Revista presei educaționale

Revista presei, 16 februarie 2018

Numirea unui șef la BCU Iași se lasă așteptată. Decizia o va lua Ministerul Educației

Instituţia ieşeană de învăţămînt superior a făcut două propuneri pentru postul rămas vacant după decesul lui Bogdan Maleon. MEC va avea de selectat un director dintre prof.dr. Lucian Leuştean şi conf.dr. Ioan Milică. Mai sunt însă unele aspecte neclare în procedura de desemnare.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a finalizat într-un sfârşit procedura de recomandare a candidaţilor pentru a ocupa funcţia de director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi. În urma unei şedinţe a Senatului care a avut loc ieri, UAIC a decis ca ambii candidaţi, atât conf.dr. Ioan Milică, cât şi prof.dr. Lucian Leuştean, să primească recomandare pentru a se putea înscrie la un eventual concurs organizat de către Ministerul Educaţiei Naţionale la BCU Iaşi.

„Am primit ambele dosare la Senat, le-am prezentat ca atare şi s-a mers pe ideea ca, atâta vreme cât concursul nu este organizat de universitate, ci de minister, amândoi candidaţii merită să primească recomandarea Senatului pentru a se putea înscrie la concurs. Prin urmare, s-a supus la vot, a fost un vot deschis, iar ambii candidaţi au primit recomandarea“, a declarat prof.dr. Gabriel Iancu, preşedintele Senatului UAIC.

În momentul de faţă există însă o stare de confuzie cu privire la paşii care vor urma: există posibilitatea ca universitatea să trimită ambele dosare cu recomandările la minister sau să le dea candidaţilor recomandările şi ei să aştepte lansarea oficială a concursului de către MEN. În orice caz, în momentul de faţă, atât candidaţii, cât şi reprezentanţii universităţii, aşteaptă precizări din partea Ministerului Educaţiei Naţionale pentru a determina cum anume va continua acest proces.

Fiindcă ministerul poate considera că BCU are deja director interimar, în persoana Ioanei Gafton, şi nu necesită întâi numirea unui director interimar, cum precizau reprezentanţii MEN pentru „Ziarul de Iaşi“ în ianuarie. În acest caz, organizarea concursului, cum s-a întâmplat ultimele două dăţi când BCU şi-a schimbat conducerea, poate fi amânată şi cu mai bine de un an, iar tot acest proces să desfăşurat la UAIC în ultimele două luni să conteze abia la organizarea concursului.

„Ziarul de Iaşi“ a solicitat în acest sens precizări din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, dar încă nu au fost oferite.

În acelaşi timp, conf.dr. Ioan Milică a ţinut să precizeze că îşi va pregăti dosarul pentru concursul care va fi lansat de minister, atunci când va fi anunţat.

„Le mulţumesc foarte mult membrilor Senatului şi conducerii pentru votul primit de validare a candidaturii. Urmează ca fiecare candidat să îşi construiască dosarul respectând precizările ministerului şi să îşi depună candidatura atunci când concursul va fi anunţat“, a precizat conf.dr. Ioan Milică.

Contactat telefonic, prof.dr. Lucian Leuştean a precizat că, prin decizia sa, universitatea a oferit şanse ambilor candidaţi.

„Ministerul va opta pentru unul dintre cei doi candidaţi sau îl poate alege, ca director interimar, pe un al treilea, cum s-a mai întâmplat. La concursul propriu-zis se poate înscrie oricine“, a precizat acesta.

Publicație : Ziarul de Iași și Adevărul și Bună Ziua Iași

Investitii MASIVE in dezvoltarea infrastructurii Universitatii Cuza din Iasi

Ieri, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iasi a gazduit o importanta sedinta a Consiliului de Administratie (CA). Cele mai importante aspecte abordate au fost cele cu privire la informarea legata de rezultatele concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice si de cercetare stiintifica scoase la concurs în semestrul I al anului universitar 2017-2018.

„Pe de alta parte, au fost abordate investitiile viitoare la UAIC, respectiv avizarea alocarii sumelor necesare pentru predarea catre Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, prin Compania Nationala de Investitii, pe baza de protocol, a amplasamentului constituit din teren situat în Iasi, strada Titu Maiorescu nr.15 si aflat în proprietatea Cuza, în suprafata totala de 20.406 mp, în vederea si pe perioada realizarii unui nou camin studentesc. De asemenea, in aceeasi maniera si catre aceleasi foruri guvernamentate a avut loc avizarea alocarii sumelor necesare legate de amplasamentului constituit din teren si constructie a caminelor C6, C7, C8, în vederea si pe perioada realizarii obiectivului de investitii intitulat «Reabilitareamodernizarea, etajarea si dotarea caminelor C6, C7, C8 din Complexul Studentesc Titu Maiorescu». Observatie: sumele sunt necesare pentru acoperirea de catre UAIC a cheltuielilor necesare relocarii utilitatilor si bransamentelor acestor obiective constituie o obligatie a UAIC”, a precizat prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, rector interimar si Ordonator de Credite la UAIC.

Pe de alta parte, acum doua zile ( 13 februarie 2018 – n.r.) Cuza am primit contractul de la Telekom. Acesta este analizat de sefii institutiei in vederea semnarii documentului cu privire la achizitia imobilului din strada Lapusneanu (corp R), cu peste 2.1 milioane euro.

Publicație : Bună Ziua Iași

Concurs de produse traditionale la USAMV Iasi

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara „Ion Ionescu de la Brad” (USAMV) din Iasi in parteneriat cu Directia pentru Agricultura Judeteana Iasi organizeaza concursul ,,IDENTIFICARE SI ATESTARE DE PRODUSE TRADITIONALE DIN MOLDOVA”, in perioada 1 februarie – 24 martie 2018, aflat la prima editie.

Evenimentul isi propune promovarea si incurajarea consumului de produse alimentare romanesti realizate dupa retete traditionale. In acelasi timp, se urmareste stimularea spiritului antreprenorial al elevilor si studentilor prin valorificarea superioara a productiilor agroalimentare obtinute in fermele de marime mica si media din Moldova.

Concursul este dedicat elevilor si studentilor din zona de nord-est a tarii, care pot participa individual sau in echipa, coordonati de un cadru didactic si care trebuie sa realizeze un produs traditional.
Totodata, organizatorii urmaresc, prin intermediul acestei competitii, sa promoveze o alimentatie sanatoasa in randul tinerilor, precum si dezvoltarea culturii pentru produsele culinare romanesti.

Participarea este gratuita, elevii si studentii inscrisi trebuie sa respecte prevederile din Regulamentul oficial al concursului. Inscrierea se face prin completarea cererii de concurs si a dosarului produsului si transmiterea acestora pana la data de 15 martie 2018.

La finalul concursului, toti participantii vor fi premiati, iar castigatorii vor fi recompensati cu premii speciale, diplome si consiliere tehnica pentru atestarea oficiala a produsului.

 Publicație : Bună Ziua Iași

 

 

 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

360uaic[1]

Dacă aveţi informaţii, noutăţi pe care le doriţi afişate pe site-ul nostru, trimiteţi un email la adresa promovare@uaic.ro, menţionând în titlul mesajului “Pentru 360 UAIC”. Aşteptăm sugestiile dumneavoastră cu privire la conţinutul noului site la aceeaşi adresă de email. Vă mulţumim.