Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” sprijină în totalitate Poziţia Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile Educaţiei şi Cercetării din România. 

În condiţiile în care bugetul cercetării şi dezvoltării a ajuns la nivelul anului 2004, nepermiţând demararea unor proiecte noi în 2009, Comisia Prezidenţială atrage atenţia asupra faptului că “toate studiile de specialitate arată că statele care, în perioadă de criză economică, au redus bugetele pentru CDI şi educaţie s-au redresat cel mai greu.“ 

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” ar recomanda adoptarea unor măsuri asemănătoare celor luate în majoritatea ţărilor dezvoltate, în care bugetul alocat cercetării şi dezvoltării tehnologice a crescut. 

În primul rând, ulterior ieşirii din criză, economia va avea nevoie de competitivitate, care se bazează pe inovaţie tehnologică. Este firesc ca rezultatele cercetării, mai ales a celei fundamentale să nu poată fi constatate imediat (există o diferenţă între instituţiile de cercetare şi dezvoltare tehnologică şi universităţile şi instituţiile care desfăşoară activităţi de cercetare fundamentală, ale cărei rezultate se pot concretiza pe durate medii şi lungi de timp). 

În al doilea rând, argumentul pe care îl aducem pentru susţinerea punctului de vedere al Comisiei Prezidenţiale este că perioadele de criză reprezintă oportunităţi de stimulare şi încurajare a specialiştilor şi activităţilor economico-sociale de vârf. Având în vedere că în perioadele de stagnare sau recesiune economică activităţile respective sunt afectate în primul rând, acest fapt ar putea fi folosit pentru pregătirea strategică a relansării. În concluzie, considerăm că este cel mai nepotrivit moment pentru diminuarea fondurilor alocate unui sector vital al economiei româneşti – cercetarea şi dezvoltarea. 

Mai mult: Citiţi Poziţia Comisiei Prezidenţiale pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile Educaţiei şi Cercetării din România.