Revista presei, 21 septembrie 2021

UAIC organizează prima Școală de Vară în cadrul alianței de Universități Europene EC2U

În perioada 20 – 26 septembrie la UAIC se va desfășura Școala de Vară Smart Ageing and Healthy Life (Îmbătrânire inteligentă și viață sănătoasă), primul eveniment de acest fel organizat în cadrul alianței de Universități Europene din care face parte și UAIC. Școala de Vară face parte din pachetul de lucru Good Health and Well-being (Sănătate și stare de bine), coordonat de UAIC și propune studenților din universitățile partenere activități pe o temă inovatoare: îmbătrânirea inteligentă.

Pe parcursul întregii săptămâni, cei 30 de studenți de la universitățile din Coimbra, Iași, Jena, Pavia, Poitiers și Salamanca vor participa la o diversitate de cursuri și activități practice coordonate de cadre didactice din cadrul Facultății De Educație Fizică și Sport a UAIC, în colaborare cu profesioniști de la universitățile alianței, scopul școlii de vară fiind acela de a forma o comunitate de viitori specialiști în domeniul vieții sănătoase și îmbătrânirii inteligente. Dintre temele activităților propuse putem menționa: Smart Ageing (Îmbătrânire inteligentă), Promoting Physical Activity with Wearables (Promovarea activității fizice în condițiile portului de dispozitive elctronice), Respiratory management (Managementul respirației), Activity Care Plans for Seniors (Planuri de îngrijire pentru seniori), Dynamic activities with integrative-recreative purposes (Activități dinamice cu scopuri integrative-recrative), First aid (Prin-ajutor) etc.

Școala de Vară este doar una dintre numeroasele activități și evenimente realizate prin proiectul EC2U și va fi urmată de alte două ediții, organizate la universitățile din Pavia și Jena.

Programul complet al Școlii de Vară Smart Ageing and Healthy Life se găsește la adresa: https://www.uaic.ro/en/ec2u-summer-school/

Publicație : Bună Ziua Iași

O nouă ediție-dialog în Platoul BZI LIVE! Invitat special este conf. univ. dr. Ştefan Boncu, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Marţi, 21 septembrie 2021, începând cu ora 15.00, în Studioului BZI LIVE este invitat conf. univ. dr. Ştefan Boncu, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi! Cu universitarul-psiholog se va dialoga despre un domeniu esenţial, într-o societate contemporană din ce în ce mai alertă, în care presiunea din ce mai mare suportată de fiecare individ este în creştere, fiind necesar să găsim soluţii, pentru a remedia problemele, cu ajutorul specialiştilor.

Aceştia, fie că este vorba de psihologi, psiho-terapeuti sau medici, reprezintă variantele la care putem apela pentru a ne îmbunătăţi starea legată de sănătatea noastră mintală. Pe de altă parte, despre Admiterea 2021 (una de succes şi anul acesta) la programele de licenţă ale facultăţii, realităţi din mediul învăţământului superior, învăţământ on-line în plină pandemie de COVID-19, programe şi proiecte pe care le derulează entitatea pe care o reprezintă conf. univ. dr. Ştefan Boncu vor fi alte aspecte abordate în această emisiune-dialog BZI LIVE.

O facultate atractivă şi la mare căutare în rândul absolvenţilor de liceu

Şi anul acesta, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei a fost una dintre cele mai căutate, la Admiterea 2021, din cadrul Universităţii „Cuza”. Având şi componentă de Ştiinţe ale Educaţiei, decanul de la Psihologie arata ca spre Pedagogia pe zona preşcolară şi primară sau Psiho-pedagogie se intreapta cei care aleg programele de studii ale entităţii pe care o coordonează. „Da, având aceste programe respectiv domeniul de Ştiinţe ale Educaţiei, suntem bucuroşi că absolvenţii îşi doresc să urmeze cariere pe zona învăţământului preuniversitar şi să devină educatori, învăţători sau chiar psihologi şcolari. E îmbucurător că imaginea profesorilor a fost reevaluata şi reconsiderata în societatea românească. Aici sunt medii de intrare la facultate, şi mă refer la ultimele, foarte mari deoarece e o concurenţă acerbă şi mulţi îşi doresc să devină dascăli sau rofesionisti în domeniile pe care le avem”, reliefa decanul Boncu, într-un dialog avut tot la BZI LIVE.

