Este oficial: Ministerul Educației l-a confirmat pe prof. dr. Liviu Maha în funcția de rector al UAIC Iași

 Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) anunță faptul că Ministerul Educației a emis astăzi, 02 aprilie 2024, ordinul privind confirmarea prof.dr. Liviu Maha în funcția de rector al universității. Prin ordinul semnat de ministrul Educației, Ligia Deca, se atestă faptul că profesorul va exercita, pentru un mandat de cinci ani, atribuțiile specifice funcției de rector al UAIC din Iași precum și calitatea de ordonator de credite. Rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), prof.dr. Liviu Maha, a fost confirmat în funcție de către Ministerul Educației.

Conform calendarului alegerilor, în perioada următoare prof.dr. Liviu Maha urmează să își desemneze echipa de prorectori și să o prezinte în fața Senatului nou-ales. Ulterior vor începe concursurile de decan, fiecare dintre cele 15 facultăți ale universității urmând să delibereze și să trimită în fața unei comisii formate din rector și prorectorii desemnați de către acesta câte minimum doi candidați. În urma probei de interviu, vor fi aleși și decanii care vor face parte din Consiliul de Administrație în mandatul 2024 – 2029.

Confirmarea venită de la Ministerul Educației consfințește finalul mandatului rectorului prof.dr. Tudorel Toader, care a condus universitatea între 2016 – 2024. Ultima zi de mandat a acestuia va fi 14 aprilie.

Publicație : Ziarul de Iași și Bună Ziua Iași

Muzeul UAIC a primit avizul prealabil al Ministerului Culturii

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a primit avizul prealabil nr. 2049/27.03.2024 al Ministerului Culturii privind înființarea Muzeului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Avizul a fost obținut în urma solicitării depuse de UAIC la Direcția Județeană pentru Cultură Iași, care a fost analizată în ședința Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor din data de 12.03.2024. În urma analizei documentației depuse, comisia a propus Ministerului Culturii acordarea avizului prealabil, care a fost emis în data de 27 martie 2024 și reprezintă etapa premergătoare acreditării muzeului.

Potrivit prevederilor art. 17 alin. (2) din Legea nr. 311/2003, „(2) Înființarea muzeelor și a colecțiilor publice se efectuează cu avizul prealabil al Ministerului Culturii, emis conform propunerii Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor.”

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași funcționează în sediul actual din 26 octombrie 2010, când a fost inaugurat cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înființarea Universității. Muzeul UAIC își are originile în urmă cu peste un secol, continuând tradiția Muzeului de Antichități, prima structură instituţională destinată păstrării bunurilor culturale din spaţiul academic, înființată de savantul Orest Tafrali în 1916. În 1960, la Centenarul Universităţii, a fost organizată o expoziţie în „Palatul Vechi”, iar în 1985, când s-au împlinit 125 de ani de la fondarea celei mai vechi instituţii moderne de învăţământ superior din ţară, a fost deschis un mic muzeu în spaţiul Rectoratului. Menirea acestuia era să conserve principalele piese cu valoare simbolică pentru istoria instituţiei. Pornind de la această moştenire istorică, instituția actuală reunește, în același cadru, Muzeul Civilizației Cucuteni și Muzeul Academic.

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași poate fi vizitat gratuit, după următorul program: 09.00 – 16.00 (marți – vineri) și 10.00 – 15.00 (sâmbătă – duminică).

Publicație : Bună Ziua Iași

UAIC Iași, membru fondator al Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a participat la Adunarea Generală de înființare a Asociației Școala Națională pentru Energie Nucleară – SNEN, care a avut loc vineri, 29 martie 2024, la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București.

Scopul Asociației este reprezentat de formarea, promovarea și susținerea educației specifice domeniilor de activitate reprezentate de energia nucleară și/sau domeniile conexe acesteia, în vederea creșterii ratei de participare și integrare pe piața europeană a muncii a specialiștilor din aceste domenii de activitate.

În cadrul Adunării Generale au fost stabilite obiectivele și activitățile pe care SNEN își propune să le implementeze, precum și modul de lucru care va fi abordat. De asemenea, membrii fondatori au votat în unanimitate și au semnat Actul Constitutiv și Statutul Asociației.

La eveniment au participat reprezentanți ai celor 12 universități fondatoare și reprezentanți ai instituțiilor de profil, NEA-OECD, Ministerul Educației, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Societatea Națională Nuclearelectrica S.A., FCN Pitești, CNCAN, ANDR, RO POWER, RATEN, RATEN-CITON, IFIN-HH, ROMATOM. Lor li s-au adăugat studenți ai Universității POLITEHNICA București, interesați de domeniul energiei.

Membrii fondatori:

  • Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București
  • Universitatea din București
  • Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca
  • Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
  • Universitatea de Vest din Timișoara
  • Universitatea Ovidius din Constanța
  • Universitatea Valahia din Târgoviște
  • Universitatea din Craiova
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București
  • Universitatea din Petroșani
  • Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București

 Publicație : Bună Ziua Iași și Ziarul de Iași

„Biserica, spital duhovnicesc”. Înaltpreasfinţitul Teofan va conferenţia la UMF Iaşi

 Înaltpreasfinţitul Teofan va susţine la Universitatea de Medicină şu Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) din Iaşi conferinţa „Biserica, spital duhovnicesc”. Evenimentul este descris de organizatori ca o reflecţie asupra rolului Bisericii în vindecarea şi îngrijirea sufletului uman şi va avea loc marţi, 16 aprilie 2024, de la ora 14, în Aula „George Emil Palade”.

