Conferinţa „Învăţăturile înalte” în Iaşi – oraş al „inteligenţei româneşti” , susținută de prof. univ. dr. Ion Toderaşcu

Loading Evenimente
Acest eveniment a trecut.

 

Miercuri, 19 Iunie 2013, de la ora 17.00, în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) se va desfășura conferinţa susținută de prof. dr. univ Ion Toderaşcu, cu titlul Învăţăturile înalte” în Iaşi – oraş al “inteligenţei româneşti. Evenimentul organizat la  Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” face parte din sesiunea de conferinţe ale FIE şi se vrea o prezentare documentată şi interesantă a istoricului oraşului Iaşi din punct de vedere educaţional şi cultural.

Prof. Toderascu

Punctele de reper ale conferinţei sunt reprezentate de evoluţia oraşului Iaşi, reşedinţă şi, apoi, capitală a domnilor Ţării Moldovei, care a fost nu doar un centru politic, ci şi unul cultural. „Vatră de istorie românească” (L. Blaga), cultura a cunoscut în Iaşi un evantai impresionant, şcoala situându-se între priorităţi.

Secolele XVII-XVIII, care prefigurează modernitatea românilor, au găsit în şcoală „bogăţia cea mai de preţ şi mai cinstită între toate bogăţiile pământului…”; „o fântână plină de daruri din care se adapă obştescul norod cu îndestularea învăţăturii şi a înţelepciunii…”. Sunt reflecţii care exprimă limpede rostul educaţiei pentru progresul social.

 În 24 octombrie 2008 prof. univ. dr. Ion Toderaşcu a primit din partea Senatului Universităţii “Al. I. Cuza” din Iaşi titlul de Professor Emeritus cu motivaţia “pentru contribuţiile presigioase realizate de-a lungul unei vieţi închinate educaţiei academice”.

Specializat în “Istoria medievală a românilor” şi în “Istoria Bizanţului”, prof.univ.dr. Ion Toderaşcu a ținut seminariile la aceste discipline, iar mai apoi a predat şi cursurile respective vreme de 46 de ani. De asemenea, a mai ţinut cursuri şi seminarii speciale privitoare la instituţiile medievale, relaţiile dintre Ţările Române în epoca medievală, moştenirea bizantină în Ţările Române, epoca lui Mihai Viteazul şi ecourile europene ale acestei domnii. Complementar a moderat şi seminarii de paleografie româno-chirilică. De asemenea, între anii 2001-2008 a fost profesor asociat al Facultăţii de Drept, unde a predat cursul de Civilizaţie şi legislaţie bizantină, care s-a bucurat de o mare audienţă.

Activitatea didactică a fost și este marea pasiune a carierei prof. dr. univ. Ion Toderașcu care a fost ascultat şi auzit de nenumărate generații de studenţi care i-au apreciat erudiţia, claritatea expunerii şi discursul atractiv. Marele său profesor, Acad. Gheorghe Platon, ani mulţi şeful Catedrei de Istoria Românilor, a remarcat în diverse ocazii calităţile de profesor ale  prof. dr. univ. Ion Toderașcu.

Prof. univ. dr. Ion Toderașcu deține Diploma de onoare a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului pentru activitatea desfăşurată în cadrul CNCSIS (decembrie 2003); Din luna septembrie 2007, Şcoala primară din Urechești (județul Bacău), localitatea natală a prof. univ. dr. Ion Toderașcu, instituţie reconstruită după inundaţiile catastrofale din vara anului 2005 prin eforturile Fundaţiei “Mereu Aproape”, se numeşte Şcoala “ION TODERAŞCU.