O nouă viziune a Relaţiilor internaţionale. Investiţii în infrastructura didactică şi de studiu

Pe de altă parte, conf. univ. dr. Ştefan Boncu a reliefat că, la momentul în care a preluat mandatul de decan şi-a propus o reforma pe zona administrativă, a Relaţiilor internaţionale, a cercetării, practicii, investiţiilor în infrastructura didactică şi de studiu din facultate. „Eu mi-am propus să facem o reforma, alături de colegii mei. Astfel, am mers spre o mai mare vizibilitate internaţională şi ne bucurăm să spunem că avem colaborări şi studenţi cu ţări precum Muntenegru, Bulgaria, Serbia, Bulgaria, Polonia, Turcia, Ucraina şi chiar Rusia, unde sunt Şcoli foarte bune de Psihologie.

Apoi, acţionăm spre a merge la nivel de colaborări academice, ştiinţifice şi de cercetare cu Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania sau Olanda. Desigur, suntem o facultate mare, cu aproximativ 2.500 de studenţi şi intenţionam să reabilităm şi să restaurăm Corpul D, imobilul de patrimoniu unde funcţionam, să modernizăm şi fie mult mai atractivă biblioteca noastră sau să reamenajăm curtea interioară. Vrem să fim şi o facultate care să intre în contact cu întreaga comunitate şi să fim deschişi”, mai spunea universitarul, la finalul primului mandat ca decan al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.

„La psiholog nu merg doar oamenii bolnavi”

De asemenea, având în vedere că este încă un stereotip şi o idee preconcepută în societatea românească contemporană, specialistul a afirmat că la psiholog nu merg doar oamenii bolnavi sau cu probleme. „Nu, la specialist anume la psiholog nu merg doar oamenii bolnavi ci, dimpotrivă, sunt persoane care au nevoie de ajutor în a se dezvolta pe plan profesional, să-şi perfecţioneze anumite abilităţi sau care vor să progreseze. Apoi, e de felicitat şi de admirat o persoană care-şi dă seama de faptul că ceva nu funcţionează bine în mintea şi comportamentul său şi apelează la profesionist pentru a redresa lucrurile şi a-şi reveni. E de menţionat că, marile companii şi-au dat seama că cea mai importantă este resursa umană şi, tocmai de aceea, angajează specialişti pe segmentul Psihologiei industriale, asta pentru a eficientiza munca angajaţilor, a-i dezvolta profesional”, mai puncta profesorul.

Publicație : Bună Ziua Iași

La Universitatea Tehnică din Iași, studenții, la începutul noului an academic, 2021-2022, vor începe activitatea în sistem hibrid: toate cursurile vor fi on-line, laboratoarele și seminariile – cu prezență fizică

Studenții Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași vor începe anul în sistem hibrid: toate cursurile vor fi on-line, laboratoarele și seminariile – cu prezență fizică. Totuși, sistemul va impune prezența fizică a tuturor studenților în Iași: toate cursurile de la cele 11 facultăți ale Politehnicii ieșene vor fi susținute în sistem on-line, în timp ce activitațile cu aplicare practică – laboratoare, seminarii, proiecte, ore de sport – vor fi desfășurate față în față, cu prezența fizică a studenților și profesorilor

Senatul Universității Tehnice (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași a aprobat propunerea Consiliului de Administrație (CA) privind modul în care se vor desfășura activitățile didactice în noul an universitar, în context pandemic. Astfel, TUIAȘI va aplica un sistem hibrid, dar care va impune prezența fizică a tuturor studenților în Iași: toate cursurile de la cele 11 facultăți ale Politehnicii ieșene vor fi susținute în sistem on-line, în timp ce activitățile cu aplicare practică – laboratoare, seminarii, proiecte, ore de sport – vor fi desfășurate față în față, cu prezența fizică a studenților și profesorilor.