Şi rectorul UMF Iaşi, prof.univ.dr. Viorel Scripcariu a transmis un mesaj printr-un comunicat referitor la această manifestare. “Este o bucurie şi o onoare să-l avem alături de noi pe Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, în «luna pentru viaţă» care vine să statornicească Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi. Sunt convins că prelegerea Înaltpreasfinţiei Sale va aduce speranţă şi întărire în misiunea şi lucrarea pe care ni le-am asumat, ca slujitori ai sănătăţii”, a declarat acesta.

Înaltpreasfinţitul Teofan a fost tuns în monahism în anul 1985, la Schitul Crasna, Mănăstirea Sinaia, din jud. Prahova. Pe 22 octombrie 2000 a fost întronizat ca Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.

În aceeaşi perioadă cu exercitarea misiunii propriu-zise de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, împlineşte, din încredinţarea Sfântului Sinod, responsabilitatea de Preşedinte al Comisiei canonice, juridice şi pentru disciplină a Sfântului Sinod. A fost Locum-tenens de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America şi Canada, Locum-tenens de Episcop al Episcopiei Severinului şi Strehaiei Locum-tenens de Episcop al Episcopiei de Slatina.

Pe 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Înaltpreasfinţitul Teofan al Olteniei în demnitatea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În data de 8 iunie 2008 a fost întronizat Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

 Publicație : Ziarul de Iași

Deca: Suntem sub media europeană la numărul de studenți

 Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat în legătură cu programul “Primul student din familie”, că tranziţia dintre liceu şi universitate în România încă este anevoioasă şi a menţionat că în ciuda mitului că avem prea mulţi studenţi, suntem în urma mediei europene. 

Ea a adăugat că în 2017, din cei 150.000 de elevi aflaţi în ultimul an de liceu peste 44% dintre ei au făcut pasul către studii universitare. În ceea ce priveşte elevii din mediul rural din aceeaşi generaţie, doar 26% dintre aceştia promovează bacalaureatul, iar procentul celor care se înscriu mai departe la studii universitare este de aproximativ 15%. Abandonul universitar este de aproximativ 45% la nivelul programelor de licenţă.

Ligia Deca a participat marţi, la evenimentul de diseminare a apelului de proiecte „Primul student din familie”, lansat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, destinat instituţiilor de învăţământ superior şi unităţilor de învăţământ preuniversitar.

“Acest apel de proiecte, Primul student familie, lansat într-adevăr de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în colaborare cu Ministerul Educaţiei, este rezultatul unor eforturi conjugate şi susţinute pentru a implementa politici care să contribuie la reducerea abandonului şcolar şi universitar.  Nu este prima dată când încercăm să stimulăm cât mai mulţi elevi şi tineri să treacă de punctele de tranziţie, unde, din păcate, încă pierdem prea mulţi tineri potenţial, însă, aş spune că acest proiect ia în calcul o realitate pe care o ştim şi din statisticile europene, dar o ştim în România şi anume aceea că este mult mai probabil să devii student dacă părinţii tăi au fost studenţi. Sau măcar unul dintre ei”, a afirmat Ligia Deca.

Ea a explicat că acest program îşi propune să îi sprijine pe tineri să devină studenţi.

Ligia Deca a adăugat că valoarea acestui proiect este de 50 de milioane de euro fără TVA. “Vorbim despre 50 de milioane de euro fără TVA din programul operaţional Educaţie şi Ocupare. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru activităţi menite să crească egalitatea de şanse din învăţământul superior românesc, aceste activităţi putând fi, de exemplu, măsuri de tip punte pentru tranziţia în universitate, acordarea de subvenţii, acordarea de fonduri pentru activităţi de consiliere şi orientare în carieră, schimburi de experienţe între elevi şi studenţi care fac parte din grupul ţintă al proiectului şi aşa mai departe. Ne aşteptăm ca acest proiect să nu fie doar un proiect care sprijină un grup ţintă vulnerabil. Este vorba şi despre un proiect care potenţează misiunea de mobilitate socială a educaţiei. Nu vorbim despre reproducerea unor inegalităţi deja existente în societate, ci despre rolul educaţiei ca instrument prin care poţi, indiferent de statutul familiei în care te naşti, să mergi cât mai departe, atât de departe cât este potenţialul fiecăruia”, a mai transmis Ligia Deca.

Ea a precizat în România tranziţia dintre liceu şi universitate este încă anevoiasă.

“Tranziţia dintre liceu şi universitate în România încă este anevoioasă. În ciuda mitului că avem prea mulţi studenţi, procentele europene ne spun clar că suntem în urma mediei europene, chiar aş zice eu, semnificativ statistic, şi nu suntem încă la nivelul de absolvenţi de învăţământ superior care să ne permită cu adevărat o economie bazată pe cunoaştere. În toamna anului 2017 erau înscrişi aproape 150.000 de elevi în ultimul an de liceu, deci clasa a XII-a sau a XIII-a, şi puţin peste 44% dintre aceştia au făcut pasul către studiile universitare un an mai târziu. Dacă ne raportăm strict la elevii din mediul rural din aceeaşi generaţie, doar 26% dintre aceştia promovează bacalaureatul, iar procentul celor care se înscriu mai departe la studii universitare este de aproximativ 15%”, a mai afirmat Ligia Deca.

Ea a prezentat date legate de abandonul universitar.

“Dacă ne raportăm la ultimele date privind abandonul universitar, acesta este de aproximativ 45% la nivelul programelor de licenţă, fie de trei, fie de patru ani, fiind în linie cu valori similare înregistrate în statele OECD. Şi pentru a îmbunătăţi procentul de participare al populaţiei la învăţământul superior este clar că avem nevoie de o îmbunătăţire şi a retenţiei, nu numai o îmbunătăţire a procentului de acces la învăţământul superior”, a mai declarat ministrul Educaţiei.

Publicație : Ziarul de Iași