de Otilia IOSUB

Sala Senatului a găzduit joi, 25 martie, ceremonia de acordare a titlului de Profesor de Onoare al Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” prof. univ. dr. Nancy Ide, de la Vassar College, Statele Unite ale Americii.

Cei peste 15 membri ai Senatului au asistat la ceremonia deschisă de rectorul Vasile Isan, care şi-a exprimat încîntarea pentru colaborarea intensă a UAIC cu profesorul Ide. Totodată, acesta a motivat oferirea acestei distincţii prin “contribuţia însemnată a doamnei profesor în domeniul lingvisticii computationale şi în prelucrarea limbajului natural”, precum şi pentru  implicarea în proiecte comune cu prof. univ. dr. Dan Cristea, de la Facultatea de Informatică a UAIC.
Acesta din urmă a fost şi cel care a citit LAUDATIO, rememorînd, pe lîngă prestigioasa activitate a prof. univ. dr. Nancy Ide, şi cîteva din momentele interesante din timpul şcolii de vară dedicate Prelucrării Limbajului Natural, organizată în 1997 la Tuşnad. Acesta a fost primul contact al prof. Ide cu studenţii şi profesorii ieşeni, experienţă de care aceasta s-a declarat plăcut surprinsă.
De altfel, în timpul discursului de acceptare, prof. univ. dr. Nancy Ide a mărturisit că “am fost placut impresionata de studenţi, de cunoştintele şi de interesul lor, dar şi de comunitatea atît de călduroasă şi vibrantă”. Aceasta a adăugat chiar că a păstrat contacte cu unii dintre aceştia, inclusiv prin reţelele de socializare de tip Facebook.
Mulţumind comisiei de acordare a distincţiei şi declarîndu-se onorată de primirea acesteia, prof. Ide a menţionat că universitatea ieşeana “este recunoscută în lume şi în comunitatea computaţională pentru munca de 20-25 de ani a profesorilor de la Facultatea de Informatică, în special, a profesorului Dan Cristea”, dar şi datorită studenţilor şi absolvenţilor programului de Lingvistică Computaţională al facultăţii.
În ceea ce priveşte domeniul lingvisticii computaţionale, prof. Ide a afirmat că este nevoie de o intensă şi amanunţită cercetare, datorită vitezei de dezvoltare a Internetului, precum şi a ponderii şi importanţei tot mai mari pe care acesta îl are în desfăşurarea activităţilor de zi cu zi. “Este nevoie de dezvoltarea unor tehnici de procesare automată a limbajului: să putem găsi mai repede şi mai uşor ceea ce avem nevoie, să putem realiza căutări inteligente, care să ne ofere informaţii pe care să le putem folosi eficient, dar şi să putem renunţa la cele de care nu avem nevoie. Observăm acum, la orice căutare pe un browser, că obţinem unele rezultate relevante, multe care nu sînt relevante şi cele mai multe, care sînt total greşite. Deocamdată, procesarea limbajului are o capacitate destul de limitata”, a explicat Nancy Ide. Spre final, aceasta a accentuat că progresele din acest domeniu au menirea de a îmbunatăţi “calitatea procesului de comunicare în această lume multilingvistică şi în acest mediu multicultural, în care o mai bună capacitate de traducere va asigura un acces mai mare pentru toţi oamenii, de peste tot, prezervînd, totodată, diversitatea lumii şi limbajelor”.

***

Din comisia de elaborare a memoriului pentru acordarea distincţiei de Profesor de Onoare al UAIC au făcut parte rectorul, prof.univ. dr. Vasile Işan, prof. univ. dr Dan Cristea, prodecan al Facultăţii de Informatică, prof.univ. dr. Eugen Munteanu, de la Facultatea de Litere, Director al Institutului de Filologie Română “Alexandru Philippide” al Academiei Române şi Director al Centrului de Studii Biblico-Filologice“Monumenta Linguae Dacoromanorum” al UAIC,  precum şi prof.univ. dr. Horia Nicolai Teodorescu, prorector al Universităţii Tehnice “Gheorghe Asachi” din  Iaşi şi director al Institutului de Informatică Teoretică al Academiei Române, filiala Iaşi.