Alianța EC2U, din care face parte și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a primit o nouă finanțare în valoare de 14,4 milioane de euro în cadrul apelului de propuneri pentru universități europene 2023 lansat de Comisia Europeană.

Fondată în cadrul apelului Inițiativei Universităților Europene 2020, Alianța EC2U creează un adevărat campus paneuropean care conectează comunitățile academice, cetățenii și părțile interesate printr-o rețea de activități comune și o mobilitate sporită. Prin intermediul legăturii reciproce dintre universitățile membre și orașele lor respective, EC2U se află în serviciul societății.

Empower. Connect. Collaborate. Unite – sunt cuvinte care vor ghida Alianța EC2U în această nouă etapă.

O comunitate în creștere prin cooperare extinsă.

Până în prezent, Alianța EC2U era formată din 7 universități din toate regiunile Europei: Universitatea din Coimbra, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din Jena, Universitatea din Pavia, Universitatea din Poitiers (coordonator), Universitatea din Salamanca și Universitatea din Turku. Datorită finanțării europene reînnoite, EC2U are posibilitatea de a-și consolida comunitatea europeană prin integrarea unor noi universități, începând cu Universitatea Johannes Kepler din Linz (Austria). Creșterea Alianței EC2U nu se va opri aici, deoarece va primi o nouă universitate membră în anii următori.

Pe măsură ce EC2U avansează, partenerii asociați ai alianței vor reuni nu numai municipalități și asociații studențești, ci și companii mici și mari, precum și spitale universitare. Această rețea sustenabilă se consolidează și mai mult prin asocierea cu Universitatea Ivan Franko din Liov (Ucraina), extinzând domeniul de aplicare al Alianței dincolo de Uniunea Europeană și confirmând sprijinul acesteia față de poporul ucrainean.

EC2U reunește în prezent o comunitate de peste 200.000 de studenți, peste 25.000 de cadre universitare și ajunge la peste 2.000.000 de cetățeni. Primind un nou membru și dublându-și numărul de parteneri asociați, Alianța continuă să răspundă provocărilor societale prin intermediul unei colaborări consolidate cu părțile interesate europene.

 

Priorități bazate pe provocări, transdisciplinare și inovatoare

Aprofundând și mai mult cooperarea dintre universități, orașe și partenerii asociați, Alianța EC2U dezvoltă acțiunile existente și conduce noi activități care au toate o componentă unică de mobilitate. Aceste activități, care continuă să stimuleze învățarea interculturală, schimbul între egali și un sentiment comun de identitate europeană, includ:

– Programe comune de masterat cu trasee de învățare flexibile, multidisciplinare și scheme de mobilitate integrate;

– Institute virtuale care sporesc cooperarea în domeniul educației, cercetării și inovării, prin intermediul ofertelor educaționale, al proiectelor comune de cercetare și al rețelelor de experți;

– Activități globale/locale care să le permită studenților și personalului să se bucure pe deplin de viața din campus, prin intermediul unor acțiuni incluzive și orientate spre bunăstare;

– Învățare pe tot parcursul vieții pentru a sprijini capacitatea de inserție profesională a studenților, a personalului și a cetățenilor prin recunoașterea microcreditelor;

– Consolidarea capacităților pentru dezvoltarea talentelor prin oportunități antreprenoriale și de inovare comună.

Pornind de la aceste priorități, EC2U ajunge la un nou model de educație, schimb și învățare care acționează cu și pentru comunitatea sa.

O strategie transnațională bazată pe Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite

Încă de la crearea sa, Alianța EC2U a decis să promoveze o inițiativă globală fără precedent, bazată pe provocări, încadrată de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite (SDG). Trei SDG ale ONU au ghidat activitățile din primii ani ai Alianței: Sănătate și bunăstare (SDG nr. 3), Educație de calitate (SDG nr. 4), Orașe și comunități durabile (SDG nr. 11). Alianța EC2U își extinde acum domeniul de aplicare la un al patrulea: Pace, justiție și instituții puternice (SDG #16). În jurul acestor SDG se dezvoltă programele comune de masterat și institutele virtuale, garantând o abordare orientată spre viitor a strategiei Alianței.

„EC2U este o viziune și are ca scop construirea Universității viitorului, ca un spațiu deschis și incluziv, în care toată lumea participă la crearea și diseminarea cunoașterii. EC2U este despre valori comune, în care toate talentele sunt în slujba societății”, spune Ludovic Thilly, coordonator general al Alianței EC2U.

Nimic din cele de mai sus nu ar fi fost posibil fără angajamentul și dialogul deschis cu comunitatea EC2U în sensul cel mai larg: studenți, cercetători, personal academic și administrativ, parteneri asociați și cetățeni. Această relație unică cu părțile interesate determină Alianța EC2U să răspundă unei misiuni ambițioase: să creeze un model de lungă durată pentru Universitatea viitorului.