Deși studenții vor trebui să fie prezenți la laboratoare și seminarii în sistem fizic, se vor respecta toate reglementările în vigoare cu privire la prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2

Odată cu 1 octombrie 2021, când va fi organizată și festivitatea de deschidere a anului universitar, studenții din toți anii de studiu de la toate ciclurile – licență, masterat, doctorat – vor participa fizic la toate activitățile care impun prezența acestora, cu excepția situațiilor justificate, precum îmbolnăvirea sau accesarea unei mobilități tip Erasmus+.

„În mod cert, fiind vorba despre o universitate prin excelență cu aplicabilitate practică, nu putem comuta activitățile în întregime on-line. În plus, experiența anului trecut, în care am avut doar șase cazuri de infectare în rândul studenților cazați în Campusul «Tudor Vladimirescu» și nu am fost nevoiți să suspendăm activitățile on-site ale niciunei facultăți, ne face încrezători că vom putea să ne protejăm și în acest an”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Deși studenții vor trebui să fie prezenți la laboratoare și seminarii în sistem fizic, se vor respecta toate reglementările în vigoare cu privire la prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Dacă vor apărea însă cazuri de îmbolnăvire, facultatea poate solicita suspendarea activităților față în față la TUIASI

Dacă vor apărea însă cazuri de îmbolnăvire, în funcție de mărimea grupelor sau a seriilor de predare, facultatea poate solicita Consiliului de Administrație (CA) suspendarea activităților față în față dacă în interval de două săptămâni au apărut între 1 și 3 cazuri de infectare a studenților ce fac parte din grupele respective. Decizia de suspendare va fi luată cu aprobarea Senatului, la propunerea CA, după obținerea unui aviz de la Direcția de Sănătate Pubilcă (DSP) în acest sens. Daca va fi infectat un cadru didactic, activitățile față în față se suspendă cu toate grupele la care acesta predă până la însănătoșirea acestuia.

„Dacă nu intervin reguli mai restrictive decât cele din prezent, vom organiza festivitatea de deschidere a anului universitar vineri, 1 octombrie, în campus, în același loc ca anul trecut, în zona spațiului verde amenajat între căminele T9 și T10. Vor fi invitați doar din rândul partenerilor noștri la nivel local, vom acorda premii celor mai buni studenți de la fiecare facultate, însă vom respecta și regulile sanitare impuse. Și din acest motiv, dar și datorită ambianței, preferăm ca festivitatea să se desfășoare în aer liber, în campus”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Cazarea în campus se va realiza la capacitatea maximă prevăzută de legile în vigoare, respectând normele de protecție sanitară

În ceea ce privește cazarea în campus, aceasta se va realiza la capacitatea maximă prevăzută de legile în vigoare, respectând normele de protecție sanitară. Deja s-au realizat liste cu studenții care solicită cazare în noul an universitar și s-a efectuat distribuția acestora pe căminele din Campusul „Tudor Vladimirescu”. Pentru a putea asigura cazarea pentru cât mai mulți dintre studenții TUIASI care solicită acest lucru, în acest an nu vor fi cazați tineri de la alte universități în căminele din campus. Cazările se vor desfășura on-line, fără ca studenții să ia legătura fizic cu prodecanul facultății de care aparțin. Aceștia vor fi informați prin e-mail în ce cămin și în ce cameră vor locui în noul an universitar, respectiv data la care vor fi programați pentru a se prezenta la administrația căminului să ridice cheile camerei.

