Prof. Dr. Liliana Mitoseriu de la Facultatea de Fizica a Universitatii “Al.I. Cuza” Iasi a castigat primul proiect European COST care va fi coordonat de Romania. Proiectul intitulat “SINGLE- AND MULTIPHASE FERROICS AND MULTIFERROICS WITH RESTRICTED GEOMETRIES (SIMUFER)” are in componenta 20 de tari participante dintre care 18 din UE. In afara activitatilor stiintifice specifice, reteaua SIMUFER va finanta actiuni speciale dedicate tinerilor cercetatori (formare initiala, training, scoli de vara, stagii de cercetare, workshop-uri, conferinte, doctorat in co-tutela, stagii post-doc).

FP7-ESF-COST (European COoperation in the field of Scientific and Technical Research) este un instrument European initiat în anul 1971 la care Romania a aderat in 1997, prin care este sprijinită cooperarea ştiinţifică şi tehnică a cercetătorilor din Europa într-un spectru larg de activităţi grupate în zece domenii ştiinţifice cheie (http://www.mct.ro/index.php?action=view&idcat=267). Proiectul coordonat de Romania se incadreaza in domeniul MPNS – Materials, Physical and Nanosciences.

Prof. Liliana Mitoseriu conduce grupul de Materiale dielectrice, feroelectrice si multiferoice, recunoscut pe plan international in domeniul fizicii materialelor cu aplicatii in microelectronica si face parte din centrul de excelenta CARPATH ce a fost clasificat pe primul loc in competitia centrelor de cercetare in 2008 (http://stoner.phys.uaic.ro/carpath.html).

Din echipa de cercetare mai fac parte: cerc. dr. Cristina Ciomaga (premiul pentru cea mai buna teza de doctorat la Fizica in 2007), prep. drd. Lavinia Curecheriu (reprezentant national la competitia European Ceramic Society, locul IV la competitia europeana in iunie 2009, Cracovia), drd. Felicia Prihor (premiul Lot Oriel & Hamamatsu pentru una dintre cele mai bune lucrari la European Conference on Polar Dielectrics, Roma, 2008), drd. Nadejda Horchidan, stud. Raluca Frunza si stud. Ioana Ciuchi. In 2009 grupul a publicat 9 lucrari cotate in sistemul ISI.