitorii de păsări vor putea lua parte la tururile ornitologice

O instituție publică din orașul Iași organizează spectaculoase și fascinante tururi turistice chiar la malul Mării Negre. Este vorba de Ziua Internațională a Păsărilor, sărbătorită în Rezervația „Dunele Marine” de la Agigea. Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași organizează sâmbătă, 1 aprilie 2023, o serie de activități pentru a sărbători momentul.

Începând cu ora 9:00, iubitorii de păsări vor putea lua parte la tururile ornitologice ce vor fi organizate în cadrul Stațiunii de Cercetare, alături de ghizi ornitologi, precum și la demonstrații de inelare a păsărilor sălbatice, organizate de „Agigea Bird Observatory”, stația de inelare din cadrul Stațiunii de Cercetare.

Pentru cei mici și mari vor fi organizate ateliere de creație, concepute special pentru această zi. Toate activitățile vor avea loc în cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, din str. Nicolae Titulescu, nr. 163, loc. Stațiunea Zoologică Marină, comuna Agigea, iar intrarea este liberă. Ziua Internațională a Păsărilor este celebrată în fiecare an pe 1 aprilie. Această zi este anual marcată în cadrul programului UNESCO „Omul și Biosfera”. Ziua de 1 aprilie nu a fost aleasă întâmplător.

Aceasta marchează semnarea Convenției Internaționale pentru Protecția Păsărilor la 1 aprilie 1906, unul din primele documente internaționale pentru conservarea naturii. Stațiunea Biologică Marină „Prof. Dr. Ioan Borcea” din Agigea a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost înființată în 1926, pentru studierea ecosistemelor marine. În prezent, Stațiunea de Cercetare abordează teme de studiu din domeniul biologiei, atât acvatice, cât și terestre, dezvoltând proiecte în domeniul ornitologiei, entomologiei, ecotoxicologiei, botanicii, biologiei marine și conservării ecosistemelor naturale.

Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020

Evenimentul va fi organizat în cadrul proiectului „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2021.

Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă, identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate „Dunele Marine” de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare, întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al Doilea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.

Acest proiect este derulat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Pe acest plan, o mare instituție publică din orașul Iași organizează spectaculoase și fascinante tururi turistice chiar la malul Mării Negre.

 Publicație : Bună Ziua Iași

Burse de cercetare prinvind istoria şi viaţa culturală ieşeană. Cine se poate înscrie?

Cercetarea ştiinţifică pe un subiect legat de istoria culturală sau de sistemul contemporan ieşean este încurajată prin proiectul Burse şi rezidenţe de cercetare ştiinţifică „Junimea” privind istoria şi viaţa culturală ieşeană, organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Asociaţia „Patrimoniu pentru comunitate” Iaşi. Filologia, istoria, teatrul, filosofia, sociologia, muzeologia, patrimoniul şi antropologia sunt o parte din domeniile care pot fi abordate pentru a candida. Înscrierile se fac până pe 26 aprilie 2023.

În anul 2023, se vor acorda două burse şi două rezidenţe de cercetare:

– 1 bursă de cercetare ştiinţifică „Alexandru Xenopol” pentru doctoranzi şi cercetători, în valoare de 1.000 de lei/proiect. Perioada: 5 mai – 5 septembrie 2023;

– 1 bursă de performanţă ştiinţifică „Iacob Negruzzi” pentru studenţi şi masteranzi, în valoare de 800 de lei/proiect. Perioada: 5 mai – 5 septembrie 2023;

– 2 rezidenţe de cercetare „Vasile Pogor” constând în cazare timp de 1-3 săptămâni, pentru cercetători şi doctoranzi, în perioada 26 octombrie – 26 decembrie 2023;

Pentru depunerea proiectelor sunt eligibili studenţi, masteranzi, doctoranzi şi cercetători din România, Republica Moldova şi Ucraina.

Dosarul de candidatură trebuie să fie redactat în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională (engleză, franceză) şi să conţină: CV şi formularul de înscriere (unde vor fi completate obligatoriu: nume, prenume, opţiunea candidatului pentru una din cele trei categorii, titlul proiectului de cercetare şi o prezentare a proiectului de minimum 2.500 de semne). Pentru studenţi, masteranzi şi doctoranzi, sunt necesare şi două scrisori de recomandare din partea unor membri ai comunităţii academice, redactate în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională (engleză, franceză). Formularul de înscriere poate fi descărcat aici.

Beneficiarii burselor şi rezidenţelor de cercetare au obligaţia de a elabora un articol ştiinţific în urma cercetării realizate, conform normelor ştiinţifice şi metodologice în vigoare, care va fi ulterior propus spre publicare în una dintre publicaţiile MNLR Iaşi. Dacă articolul va fi acceptat de către consiliul editorial, acesta va fi publicat în Anuarul Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, publicaţie ştiinţifică indexată în bazele de date internaţionale CEEOL şi DOAJ, sau în Dacia Literară. Revistă de reconstituiri culturale.

Candidaturile se vor transmite electronic, la adresa de e-mail programe.mnlri@gmail.com.

 Publicație : Ziarul de Iași