„Deoarece nu există nicio prevedere legală în acest sens, deși personal sunt un adept ferm al vaccinării, nu vom condiționa participarea niciunui student la nicio activitate didactică sau din campus de efectuarea vaccinării. Dar vom stimula această vaccinare prin acordarea de gratuități la cazare. Am fost prima universitate din România care a decis să acorde o lună de gratuitate studenților vaccinați și am fost un exemplu de bună practică pentru celelalte universități care apoi au adoptat această măsură. Vom organiza, împreună cu DSP Iași, un centru mobil de vaccinare în campus în perioada cazărilor”, a mai precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Publicație : Bună Ziua Iași și Evenimentul și Ziarul de Iași și Adevărul

Ceremonie de absolvire UMF Iași Promoția 2021. Peste 1.500 de absolvenți vor rosti Jurământul lui Hipocrate

După încă un an marcat de pandemie, cei 1582 de absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași – Promoția 2021 vor rosti Jurământul lui Hipocrate, în cadrul unei ceremonii speciale.

Evenimentul se va desfășura pe parcursul întregii zile de 21 septembrie, pe Esplanada UMF Iași.

Programul Ceremoniei UMF Iași

Evenimentul are două părți: cursurile festive ale facultăților, în intervalul 9.00 -17.00, iar de la ora 18.00 este programată Ceremonia de Absolvire în cadrul căreia rectorul Universității. Vor fi prezenți decanii Facultăților de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie și Bioinginerie Medicală.

Un moment mult așteptat este premierea șefilor de promoție a celor patru facultăți din cadrul UMF Iași. Urmează speech-urile motivaționale susținute de invitații speciali. Finalul este rezervat, ca de fiecare dată, unui moment solemn așteptat, încă din anul I, de toți studenții UMF Iași: rostirea Jurământul lui Hipocrate.

Publicație : Bună Ziua Iași

Start în noul an universitar, la USV Iași

Studenţii de la Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”sunt primii care au luat startul anului universitar 2021-2022

Ieri, în Aula Magna Haralamb Vasiliu a avut loc festivitatea de deschidere. Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, numărul celor care au fost prezenţi a fost cât se poate de limitat. Alături de studenţi şi profesori au fost prezenţi Gigel Paraschiv, ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei, primarul Mihai Chirica, reprezentanţii partenerilor universităţii. Secretarul de stat i-a rugat pe profesori să se vaccineze.

Festivitatea de deschidere a noului an universitar de la USV Iaşi a fost deschisă de rectorul Gerard Jităreanu, care în discursul său a făcut referire despre începuturi şi educaţie. „Cred că tuturor ne plac începuturile, Cred că ne place toamna. Ne place toamna pentru că ea împlineşte restul lucrărilor de peste an. Ne plac începuturile pentru că în ele întrezărim promisiunea împlinirii celor mai frumoase şi mai îndrăzneţe vise. Această zi nu face altceva decât să contureze în anul universitar care începe tabloul unui nou început în care fiecare dintre noi i-am devenit creatori şi tovarăşi de călătorie. Fie ca bucuria, curiozitatea, imaginaţia, şi spiritul mereu tânăr să vă însoţească pe tot acest parcurs. Educaţia este răspunsul şi soluţia tuturor începuturilor bine aşezate în rost şi trăinicie. Ziua de astăzi este despre noi începuturi şi în educaţie, mai mult decât orice altceva. Începutul în educaţie se face de multe ori cu un creion, care pe măsură ce devenim mai educaţie devine şi el magic. Din fericire, trăim într-o societate în care dreptul la educaţie gratuită este garantat prin constituţie, iar acest lucru a devenit parte din firescul vieţilor noastre. Realitate care, din păcate, îi acordăm mult prea puţină atenţie. Nici măcar tumultul ultimilor ani cu toate furtunile iscate de pandemie şi alte probleme care macină societatea noastră, inclusiv mediul academic, nu a făcut ca un asemenea gând să stăruie în mintea publicului larg. Poate că şi acesta este un nou început: al gratitudinii, al recunoştinţei pentru şansele şi oportunităţile de împlinire personală şi profesională de care ne bucurăm cu toţii, în special tânăra generaţie, pentru imensa şansă pe care o aveţi: aceea de a vă educa şi de a putea alege. A alege ce să învăţ, ce să devin”, a spus rectorul Gerard Jităreanu în discursul spus la deschiderea noului an universitar.

