S-a reluat activitatea la Biblioteca Centrala Universitara din Iasi, fara profesorul Maleon! Un nou MESAJ TRIST a aparut dupa MOARTEA ACESTUIA

Dupa tragica disparitie a prof. univ. dr. Bogdan-Petru Maleon (chiar in prima zi de Craciun de anul trecut – n.r.), activitatea la Biblioteca Centrala Universitara (BCU) „Mihai Eminescu” a fost reluata ieri, 8 ianuarie 2018! Cu toate acestea, alaturi de acest anunt, reprezentantii BCU au tinut sa mai transmita un mesaj prin care isi exprima durerea fata de moartea dramatica a fostului director.

„Incepand de astazi (ieri – n.r.), 8 ianuarie 2018, Biblioteca Centrala Universitara «Mihai Eminescu» din Iasi isi reia programul normal de functionare… Din pacate, in absenta Domnului Director profesor univ. dr. Bogdan-Petru Maleon, de care ne-am despartit in mod tragic si nedrept la sfarsitul anului trecut. Va vom simti lipsa, Domnule Director!”, este mesajul fostilor colegi ai profesorului Maleon.

Dincolo de nefericirea crunta care a zguduit intreaga tara, pe 3 ianuarie 2018, prof. univ. dr. Corneliu Iatu, prorector pentru strategie, dezvoltare institutionala si managementul calitatii la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), a coordonat o intalnire cu cele doua persoane care au fost in carti pentru a ocupa interimatul la conducerea BCU, pentru urmatoarea perioada.

Drept urmare, Iuliana Gafton va ocupa aceasta pozitie. Pe de alta parte, luna viitoare (februarie – n.r.), Cuza va avea si o propunere oficiala a unei persoane care sa participe la concursul pe care-l va organiza Ministerul Educatiei Nationale (MEN) pentru acest post. Asadar, Universitatea a lansat un anunt public prin care toti cei interesati de pozitia directoratului la BCU vor putea sa trimita catre Rectorat un plan managerial, un proiect de dezvoltare si un CV.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

LISTA DURA in care sunt inclusi MARI profesori universitari ieseni! Sunt inclusi rectori si actuale personaje cu functii de conducere

Noile modificari aduse Legii Educatiei Nationale (LEN) din 2011 au lovit dur inclusiv in randul profesorilor – seniori din marile universitati de stat iesene! • Astfel, daca actul fundamental dupa care functioneaza intreg sistemul educational romanesc permitea, in anumite conditii, ca un profesor sa-si prelungeasca activitatea si dupa varsta de pensionare, anume 65 ani, acum lucrurile s-au schimbat total • In aceste conditii, personaje care au fost rectori sau care acum fac parte din conducerea entitatilor iesene de invatamant superior sunt obligati sa se retraga • Intrebarea care se pune este urmatoarea: este normal ca aceste cadre didactice valoroase sa fie mentinute sau sa se dea credit promovarii tinerilor?

Noile modificari aduse Legii Educatiei Nationale (LEN) din 2011 au lovit dur inclusiv in randul profesorilor – seniori din marile universitati iesene! Concret, daca actul fundamental dupa care functioneaza intreg sistemul educational romanesc permitea, in anumite conditii, ca un profesor sa-si prelungeasca activitatea si dupa varsta de pensionare, anume 65 ani, acum lucrurile s-au schimbat total.

In aceste conditii, personaje care au fost rectori sau care acum fac parte din conducerea entitatilor iesene de invatamant superior sunt obligate sa se retraga.

Spre exemplu, fostii rectori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), anume profesorii Gheorghe Popa sau Dumitru Oprea, prorectorul Gheorghe Iacob sau presedintele Senatului de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” sau Mihail Voicu – actualul presedinte al filialei Iasi – Academia Romana sau Bogdan Simionescu – vicepresedinte la nivel national al Academiei Romane (ambii de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” – n.r.) ar trebui sa-si incheie conturile la catedra.

Deja, Senatul UAIC a decis, in vara anului trecut, aprobarea mentinerii calitatii de titular în învatamântul universitar pâna la finele anului universitar (2017 – 2018 – n.r.) urmatoarelor persoane care vor împlini vârsta legala de pensionare: prof. univ. dr. Zenovia Olteanu – Facultatea de Biologie, prof. univ. dr. Dumitru Gânju – Facultatea de Chimie, prof. univ. dr. Dumitru Oprea – Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor (FEAA), prof. univ. dr. Ana Grama – FEAA, prof. univ. dr. Ion Ionescu – Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice, prof. univ. dr. Sorin Talasman – Facultatea de Fizica, prof. univ. dr. Cornelius Croitoru – Facultatea de Informatica, prof. univ. dr. Cristian Dumitru Mangalagiu – Facultatea de Informatica, prof. univ. dr. Dana-Anca Cehan – Facultatea de Litere, prof. univ. dr. Magda Jeanrenaud – Facultatea de Litere, prof. univ. dr. Eugen Munteanu – Facultatea de Litere, prof. univ. dr. Gheorghe Aniculaesei – Facultatea de Matematica.

De asemenea, tot Senatul cuzist a acordat aceeasi prelungire si: prof. univ. dr. Ovidiu Cârja – Facultatea de Matematica, prof. univ. dr. Liviu Antonesei – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, prof. univ. dr. Iolanda Tobolcea – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, prof. univ. dr. Eugen Corneliu Havârneanu – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, prof. univ. dr. Ion Dafinoiu – Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, respectiv prof. univ. dr. pr. Iosif Enasoae – Facultatea de Teologie Romano-Catolica.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

Primaria a incheiat un parteneriat cu Academia Romana pentru programul Centenar

Municipalitatea ieseana a incheiat un acord cu Academia Romanapentru promovarea unor proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri si al sfarsitului Primului Razboi Mondial. Protocolul va fi semnat astazi, 9 ianuarie, la sediul central al Academiei Romane.

„Academia Româna si Primaria municipiului Iasi vor semna marti, 9 ianuarie 2018, un acord de parteneriat institutional, în vederea realizarii unor proiecte comune, prilejuite de marcarea Centenarului Primului Razboi Mondial si al Marii Uniri. Ceremonia de semnare va avea loc începând cu ora 12:00 la sediul Academiei Române, din Calea Victoriei 125, Bucuresti, în Clubul Academicienilor. Acordul va institutionaliza colaborarea dintre Academia Româna si Primaria municipiului Iasi. Vor fi, astfel, concretizate initiativele comune legate de marcarea Centenarului Primului Razboi Mondial si al Marii Uniri, precum si împlinirea a 100 de ani de la momentul în care orasul Iasi a fost capitala de razboi”, au mentionat reprezentantii municipalitatii iesene.

Cele doua institutii îsi propun organizarea unor evenimente culturale, cu participarea oamenilor de stiinta, dar si a publicului larg, precum si publicarea unor lucrari stiintifice de sinteza, în colectiile „Civilizatia româneasca” si „Basarabica” ale Academiei Române

 Publicație : Bună Ziua Iași