Comunitatea academică a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași aduce omagiul său vibrant unuia dintre cei mai mari teoreticieni ai economiei, Kenneth J. ARROW, Laureat al Premiului Nobel pentru Economie, Joan Kenney Profesor de Economie și Profesor de Cercetări Operaționale, Emeritus, la Universitatea Stanford. Kenneth Arrow a încetat din viață marți, 21 februarie 2017, la Palo Alto, California.

În 2013, Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

Opera lui Kenneth Arrow explică riguros, cu acuratețea logicii și matematicii moderne, o multitudine de fapte și procese sociale, de la funcționarea sistemului economic general la organizarea canalelor de informații și a firmelor. Printre cele mai cunoscute realizări ale sale se numără teorema privind alegerea socială prin vot individual, teoria generală a echilibrului – considerată „piatra filosofală” a economiştilor – şi teoria creşterii economice endogene.

Născut la 23 august 1921, în New York, într-o familie cu rădăcini ieșene, profesorul Kenneth J. ARROW a primit în 1972 Premiul Nobel pentru Științe Economice pentru lucrările sale legate de echilibrul economic general şi statul social. Pâna astăzi, rămâne laureatul Nobel în Economie care a primit premiul la cea mai tânără vârstă (51 de ani).

După absolvirea liceului a urmat  City College of New York, iar în 1940 s-a înscris la „graduate school” pentru a studia matematica şi statistica la Columbia University, obținând  diploma de Master în Matematică în 1941.

Tânărul talentat și pasionat de rigoare analitică şi sistematizare teoretică și-a întrerupt studiile pe perioada serviciului militar, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ajungând  ofiţer în Weather Division in the U.S. Army Air Corps. Prima lucrare științifică a profesorului Arrow, ”On the use of winds in flight planning” (1949), a fost inspirată din experiența din timpul războiului. Arrow a găsit în mod riguros soluţia practică pentru a evita pierderile mari de avioane şi material militar în condiţii de vreme nefavorabilă.

În 1946  şi-a reluat studiile la Columbia University, iar în 1947 s-a alăturat Cowles Commission for Research in Economics de la University of Chicago. Respectiva comisie îşi propunea să dezvolte cercetarea socială, în special cercetarea economică, pe baze ştiinţifice serioase.  Comisia era formată dintr-o comunitate intelectuală desăvârșită, dintr-un grup de cercetători care avea să elaboreze numeroase modele economice intrate acum în ceea ce constituie cultura generala a profesiei; majoritatea covârşitoare a membrilor Comisiei au primit, după 1970, Nobel Memorial Prize in Economic Sciences.

Profesorul Kenneth Arrow a soluţionat probleme fundamentale în analiza economică şi a propus teorii provocatoare, unele revoluționând domenii ale economiei sau introducând altele noi. A investigat o mare varietate de mecanisme de elaborare a deciziilor de grup.  Este autorul celebrei „Teoreme a lui Arrow” care, în consecințele ei social-economice, arată că votul şi decizia democratică a majorităţii nu conduc în mod necesar la o distribuţie egală a resurselor între participanţii la vot. Teza sa de doctorat, ”Social Choice and Individual Values”, finalizată în 1950,  a pus bazele unui nou domeniu de cercetare – alegerea socială.

În 1949, Arrow a fost numit Acting Assistant Professor of Economics and Statistics la Stanford University, iar nu mult după aceea a devenit Associate Professor. În 1953, a devenit Professor of Economics and Statistics şi Professor of Operations Research. La Stanford University, profesorul Arrow a lucrat intens sub auspiciile Institute for Mathematical Studies in the Social Sciences.

În 1957 a primit medalia „John Bates Clark”, o distincție depășită doar de Nobel Memorial Prize in Economic Sciences, pentru contribuțiile sale la dezvoltarea Social Choice Theory, Welfare Economics şi General Competitive Equilibrium Theory.

În anii 1960, profesorul Arrow a petrecut mai multe perioade de cercetare la Cambridge, iar între 1968-1979 a fost profesor de Economie la Harvard University. În 1979  a revenit la Stanford, în cadrul Department of Economics, ca Joan Kenney Professor of Economics and Professor of Operations Research, până în 1991, când a devenit Professor Emeritus. În 2004, Kenneth Arrow a primit National Medal of Science.

Pe lângă decernarea Premiului Nobel în 1972, prodigiozitatea științifică a lui Kenneth Arrow este ilustrată și de faptul că patru doctoranzi ai săi au primit, în timp, Premiul Nobel.

Erudit, pasionat de chestiunile teoretice, deschis noilor provocări intelectuale, dispus mereu să trateze lucruri inedite cu profunzime şi inspiraţie inegalabile, Kenneth J. ARROW  a fost profesorul și cercetătorul care nu a creat o doctrină, ci o mare şcoală de analiză economică, insuflând discipolilor săi cunoştinţe excepţionale, valori morale şi atitudini curajoase.