Păstrând aceeaşi notă din timpul discursului, la final, rectorul USV, a citat un proverb chinezesc care vorbeşte tot despre începuturi: „dacă faci planuri pentru un an, seamănă orez; dacă faci planuri pentru 10 ani, plantează pomi; dacă faci planuri pentru o viaţă, educă oameni”.

În memoria unuia dintre foştii rectori ai USAMV, prof. univ. dr. dr. Honoris Causa Ioan Avarvarei, a fost ţinut un moment de reculegere. Secretarul de stat  Gigel Paraschiv a transmis şi el condoleanţe pentru trecerea în nefiinţă a acestui mare profesor.

Oficialul de la Bucureşti şi-a început discursul cu o mărturisire. „Şi pentru mine este un început. Deşi am atâţia ani de experienţă, este prima dată când încep anul universitar la Iaşi”. El i-a îndemnat pe profesori să se vaccineze, chiar dacă legea nu pot fi obligaţi prin lege, şi să se gândească la ceea ce ar putea pierde studenţii lor dacă vor mai urma cursurile online. „Sunteţi prima universitate din România care începe anul universitar. În ultimul deceniu nu aţi furat startul dar aţi început ceva mai devreme. Ştiu că exemplul dvs l-au preluat şi alte universităţi. Trebuie să ne întoarcem la şcoală. Ştiu că printre noi sunt oameni care din motive medicale, teamă, şi-ar dori să continuăm în online. Am făcut faţă în online un an şi jumătate, ştiu că dvs încă de anul trecut aţi adus studenţii în campus, activităţile practice le-aţi desfăşurat cu ei în campus, şi sunt convins că fiecare dintre dvs realizaţi cât de important este să priveşti studentul în ochi atunci când i te adresezi, că doar astfel îţi dai seama dacă este alături de tine, dacă te înţelege, dacă participă, dacă rămâne cu ceva din efortul dumneavoastră de a transmite informaţia. Şcoala, şi o spun cu toată responsabilitatea, nu poate fi la cel mai înalt nivel decât dacă interacţionăm, decât dacă îl simţim pe cel căruia ne adresăm. Încerc să dau răspunsul unei întrebări pe care o simt şi care vine aşa, din toate părţile, oare o să ne obligaţi să ne vaccinăm? Nu. Legislaţia din România nu obligă pe nimeni să se vaccineze. Cu atât mai puţin noi, cei de la Ministerul Educaţiei, nu ne putem permite să cerem lucrul acesta dar putem să vă rugăm să depăşiţi teama şi să vă vaccinaţi tocmai pentru a putea veni aici în campus, pentru a putea merge alături de studenţi în loturile experimentale, pentru a putea merge în laboratoare, pentru a sta aproape de ei, pentru a-i simţi, şi pentru a le transmite cunoştinţele pe care le-aţi acumulat”, a spus ministrul secretar de stat.

