Relatare de Denisa Ilaşcu

Foto: Victoraş Stoian

 

Pe 25 octombrie 2010, celebrarea a 150 de ani de existenţă a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” s-a făcut  în văzul tuturor. Profesori, studenţi şi absolvenţi ai universităţii, în număr de peste 2000, au luat parte la un marş universitar ce a început în curtea Catedralei Mitropolitane şi s-a sfîrşit pe treptele instituţiei de învăţămînt superior.

Studenţii, îmbrăcaţi în hanorace albastre, uniforma neoficială a manifestării, purtînd steagurile facultăților la care studiază, li s-au alăturat profesorilor și absolvenţilor de toate vîrstele şi au pornit spre universitate, în jurul orei 10:45. Traseul pe care l-au parcurs a fost parţial blocat traficului, afectat între orele 11:30 şi 13, mai ales în zona Copou. Odată ajunşi în fața universităţii, asistenţii, alături de trecătorii atraşi de sunetul fanfarei ce i-a însoţit, au fost martori la un joc de roluri. Actorii Emil Coşeriu, Daniel Busuioc şi Liviu Manoliu i-au personificat pe Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogalniceanu, respectiv regele Carol I, trei personalităţi contemporane cu fondarea din 1860 a universităţii.

A urmat dezvelirea plăcii memoriale „Palatul Universitar de la Copou”, amplasată la intrarea principală în Corpul A al universităţii, inaugurare pe care a oficiat-o rectorul Vasile Işan. Evenimentele din prima parte a zilei s-au încheiat cu un discurs susţinut de rector, care şi-a exprimat optimismul faţă de viitor, în pofida vremurilor grele prin care trecem. Încrederea în viitor şi-a avut originea şi în faptul că o parte a  celor care vor celebra împlinirea a 200 de ani de fiinţare a  Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” au fost, şi ei, prezenţi la evenimentele de la universitate. Este vorba despre elevii „Școlii Junior”, fundată în 2007 ca departament în cadrul universităţii.

Tot luni, 25 octombrie, au fost programate, începînd cu ora 18, prezentarea medaliei şi a monedei aniversare, precum şi lansarea unor volume şi proiecţia unui documentar avînd ca tematică istoria Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.