dhcnowakProfesor la Universitatea Harvard, fondator al unui întreg domeniu de cercetare, fost cercetător la Oxford şi autor al unor descoperiri care i-au adus prima pagină în reviste precum Science şi Nature – prof.univ.dr. Martin Nowak va fi prezent miercuri, 9 iunie, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa. Evenimentul va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu”, la ora 10.00.

Martin Novak este cel mai potrivit om de ştiinţă din lume pentru a răspunde la întrebarea „Cum arată Viaţa în ecuaţii matematice?”

A început să răspundă la această întrebare la 24 de ani, când a primit titlul de doctor la Universitatea din Viena, cu o teză despre evoluţia cooperării. Acum, este fondator şi director al Programului de Dinamică Evolutivă, domeniu care studiază formulele matematice ce descriu elementele constitutive ale procesului evolutiv.

Printre descoperirile care i-au adus prestigiul internaţional se numără o demonstraţie realizată prin metode matematice a faptului că SIDA nu este provocată de HIV prin degradarea progresivă a sistemului imunitar, ci este un eveniment catastrofal, declanşat atunci când virusul HIV se diversifică în atât de multe tulpini diferite, încât sistemul imunitar este brusc copleşit. Studiul a fost realizat în timpul stagiului de cercetare desfăşurat la Universitatea Oxford, unde a condus grupul de cercetare în domeniul biologiei matematice, pentru a ocupa apoi poziţia de profesor în acelaşi domeniu.

După ce părăseşte Oxfordul în favoarea Universităţii Princeton, profesorul Nowak devine primul care fundamentează matematic studiul evoluţiei limbajului uman, la care a ajuns considerând evoluţia dintr-o perspectivă mai largă decât modificările strict genetice. De altfel, aplicând matematica în diferite aspecte ale biologiei, profesorul Nowak a avut descoperiri importante în înţelegerea geneticii cancerului şi a dinamicii bolilor infecţioase.

Din iulie 2003, Martin Nowak este profesor de Matematică şi Biologie la Harvard şi director al noului program de Dinamică Evolutivă.

În cea mai recentă carte a sa, profesorul Nowak arată cum dinamica evolutivă se aplică la probleme critice din lumea reală, inclusiv progresia unor boli virale, cum ar fi SIDA, virulenţa agenţilor infecţioşi, mutaţiile imprevizibile care duc la cancer, evoluţia altruismului, şi chiar şi evoluţia limbajului uman. Această recentă carte a profesorului Nowak este o pledoarie clară şi convingătoare în sensul înţelegerii oricărui sistem de viaţă în termenii dinamicii evolutive.

Astăzi, o temă predilectă de cercetare a profesorului Nowak este ”pre-viaţa” – un studiu formal al originii evoluţiei, în care încearcă fundamentarea matematică a trecerii de la non-viaţă la viaţă, fiind convins că „indiferent de modul în care va fi înţeleasă Biologia, totul ţine de găsirea ecuaţiilor matematice corecte.”

Rezultatele obţinute de profesorul Nowak s-au concretizat în peste 300 de articole publicate, fie ca singur autor, fie în colectiv, în reviste şi jurnale ştiinţifice de prestigiu, zeci dintre ele fiind publicate în revistele Nature, Science şi Proceedings of the National Academy of Sciences, publicaţii la care activează şi ca referent.

Meritele sale au fost recunoscut prin premii de excelenţă oferite de Universităţile Oxford, Berna, Standford, Cornell şi Indiana şi de Royal Insitution of Great Britain.

Martin Nowak va fi şi unul dintre principalii conferenţiari din cadrul Întâlnirii Grupului Coimbra ce va avea loc la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.