Acesta a avut un mesaj şi pentru studenţi şi boboci, cărora le-a transmis că tehnologia informaţiei a ajuns şi în acest domeniu şi, ca atare, trebuie să se updateze la noile tehnologii.  „Aici puteţi să învăţaţi lucruri extraordinare. Veţi avea în faţa dvs oameni foarte bine pregătiţi, dornici să transfere cunoştinţe. Pentru a le putea asimila însă va trebui să fiţi doritori de cunoaştere. Curiozitatea nu trebuie să v-o înfrânaţi niciodată, adresaţi întrebări profesorilor dvs. iar pe dvs, cadrele didactice, vă rog să le răspundeţi studenţilor, angrenaţi-i în discuţii, poate ar trebui să le insuflaţi încredere în puterile lor, să nu le fie teamă să adreseze întrebări. Astfel, studenţii noştri vor putea deveni specialişti de încredere. Istoria ne spune că agricultura, mă refer la toate ramurile, a trecut de la agricultura extensivă, la intensivă, am ajuns să vorbim despre agricultură inteligentă. Dumneavoastră nu veţi mai fi nişte studenţi agronomi, ingineri zootehnişti. Veţi avea competenţe în multiple domenii. Va trebui să utilizaţi tehnica de calcul, să aveţi cunoştinţe de software. Fără el nu veţi şti să vă desfăşura activitatea, chiar dacă veţi fi pe un teren agricol în jurul Vasluiului”, a spus Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Referindu-se la schimbarea denumirii din Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară în Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii, primarul Mihai Chirica a subliniat rolul major pe care îl au specialiştii în acest domeniu pentru a depăşi această mare criză.  „E un nou început care vine să dea continuitate unei tradiţii seculare a unei şcoli agronomice de bună calitate, care a crescut zeci de generaţii de specialişti în unul dintre cele mai provocatoare domenii ale învăţământului universitar. E un nou început doar motivat de faptul că participăm la prima deschidere a anului universitar. E un nou început într-un moment aparte dar şi un botez pe care universitatea trebuie să-l treacă, cât şi această mare criză din ultima sută de ani, şi totodată să reînvăţăm ceea ce uitasem: să preţuim natura. Natura primeşte astăzi o şcoală superioară pentru că USV este universitatea a tot ceea ce este viu în natură, a celui mai năzdrăvan copil al naturii: viaţa, şi care va crea specialişti care să lupte pentru salvarea vieţii, pentru consevarea naturii, pentru conservarea a tot ceea ce este viu lângă noi şi pentru noi”, a spus primarul Mihai Chirica.

Conducerea USV Iaşi a decis ca în anul universitar 2021-2022 în toate facultăţile cursurile, seminariile şi laboratoarele să fie faţă în faţă. La această universitate sunt 4.500 de studenţi, 700 dintre ei fiind boboci.

Cazarea în căminele USV Iaşi s-a făcut la sfârşitul săptămânii trecute, regula fiina aceea ca toţi studenţii care nu sunt vaccinaţi anti-COVID-19 sau nu au trecut prin boală să se testeze rapid în punctele special amenajate în campus

 Publicație : Evenimentul și Ziarul de Iași

Plus d’étudiants mais pas plus de moyens : à l’université, une rentrée sous tension

Quelque 1,7 million d’étudiants font leur rentrée à l’université, soit 500 000 de plus qu’il y a dix ans, dans un contexte de sous-financement qui inquiète les enseignants-chercheurs.

Après un an et demi de cours sur écran, c’est sur les bancs des universités que les étudiants prennent place en cette mi-septembre, pour une vraie rentrée, en présentiel. Sur le campus de Tolbiac, à Paris, s’affichent des mines réjouies. « C’est la première fois que je rencontre certaines personnes de ma promotion avec qui j’échangeais sur WhatsApp depuis des mois », relate Shana (les étudiants ont souhaité rester anonymes), en deuxième année d’administration économique et sociale à Paris-I-Panthéon-Sorbonne. « Les professeurs sont tout sourire, ils nous saluent dans les couloirs et n’arrêtent pas de nous dire qu’ils sont contents de voir que leurs amphis sont remplis. Ce n’était pas l’image que j’avais de la fac avant le confinement ! », dit dans un sourire Mathilde, en deuxième année d’histoire de l’art.

Pour les néobacheliers, ces premières journées permettent de « prendre [leurs] marques » et d’abandonner quelques mauvaises habitudes. « Chez moi, j’avais la PlayStation à portée de main en permanence. J’ai un peu de mal à retrouver un vrai rythme de travail, mais j’ai envie de m’accrocher », confie Ilian, en première année d’économie.

