Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi lansează o campanie împotriva lipsei de experienţă din CV Studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi îşi pot creşte şansele de angajare după absolvire înscriindu-se ca beneficiari în proiectul din fonduri europene „Stagii de pregătire practică şi activităţi de stimulare a inserţiei pe piaţa muncii pentru studenţi şi absolvenţi”.

Prin acest proiect cu derulare pe doi ani, studenţi din anii I şi II de licenţă se pot înscrie pentru traininguri pe managementul carierei şi stagii de practică, atent monitorizate de către tutori din rândul profesorilor şi mentori din cadrul organizaţiilor de primire. Pentru acest an, vor fi selectaţi 200 de tineri care vor trece prin traininguri şi sesiuni de consiliere în carieră urmând ca 120 dintre aceştia să promoveze în următoarea etapă, stagiile de practică în companii din zona Iaşi.

Pentru a se înscrie în program studenţii trebuie să îndeplinească atât condiţia generală, anume de a fi studenţi în anul I sau al II-lea în studii de licenţă la oricare dintre cele 15 facultăţi ale UAIC cât şi condiţii specifice pentru fiecare facultate, care sunt disponibile urmând instrucţiunile de pe site-ul cariera.uaic.ro. Dosarul de candidatură cuprinde un CV, o scrisoare de motivaţie, o adeverinţă de student şi o copie după cartea de identitate; pentru selecţia în vederea stagiilor, tutorii din fiecare facultate vor verifica îndeplinirea condiţiilor specifice.

Trainingurile se vor desfăşura în grupe de câte 15-20 în perioada februarie-mai a.c. La finalul acestui pas se va desfăşura selecţia pentru stagii, care vor avea loc în lunile mai, iunie şi iulie 2010. Candidaturile pot fi depuse la tutorele din facultatea respectivă (lista tutorilor se găseşte pe site) sau la sediul CIPO (cămin C11, cam. 28-29, 52-53), urmând ca personalul de la CIPO să le redirecţioneze tutorelui potrivit.

Cele 30 de organizaţii colaboratoare acoperă toate domeniile de studiu de la UAIC: firme de soft, institute de cercetare, spitale, fundaţii caritabile, biblioteci, agenţii de turism sau de media, chiar şi instituţii publice ca Tribunalul, Consiliul Judeţean sau Arhivele Române. Proiectul „Stagii de pregătire practică şi activităţi de stimulare a inserţiei pe piaţa muncii pentru studenţi şi absolvenţi”, a fost conceput de către CIPO sub coordonarea prof. univ. dr. Carmen Creţu şi a primit aprobarea pentru finanţare din fonduri europene în vara anului 2009.

Universitatea contribuie, prin acest proiect, la dezvoltarea abilităţilor practice ale studenţilor în vederea îmbunătăţirii inserţiei pe piaţa muncii prin sesiuni de instruire şi stagii de practică, monitorizaţi permanent de mentori din partea organizaţiei de primire, cât şi de tutori din partea facultăţilor.

Proiectul este finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – POSDRU, Axa Prioritară 2 („Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”), Domeniul Major de Intervenţie 2.1 („Tranziţia de la şcoală la viaţa activă”). Costurile sunt acoperite de finanţatori în proporţie de 98%, iar Universitatea participă cu restul de două procente.

stagii practica 2010