Revista presei, 22 septembrie 2023

Universitatea A.I. Cuza din Iași, inclusă în QS World University Rankings

Universitatea A.I. Cuza din Iași a fost inclusă în QS World University Rankings. Cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România se află pe locul 433.

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca se situează pe poziția 260 dintr-un total de 688 de universități luate în considerare în cel mai nou clasament pentru Europa, realizat în cadrul QS World University Rankings. La nivelul întregului continent, doar UBB și Universitatea din București apar în prima jumătate a ierarhiei, dintr-un total de 17 universități locale luate în calcul în rankiingul QS – Europe 2024, publicat miercuri. La nivelul regiunii Europa de Est, aceleași două universități – UBB și UB – sunt singurele care apar în top 20 (locurile 15, respectiv 18).

Doar 4 universități din România au mai reușit să se clasese în top 500, la nivelul continentului, din totalul celor 688 de universități europene – toate după pragul 400: Universitatea Politehnica din București, Universitatea A.I. Cuza din Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Universitatea de Vest din Timișoara.

Universitățile românești din QS World University Rankings: Europe – 2024 – Europa (Europa de Est)

Universitatea Babeș-Bolyai – 260 (15)
Universitatea din București – 277 (18)
Universitatea Politehnica din București – 403 (40)
Universitatea A.I. Cuza din Iași – 433 (50)
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – 449 (54)
Universitatea de Vest din Timișoara – 487 (66)
Universitatea Tehnică Ghe Asachi din Iași – 501-510 (68)
ASE București – 511-520 (=70)
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – 511-520 (=70)
Universitatea Transilvania din Brașov – 521-530 (74)
Universitatea Politehnică Timișoara – 541-550 (78)
Universitatea Ștefan Cel Mare din Suceava – 551-600 (=81)
Universitatea Dunărea de Jos din Galați – 551-600 (=81)
Universitatea din Oradea – 551-600 (=81)
UMFST George Emil Palade Tg. Mureș – 601+ (=103)
Universitatea 1. Decembrie 1918 din Alba Iulia – 601+ (=103)
Universitatea din Craiova – 601+ (=103)

Comparativ, în clasamentul QS – Europa, la nivelul întregului continent, Republica Cehă figurează cu o universitate în top 100 și alte 2 în top 200, Iar Polonia cu o universitate în top 100 și încă una în top 200. Estonia și Lituania au, la rândul lor, câte o universitate în top 200. Celelalte țări este-europene nu au prezență în top 200.

Clasamentul european este dominat de universități britanice – 7 din primele zece. Top 10 este completat de două universități din Elveția și una din Franța.

Top 10 QS World University Rankings: Europe 2024

University of Oxford
ETH Zurich
University of Cambridge
Imperial College London
University College London
University of Edinburgh
Universite PSL
University of Manchester
EPFL (Elveția)
King’s College London

Publicație : Bună Ziua Iași

 Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași atrage cei mai mulți studenți străini: „A fost o concurență de trei studenți pe loc la programul de studiu în limba franceză”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” (UMF) este o instituție de prestigiu care atrage tot mai mulți studenți străini. Facultatea de Medicină a fost cea mai căutată anul acesta, în limba franceză, unde s-au înscris 3 candidați pe un loc

UMF Iași își deschide, anul acesta, porțile pentru 2.904 studenți străini din 75 de țări. Taxele mai mici comparativ cu alte țări și calitatea actului educațional sunt principalele motive care stau la baza alegerii de a învăța la instituția de învățământ superior medical din Iași pentru majoritatea studenților străini.

Studenții aleg una dintre cele mai bune universități din țară

UMF Iași se află în topul universităților din România cu cel mai mare număr de studenți străini. În acest an, aproximativ 3.000 de studenți internaționali urmează o facultate la UMF Iași. Cei mai mulți dintre aceștia au ales să studieze la Facultatea de Medicină, dar și la Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Bioinginerie Medicală și Facultatea de Farmacie.

„Admiterea, în acest an, s-a desfășurat ca și în anii precedenți, în aceeași parametri. Am avut o concurență care la anumite programe de studiu a fost ca în anii precedenți, la Medicină, la Medicină Dentară și la Asistență de Medicină Generală. Avem o problemă în ceea ce privește interesul tinerilor pentru specializarea de Farmacie, dar aceste lucruri s-au compensat cu alte programe de studiu, cum ar fi Cosmetologia. Admiterea s-a desfășurat foarte bine la programele de studiu în limba română, dar și la programele de studiu pentru studenții internaționali, programele de studiu în limba engleză și franceză”, spune rectorul UMF Iași, prof. dr. Viorel Scripcariu.

Trei studenți pe loc la Medicină Generală

Aproape 3000 de studenți străini la UMF Iași

Anul acesta, cea mai mare concurență a fost la Medicină Generală, în limba franceză, unde au concurat trei studenți pe loc. Aceștia aleg să studieze la una dintre cele mai de prestigiu universități din România din diverse motive. Principalul este taxa mult mai mică, în comparație cu alte țări, dar și calitatea actului educațional.

„La programele de studiu în limba franceză a fost o concurență de trei studenți pe loc. Cu un număr de 2.904 studenți străini, suntem una dintre universitățile românești care se încadrează într-un clasament al numărului de studenți internaționali. În urmă cu 2-3 ani eram pe locul unu în țară, cu cei mai mulți străini. Este și Universitatea de Medicină și Farmacie «Carol Davila», care este o universitate de prestigiu și se află în capitala țării, iar numărul de străini pe care îl au este cu puțin peste numărul studenților străini al UMF Iași”, adaugă rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, prof. dr. Viorel Scripcariu.

Publicație : Bună Ziua Iași

 

 

Important:

  • Revista presei conţine fragmente preluate, fără nici o modificare, din articolele despre învăţământul superior ce apar în presa locală, regională şi naţională.
  • Revista presei este o reflectare imparţială a presei educaţionale, cu misiunea clară de a prezenta noutăţile şi ştirile cu adevarat importante pentru mediul academic.
  • Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" atrage atenţia că nu îşi asumă responsabilitatea pentru corectitudinea informaţiilor apărute în presă, redate pe această pagina exact în forma în care au aparut în publicaţiile respective.
  • Responsabilitatea juridică pentru conţinutul articolelor aparţine în totalitate autorilor acestora (sursei).

Serviciul de monitorizare a presei

Realizator: Dr. Bogdan Baghiu
Contact: promovare@uaic.ro

360uaic[1]

Dacă aveţi informaţii, noutăţi pe care le doriţi afişate pe site-ul nostru, trimiteţi un email la adresa promovare@uaic.ro, menţionând în titlul mesajului “Pentru 360 UAIC”. Aşteptăm sugestiile dumneavoastră cu privire la conţinutul noului site la aceeaşi adresă de email. Vă mulţumim.