L’enthousiasme des retrouvailles est partagé par Manuel Tunon de Lara, président de la Conférence des présidents d’université, même s’il appelle à la « vigilance »« Les conditions sanitaires restent fragiles, mais elles ont été anticipées par les universités, qui ont prévu des scénarios B » en cas de rebond épidémique, affirme-t-il. A ce jour, 86 % des étudiants ont reçu une première dose de vaccin et 60 % ont un parcours vaccinal complet, ajoute le président de l’université de Bordeaux.

Contractuels et heures supplémentaires

Eviter à tout prix les amphithéâtres bondés, assurer une ventilation suffisante, baliser la circulation dans les locaux, installer des capteurs de CO2, proposer la vaccination sur le campus… L’arsenal d’actions est aussi large que variable, en fonction des établissements et de leurs ressources.

 Publicație : Le Monde

Plus jeunes, plus réalistes et toujours plus passionnés : les nouveaux étudiants vétérinaires

Les écoles vétérinaires publiques ont mis en place un recrutement postbac pour la première fois à l’occasion de cette rentrée. L’enjeu : diversifier les profils, limiter les reconversions et raccourcir la durée du cursus.

L’étable, le foin, l’odeur des animaux, les bottes qui s’enfoncent dans la boue : voilà un univers dans lequel Ilyès Neffati se sent bien. « Mon truc, c’est vraiment l’élevage », commente ce garçon costaud de 17 ans, tâtant au passage un museau qui pointe entre les grilles. Ce matin, son groupe d’étudiants vétérinaires visite la rutilante exploitation de Jean-Charles Caillaud, à Lauzelle (Haute-Vienne), aux portes du parc régional de Millevaches : 90 bovins « certifiés herd-book » – l’aristocratie de la vache limousine. Ilyès Neffati vient d’intégrer l’école vétérinaire de Lyon, juste après son bac, bénéficiant de cette toute nouvelle voie d’accès aux quatre écoles de France (Lyon, Maisons-Alfort, Nantes et Toulouse).

Pour les écoles vétérinaires, ce mode de recrutement inédit est loin d’être cosmétique. Les artisans de la réforme lui confèrent même un enjeu capital pour faire évoluer le profil des futurs vétérinaires. C’est-à-dire recruter des jeunes dont les aspirations sont davantage en adéquation avec les besoins de la profession – qui accepteront, par exemple, de travailler dans les zones rurales. Il s’agit aussi de remédier à un phénomène en hausse ces dernières années : les abandons en début de carrière. « Aujourd’hui, un tiers des vétérinaires arrêtent la pratique avant 40 ans », s’inquiète Jacques Guérin, le président de l’ordre. Un vrai problème, alors qu’il existe en France un manque structurel de vétérinaires, à la campagne mais aussi en ville, pour accompagner la forte croissance du marché des animaux de compagnie.

La réforme revêt également un enjeu financier. Avec cette nouvelle voie, l’objectif est de réduire la durée et donc le coût des études, pour les familles comme pour le contribuable ; et d’aligner la France sur les pratiques européennes. D’autant plus que, désormais, plus de la moitié des nouveaux inscrits à l’ordre des vétérinaires ont été formés à l’étranger.

Il faut dire que ces écoles coûtent cher : si l’on intègre les activités de recherche des enseignants, la formation d’un élève coûte 40 000 euros par an, soit plus de deux fois le coût d’un futur ingénieur… Une facture essentiellement payée par l’Etat (les frais de scolarité annuels s’élèvent à 2 500 euros). « Ceux que nous recrutons en postbac feront six ans d’études supérieures au total, au lieu de sept ou huit. Cela nous semble suffisant », commente Marc Gogny, ancien directeur de l’école d’Alfort, missionné par le ministère de l’agriculture pour piloter la réforme.

Publicație : Le Monde

 

 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

360uaic[1]

Dacă aveţi informaţii, noutăţi pe care le doriţi afişate pe site-ul nostru, trimiteţi un email la adresa promovare@uaic.ro, menţionând în titlul mesajului “Pentru 360 UAIC”. Aşteptăm sugestiile dumneavoastră cu privire la conţinutul noului site la aceeaşi adresă de email. Vă mulţumim.